OK, twoje ustawienia to: ISO 100, f5,6 - f8, 1/160s, a przy jakiej mocy lampy robiłeś te zdjęcia i jak daleko softbox stał od modelki?
a spoko zapomniałem dopisać
moc od 1/4 do 1/2, soft sam oceń, zdjęcie kolego który był ze mną
http://img163.imageshack.us/img163/563/dsc3132z.jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ups sory za rozmiar, może moderator podmienić fotę na linka?
brak edycji posta ;|
Ostatnio edytowane przez punky ; 29-04-2010 o 14:15 Powód: Automerged Doublepost
R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8
Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D
super, bardzo pomocne wskazówki, a czy przypadkiem nie brakuje ci czasem mocy w tej lampie? Mam identyczny softbox i świecę w nim przenośną lampą Nikona SB 28 (LP 36) też na 1/2 mocy z podobnej odległości, a nie jest to jakaś super lampa.
Punky, a napisz jeszcze czy przy skręconej mocy na minimum lama błyska za każdym razem? W dwóch miejscach w sieci widziałem taką plotkę, ale dotyczyła starszych lamp quantuum, jak jest z dual power ?
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Ale tu nie ma co testować, to jakby testować obiektyw na 20D i 30D - efekty będą podobne jak inne quantuumy, zresztą można to uogólnić do wszystkich chińczyków, bo do pro lamp nie ma co porównywać
A po co testować na różnych końcówkach? Będzie działać tak samo jak inna lampa. Różnice w temperaturze na pewno są, ale to tak samo jak fotografowanie linijek i sprawdzanie czy wszystko ok ;] Da się z tym żyć, ba nawet tego nie zauważysz na normalnych zdjęciach![]()
Prawdę mówiąc nie próbowałem świecić w południe, ale jestem prawie pewien ze mocy braknie. Czasami dochodzę do wniosku że trochę lepszym rozwiązaniem w plener byłaby ta o mocy 600Ws.
Co do wytrzymałości tego power pack'a, lampa błyskała przez 3 godziny zrobione może 80 zdjęć na 1/4, 1/2 mocy i ładowała się naprawdę szybko.
Po powrocie do domu power pack nadal był naładowany.
Myślę że deklarowane przez producenta 150 błysków na pełnej mocy to wartość realna.
Powiem ci szczerze, że sprawdziłem dzisiaj i błyska za każdym razem na minimalnej mocy. Czasami nie zaskoczy mi Phottix, ale to inna bajka.Zamieszczone przez Arek_Gd
R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8
Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D
Posiada ktoś taki wykres :
dla Quantuumów?
Chce się komuś poświęcić 5min na pewne doświadczonko dla mnie?
1) Znaleźć ciemny pokój. W punkcie czwartym zdefiniuję "ciemny".
2) Wstawić tam Quantuuma, najlepiej z jakimś mało wydajnym modyfikatorem (duży softbox, coś co pochłania dużo światła), ustawić 1/1, wycelować w ścianę z powiedzmy 3m.
3) Aparat wycelować w ścianę tak, żeby w miarę 100% kadru było oświetlone przez lampę.
4)Na aparacie ustawić
iso : 100
czas : x-sync aparatu
przysłona : tak, żeby górka histogramu znalazła się mniej więcej na jego środku
Eksperyment : wydłużać czas na aparacie o jeden skok i robić zdjęcie, załóżmy, że aż do 1/15sec.
Ciemny pokój, to taki, w którym zdjęcie bez lampy przy 1/15sec, iso100 i przysłonie ustawionej wg powyższego zalecenia będzie bardzo czarne.
Eksperyment ma na celu zbadanie, jak długo trwa wygasanie błysku lampy Quantuum na pełnej mocy. Jeżeli pomiędzy 1/250 a 1/60 będzie duża różnica w histogramach, to znaczy, że błysk trwa długo.
Z góry dziękuję.
to jeśli już komuś zechce się robić takie ekperymenty to ja też poproszę o taki:
1) Ustawiamy lampe w ciemnym pokoju, z założonym softboxem ~90cm.
2) Quantuuma wyzwalac bedziemy przez fotocele z lampy reporterskiej z funkcja HSS.
2) Robimy zdjecie np sciany na pelnej mocy z czasem x-sync i przy ISO 100, przyslone dobieramy tak aby fotka byla w miare dobrze naswietlona.
3) Ustawiamy czas 1/500s, reszta parametrow jak wyzej, oprocz przyslony, ktora dopieramy tak aby fotka byla identycznie naswietlona jak ta powyzej
4) To samo powtarzamy z czasami 1/1000s, 1/2000s i 1/4000s (jak trzeba zwiekszamy ISO)
5) Robimy identyczna fotke nasza lampa reporterska (zamiast Quantuuma) na czasie 1/2000s
5) Podajemy wyniki eksperymentu na forum :-)
Mam znajomą w Bydgoszczy co ma Quantuuma, postaram się do niej wpaść w ten weekend i potestuję.
sebcio80: zapomniałeś dodać, że błysk lampy systemowej jako wyzwalacz fotoceli powinien nie wpływać zbytnio na scenę![]()