Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: 7D - dziwny widok głębi ostrości

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie 7D - dziwny widok głębi ostrości

Zauważyłem, że moje nowe 7D dziwnie się zachowuje. Już wyjaśniam: przy patrzeniu przez wizjer na dwa obiekty nieco od siebie oddalone i ustawieniu ostrości na bliższy widzę ostry bliższy i nieco (ale powtarzam nieco) nieostry drugi. Jak zrobię fotkę to ten pierwszy jest ostry a drugi rozmyty całkiem. Robiłem test. Dwie butelki na stole jedna za drugą w odległości około 30 cm od siebie. Obiektyw stałka na pełnej dziurze. W wizjerze pierwsza butelka ostro a druga nieostro ale duży napis na etykiecie da się przeczytać. Robię fotkę a na niej druga etykieta całkowicie rozmyta, tak że o jakimkolwiek czytaniu nie ma mowy. Nie rozumiem tego. Przecież widzę to co powinno być na fotce bo przy pełnej dziurze głębia ostrości w wizjerze powinna być taka sama jak na fotce. Nigdy wcześniej z żadnym body nie widziałem takiego efektu. Co to być może? Informuję, że w większości zdjęć raczej staram się uzyskać jak największą głębię ostrości. Aby fotka odpowiadała temu co widzę w wizjerze musiałbym przymknąć szkło na maksa (sprawdzałem).
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To normalne ze standardowymi matówkami.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie

Czyli co - matówka wyostrza obraz? Jakim cudem? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Do czego więc klawisz podglądu głębi ostrości skoro i tak cały czas jest największa głębia ostrości jaka być może? W 400D tak nie miałem, w analogach też nie.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wyostrza. Wydaje mi się że głębia ostrości oddawana jest inaczej ze względu na to, że to inny tor optyczny niż do matrycy. Standardowa matówka to kompromis pomiędzy wiernością oddania GO i jasnością.
    W 400D miałeś to samo, tylko już pewnie nie pamiętasz.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    W 400D miałeś to samo, tylko już pewnie nie pamiętasz.
    albo wizjer w stosunku do siódemki jest tam tak mały że można nie zauważyć

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem. Tutaj masz wątek i wytłumaczenie:

http://canon-board.info/showthread.php?t=42406
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie

No dobra, a jest na to jakieś wytłumaczenie? Od czego to zależy? Od matówki? Bo różnica między tym co widzę a tym co potem mam na zdjęciu jest porażająca, właściwie nie ma możliwości by stwierdzić kiedy będzie drugi plan ostry. Poza tym po co podgląd głębi ostrości skoro ostro w wizjerze jest zawsze? Jak sobie z tym radzić? Większość fotek, które robię wymaga jak największej GO a tutaj nie ma jak tego stwierdzić bo na fotce potem kupa. A chciałbym widzieć to co będzie na fotce. Matówkę zmienić? Na jaką?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    O widzę, że mi już kolega podrzucił lekturę. Dzięki.
    Ostatnio edytowane przez Heilsberg ; 27-04-2010 o 21:44 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O ile pamiętam, sprawa wygląda tak, że do matówki dociera tylko tyle światła i z takich kątów, jakbyś miał zapięty obiektyw o świetle ~4. Od tej przysłony wzwyż obraz na matówce i na zdjęciu jest taki sam lub bardzo podobny. Przy większych otworach przysłony będziesz miał przekłamanie.

Tam, gdzie jest to dla Ciebie krytyczne, używaj LiveView. Tam przekłamań nie będzie.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Matówka standardowo pokazuje od 2.8 jezeli zapniesz 1.4 to i tak bedziesz widział jak bys mial 2.8

Uzależniony

Domyślnie

Niestety do 7D canon nie robi precyzyjnych matówek, co uważam za największą wadę tego aparatu. Wizjer jest większy, ale gorzej na nim ocenić na co jest ostrość. Wygodniej się pracowało na mniejszym wizjerze z 40D, ale z precyzyjną matówką.

Są matówki firm trzecich, ale raz że drogie, a dwa że mogą przekłamywać pomiar światła, a trzy są tylko wersje z klinami/mikrorastrami. Zwykłych precyzyjnych nie spotkałem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Heilsberg Zobacz posta
    Poza tym po co podgląd głębi ostrości skoro ostro w wizjerze jest zawsze?
    Właściwie to po nic.... a ktoś go jeszcze używa w dzisiejszych czasach?
    Ostatnio edytowane przez Sober ; 28-04-2010 o 09:21 Powód: Automerged Doublepost
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów