Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 663

Wątek: wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Chyba jest tak, że ustawienia na lampie są priorytetowe, tak przynajmniej gdzieś wyczytałem. W związku z tym pytanie. Czy jak na jednej lampię ustawię -2EV a na drugiej będzie bez ustawień to czy przy ustawieniach w body na +1EV ta nie przestawiona lampa dostanie takie ustawienia (zgodnie z tym, że ustawienia na lampie są priorytetowe).
    priorytetowo jest jak lampa jest na body, np w Pocketwizardzie obie korekcje sie sumuja, to przy braku sterownika jest nieocenione

w tych pixelach też powinno sie sumować, wiec niech ktoś sprawdzi
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Trochę jeszcze posprawdzałem:

- 5D2 z 580exII jest ok, FEC ok
    - 5D2 z 580ex nie działa regulacja mocy z nadajnika, jak sprawdzić FEC (?

tutaj powinien byc podobny opis dla 5D, ale mam jakis problem z starą 5D. Problem jest taki ze nie pixele nie dziala - chaotyczne strzały nawet przy przewijaniu kółkiem, widać że komunikacja jakaś jest (zmiana liczby przesłony, losowo zapala sie znacznik TTL/ETTL ... ). Oczywiscie gdy lampa jest na puszce to wszystko ok. Czy może ktoś to sprawdzić pixela z 5D/albo innym body z ciemnym sankami do lampy ?
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    mam jakis problem z starą 5D
    Włączyłeś wspomnianą wyżej opcję "5d mode"?

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Trochę jeszcze posprawdzałem:

- 5D2 z 580exII jest ok, FEC ok
    - 5D2 z 580ex nie działa regulacja mocy z nadajnika, jak sprawdzić FEC (?

tutaj powinien byc podobny opis dla 5D, ale mam jakis problem z starą 5D. Problem jest taki ze nie pixele nie dziala - chaotyczne strzały nawet przy przewijaniu kółkiem, widać że komunikacja jakaś jest (zmiana liczby przesłony, losowo zapala sie znacznik TTL/ETTL ... ). Oczywiscie gdy lampa jest na puszce to wszystko ok. Czy może ktoś to sprawdzić pixela z 5D/albo innym body z ciemnym sankami do lampy ?
    Kicha... z 5D nie udało mi się nic z tym Knight'em zrobić... zero komunikacji... zero błysków...
    Czy dioda na nadajniku powinna mrugać tak samo jak na odbiorniku?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    350D z tym wynalazkiem też działa - a raczej nie działa (lampa 580ex II)
    jest komunikacja - ale dlaczego mam cały czas na lampie TTL zamiast eTTL...(ettl które mrugnie tylko przez chwilę jak nacisnę do połowy spust migawki). Lampa pali tylko całą mocą ... sporadycznie udaje mi się poprawnie naświetlić klatkę...
    Trafiłem na BADZIEW!
    Ostatnio edytowane przez jacab1 ; 14-04-2010 o 22:21 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    priorytetowo jest jak lampa jest na body,
    zgadza się, zawsze lampa miała priorytet nad body i jestem zaskoczony, że w przypadku wyzwalania bezprzewodowego może być inaczej.

np w Pocketwizardzie obie korekcje sie sumuja, to przy braku sterownika jest nieocenione
    dalsza dyskusja nt. działania korekty w Pocketach poszła do odpowiedniego wątku:
    http://canon-board.info/showthread.p...739#post802739

w tych pixelach też powinno sie sumować, wiec niech ktoś sprawdzi
    według wszelkich dostępnych źródeł w Pixelach działa FEC +/-EV z body, natomiast nie działa +/-EV z lampy.
    Jeśli ktoś stwierdzi, ze jest inaczej - prosze o info.

mam jakis problem z starą 5D. Problem jest taki ze nie pixele nie dziala
    Cytat Zamieszczone przez jacab1 Zobacz posta
    Kicha... z 5D nie udało mi się nic z tym Knight'em zrobić...
    Czy zapodaliście to ustawienie

jaki skutek? zadziałało? bo sam mam starą piątke i martwi mnie to
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

gwozdzt; oczywiście... z ustawieniem w wyzwalaczu funkcji 5D i bez... nie działa... u mnie zero komunikacji body-wyzwalacz.

Domyślnie

tak jak napisał jacab - czy ta funkcja jest aktywna czy nie to na starym 5D nie widac wiekszych różnic. Nadajnik i odbiornik sie komunikują np. zmieniasz ogniskową, czy krecisz kółkiem - ustawiasz liczbe przeslony, lampa szybko za tymi zmianami nadąża, ale dodatkowo np.wyzwala blysk, zmienia TTL na ETTL, wszytko chaotycznie. No i co najważniejszei, nie wyzwala po nacisnieciu spustu ...
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

gwozdzt; oczywiście... z ustawieniem w wyzwalaczu funkcji 5D i bez... nie działa... u mnie zero komunikacji body-wyzwalacz.
    tak jak napisał jacab - czy ta funkcja jest aktywna czy nie to na starym 5D nie widac wiekszych różnic. [...] nie wyzwala po nacisnieciu spustu ...
    jakie macie firmware w tych piątkach?
    może po zaktualizowaniu do najnowszego (1.1.1.) coś się poprawi?

a drugie co mi przychodzi do głowy, to spróbujcie jeszcze powyłączać specyficzne ustawienia (2 kurtyna, itp) oraz wyzerować CFy w lampach - moze któreś z ustawień "przeszkadza" w poprawnej komunikacji?

dodakowo powyłączałbym zoom palnika oraz wspomaganie AF (bo te funkcje nie mają sensu gdy lampa nie jest na stopce aparatu) - może przypadkowo zmniejszenie strumienia danych do transmisji spowoduje, że inne dane (ETLL) zaczną płynąć poprawnie...?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    zgadza się, zawsze lampa miała priorytet nad body i jestem zaskoczony, że w przypadku wyzwalania bezprzewodowego może być inaczej.
    ja mysle ze to dosc logiczne, w przypadku polaczenia bezprzewodowego body nie ma polaczenia z lampa, nie odbiera od niej zadnych sygnalow, wiec musza dzialac obie korekcje na raz

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    dalsza dyskusja nt. działania korekty w Pocketach poszła do odpowiedniego wątku:
    http://canon-board.info/showthread.p...739#post802739
    porownania do PW beda tu na kazdym kroku, jest to nieuniknione i mysle ze nie ma sesnu ciagle przenosic
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Kicha... z 5D nie udało mi się nic z tym Knight'em zrobić... zero komunikacji... zero błysków...
    Czy dioda na nadajniku powinna mrugać tak samo jak na odbiorniku?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    350D z tym wynalazkiem też działa - a raczej nie działa (lampa 580ex II)
    jest komunikacja - ale dlaczego mam cały czas na lampie TTL zamiast eTTL...(ettl które mrugnie tylko przez chwilę jak nacisnę do połowy spust migawki). Lampa pali tylko całą mocą ... sporadycznie udaje mi się poprawnie naświetlić klatkę...
    Trafiłem na BADZIEW!
    Wyzwalacze trafiły w moje ręce wczoraj i mam dokładnie ten sam problem - z 5D (sprawdzane na dwóch body) i z lampami 580EXII oraz 430EX.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów