Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
no wlasnie, mnie tez to ciekawi, chociaz 2,4Ghz oznacza ze bedzie on raczej slaby,
z tego co sie czyta na innych forach wynika ze te wyzwalacze szybko gubia zasieg ETTL, tzn czesto w plenerze wyzwalaja lampe pelna moca,
w specyfikacji podany jest max zasieg 80 metrow, w manualu pewnie na tyle moga dzialac, ale jak wlasnie z tym ETTL?
tak na szybko z biura - z 5DmkII i 580exII sprawdzilem zasieg
okolo 5m
ponad 50m (70 duzych kroków)
1/8000 tez trafia
ciekawostka - dostep do guziczków nadajnika po założeniu lampy - niemozliwy
tak jak napisal poprzednik:
- działa regulacja mocy z nadajnika (ale nie z puszki) oddzielnie dla kazdej z 5 grup
- pelen zakres regulacji mocy blysku 1/1 -1/128 (regulacja tez z ponad 50 m)
- jest opcja konfiguracyjna "5d on lub off" (jeszcze nie wiem co robi)
- zrobilem 2 serie - wszystkie odpalone
- na okolo 50 błyskow nie odpalil jeden raz
z domu sprawdze 5DmkI i zwykła 580
moje wymagania spełnia w całości (no może troche liczyłem na sterowania z puchy)
5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL
jak już testujesz, to prosiłbym o sprawdzenie następujących rzeczy:
- czy ze zwykłą lampą działa przedbłysk i wspomaganie AF (nie wiem jakby to miało działać - ale dla mnie ważne)?
- rozumiem, że regulujesz moc lampy manualnie, a co z ETTlem i automatycznymi ustawieniami?
- rozumiem, że błysk na II kurtynę działa bez problemu?
pozdr.
gg: 6096145
która lampa jest zwykła, a która niezwykła?
tu się zgadzam - tych wyzwalaczy nie kupuje się dla trybu manualnego - do tego wystarczą zwykłe Photixy, YangNuo, itp.
Więc dołączam do pytania, zwłaszcza jak działa w praktyce korekcja ekspozycji (FEC)? Czy jest dostępna tylko z poziomu aparatu czy też działa również korekcja ustawiona na lampie?
raczej nie:
http://www.flickr.com/groups/strobis...7623797323770/
"SECOND CURTAIN. 2nd Curtain or FP is not enabled. The flash fired on 1st curtain open. What, you want a miracle?"
ale również proszę o weryfikację w praktyce.
eh jakos przeboleje nad 2-kurtyna ale ciagle czekam na info czy da sie bedac w ETTL sterowac z body +EV lub -EV dla kazdej z 2 lamp oddzielnie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oczywiscie dla lamp 580 ex II
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
lub z nadajnika podpietego do body - chodzi o to aby nie biegac do lamp...
Ostatnio edytowane przez molsar ; 14-04-2010 o 11:04 Powód: Automerged Doublepost
Jak to sobie wyobrażasz? bo ja nie widzę sensu nawet się nad tym zastanawiać...
Przecież body nie ma takich opcji i żeby taka możliwość była, to po zainstalowaniu nadajnika musiałoby się w body pojawić jakieś dodatkowe lub zmienione menu, a to już graniczy z cudem.
z nadajnika też raczej nie, bo wszystkie źródła zgodnie podają, że z nadajnika możliwa jest regulacja mocy manualnej dla poszczególnych lamp/grup, ale o korekcie +/-EV w trybie E-TTL nigdzie nie ma ani słowa.
mam przekonanie graniczące z pewnością, że bez biegania się nie da.
Natomiast z dotychczasowych informacji wynika, że da się z bieganiem gdy lampa master będzie sterowana wyzwalaczem, a slave będzie sterowany przez master za pomocą IR.
gwozdzt, potrzebujesz IR, to kup sobie st-e2.
Tutaj piszemy o czymś innym. Nie wyobrażam sobie poprawnego/sprawnego/niezawodnego/szybkiego działania IR w plenerze.
Pixele w założeniu mają oferować coś innego.
Ludzie, czego Wy nie rozumiecie??
W przypadku EX (obojętnie, której wersji) działa TTL z korekcją +/-
W przypadku EXII dodatkowo można w trybie M regulować mocą lampy. To mało??
Mając np 5 sztuk EXII możemy je pogrupować dowolnie: np 1x w TTLu a pozostałe manualnie regulowane (ale z poziomu nadajnika); więcej lamp w TTLu, ale korekcja+/- jednakowo dla wszystkich (pracujących w TTLu).
Opierając się na funkcjach Pixela nie ma tradycyjnego ratio (ustawienia proporcji mocy jednej lampy z grupy w stosunku do innych grup).
Ratio można osiągnąć wykorzystując jedynie Master/Slave, ale jak wspomniałem wczesniej raczej nie na tym nam zależy:-D