Strona 10 z 67 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 663

Wątek: wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek_k1 Zobacz posta
    niestety poza 580 EX II mam tylko dwie 540 EZ więc lipa, ale jak ktoś jest z Łodzi i ma lampy do sprawdzenia to zapraszam - możemy sprawdzić
    Krzysiek_k1
    www.kijanowski.pl
    To daj znać, czy można je wyzwalać bez E-TTLa,
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orlen.ownlog.com Zobacz posta
    czy testowałes moze zasięg ?

pzdr
    no wlasnie, mnie tez to ciekawi, chociaz 2,4Ghz oznacza ze bedzie on raczej slaby,

z tego co sie czyta na innych forach wynika ze te wyzwalacze szybko gubia zasieg ETTL, tzn czesto w plenerze wyzwalaja lampe pelna moca,

w specyfikacji podany jest max zasieg 80 metrow, w manualu pewnie na tyle moga dzialac, ale jak wlasnie z tym ETTL?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

tak na szybko z biura - z 5DmkII i 580exII sprawdzilem zasieg

okolo 5m

ponad 50m (70 duzych kroków)

1/8000 tez trafia

ciekawostka - dostep do guziczków nadajnika po założeniu lampy - niemozliwy

tak jak napisal poprzednik:
    - działa regulacja mocy z nadajnika (ale nie z puszki ) oddzielnie dla kazdej z 5 grup
    - pelen zakres regulacji mocy blysku 1/1 -1/128 (regulacja tez z ponad 50 m)
    - jest opcja konfiguracyjna "5d on lub off" (jeszcze nie wiem co robi)
    - zrobilem 2 serie - wszystkie odpalone
    - na okolo 50 błyskow nie odpalil jeden raz

z domu sprawdze 5DmkI i zwykła 580
    moje wymagania spełnia w całości (no może troche liczyłem na sterowania z puchy)
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Domyślnie

jak już testujesz, to prosiłbym o sprawdzenie następujących rzeczy:
    - czy ze zwykłą lampą działa przedbłysk i wspomaganie AF (nie wiem jakby to miało działać - ale dla mnie ważne)?
    - rozumiem, że regulujesz moc lampy manualnie, a co z ETTlem i automatycznymi ustawieniami?
    - rozumiem, że błysk na II kurtynę działa bez problemu?
    pozdr.
    gg: 6096145

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sweetek Zobacz posta
    jak już testujesz, to prosiłbym o sprawdzenie następujących rzeczy:
    - czy ze zwykłą lampą działa przedbłysk i wspomaganie AF (nie wiem jakby to miało działać - ale dla mnie ważne)?
    która lampa jest zwykła, a która niezwykła?

- rozumiem, że regulujesz moc lampy manualnie, a co z ETTlem i automatycznymi ustawieniami?
    tu się zgadzam - tych wyzwalaczy nie kupuje się dla trybu manualnego - do tego wystarczą zwykłe Photixy, YangNuo, itp.

Więc dołączam do pytania, zwłaszcza jak działa w praktyce korekcja ekspozycji (FEC)? Czy jest dostępna tylko z poziomu aparatu czy też działa również korekcja ustawiona na lampie?

- rozumiem, że błysk na II kurtynę działa bez problemu?
    pozdr.
    raczej nie:
    http://www.flickr.com/groups/strobis...7623797323770/
    "SECOND CURTAIN. 2nd Curtain or FP is not enabled. The flash fired on 1st curtain open. What, you want a miracle?"

ale również proszę o weryfikację w praktyce.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    tu się zgadzam - tych wyzwalaczy nie kupuje się dla trybu manualnego - do tego wystarczą zwykłe Photixy, YangNuo, itp.
    Zaletą Pixeli jest jednak możliwość manualnej regulacji mocy z poziomu nadajnika, bez podchodzenia do lamp.

Domyślnie

eh jakos przeboleje nad 2-kurtyna ale ciagle czekam na info czy da sie bedac w ETTL sterowac z body +EV lub -EV dla kazdej z 2 lamp oddzielnie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    oczywiscie dla lamp 580 ex II
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    lub z nadajnika podpietego do body - chodzi o to aby nie biegac do lamp...
    Ostatnio edytowane przez molsar ; 14-04-2010 o 11:04 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molsar Zobacz posta
    czy da sie bedac w ETTL sterowac z body +EV lub -EV dla kazdej z 2 lamp oddzielnie.
    Jak to sobie wyobrażasz? bo ja nie widzę sensu nawet się nad tym zastanawiać...

Przecież body nie ma takich opcji i żeby taka możliwość była, to po zainstalowaniu nadajnika musiałoby się w body pojawić jakieś dodatkowe lub zmienione menu, a to już graniczy z cudem.

lub z nadajnika podpietego do body
    z nadajnika też raczej nie, bo wszystkie źródła zgodnie podają, że z nadajnika możliwa jest regulacja mocy manualnej dla poszczególnych lamp/grup, ale o korekcie +/-EV w trybie E-TTL nigdzie nie ma ani słowa.

chodzi o to aby nie biegac do lamp...
    mam przekonanie graniczące z pewnością, że bez biegania się nie da.

Natomiast z dotychczasowych informacji wynika, że da się z bieganiem gdy lampa master będzie sterowana wyzwalaczem, a slave będzie sterowany przez master za pomocą IR.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Jak to sobie wyobrażasz? bo ja nie widzę sensu nawet się nad tym zastanawiać...

Przecież body nie ma takich opcji i żeby taka możliwość była, to po zainstalowaniu nadajnika musiałoby się w body pojawić jakieś dodatkowe lub zmienione menu, a to już graniczy z cudem.

z nadajnika też raczej nie, bo wszystkie źródła zgodnie podają, że z nadajnika możliwa jest regulacja mocy manualnej dla poszczególnych lamp/grup, ale o korekcie +/-EV w trybie E-TTL nigdzie nie ma ani słowa.

Natomiast z dotychczasowych informacji wynika, że da się z bieganiem gdy lampa master będzie sterowana wyzwalaczem, a slave będzie sterowany przez master za pomocą IR.
    o rany - to ja wogole nie widze sensu kupowania pixeli.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

gwozdzt, potrzebujesz IR, to kup sobie st-e2.
    Tutaj piszemy o czymś innym. Nie wyobrażam sobie poprawnego/sprawnego/niezawodnego/szybkiego działania IR w plenerze.

Pixele w założeniu mają oferować coś innego.
    Ludzie, czego Wy nie rozumiecie??
    W przypadku EX (obojętnie, której wersji) działa TTL z korekcją +/-
    W przypadku EXII dodatkowo można w trybie M regulować mocą lampy. To mało??

Mając np 5 sztuk EXII możemy je pogrupować dowolnie: np 1x w TTLu a pozostałe manualnie regulowane (ale z poziomu nadajnika); więcej lamp w TTLu, ale korekcja+/- jednakowo dla wszystkich (pracujących w TTLu).

Opierając się na funkcjach Pixela nie ma tradycyjnego ratio (ustawienia proporcji mocy jednej lampy z grupy w stosunku do innych grup).

Ratio można osiągnąć wykorzystując jedynie Master/Slave, ale jak wspomniałem wczesniej raczej nie na tym nam zależy:-D

Strona 10 z 67 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów