Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Czarne fotki na ETTL z lampą 580EX II

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska /Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wlodas Zobacz posta
    Nie jestem profesjonalistą ale. Po zakupie kilka dni temu lampy 580EX II do Canona 50D. Miałem problem. Założyłem lampę do aparatu i fociłem sobie w domu żeby potestować sprzęt. Ustawiłem w aparacie dane dotyczacej lampy i fotografowałem na ustawieniach w lampie na ETTL. Zdjęcia seryjne i pojedyńcze ok spoko. Multi manual. Moc większa mniejsza ok.
    Tu napisałem bardzo zrozumiale celem potestowania sprzętu i to , że MIAŁEM PROBLEM.

Ale po załączeniu zasilania przy dodatkowych lampach błyskowych które zakupiłem wczesniej do doswietlania małych rzeczy nagle okazało się, że lampa która jest na aparacie bez zadnych przestawień nie działa prawidłowo przy ustawieniu na ETTL na wyswietlaczu lampy. Pojedyńcze pierwsze pstryk fotki są czarne. Choć lampy wszystkie odpaliły.
    Tu starałem sie opisać to co się dzieje na ETTLu i jaki rezultat.

Przy zdjeciach seryjnych lampa speedlite działa raz za razą ale dwie pierwsze fotki czarne i dopiero 3 i 4 jest ok. Dopiero po ustawieniu na manual dało oczekiwany rezultat. I pojedyńcze fotki raz za razą są naświetlone. Wiadomo, że przy podłączeniu lamp studyjnych dodatkowo nik nie robi zdjęc seryjnych. Ja tak testowałem celem sprawdzenia poprawności działania. Dlaczego wciśniecie spustu migawki do końca w momencie gdy załączone są dodatkowe lampy bezprzewodowo z fotocelą bez regulacji aparat nie zarejestruje poprawnie zdjecia , tylko jest czarne. Mowa o trybie ETTL na wyswietlaczu lampy 580EX II. A lampa wyzwala bezprzewodowo inne lampy
    Tu co opisałem też starałem sie to opisać, że na Manualu jest ok i jest prawidłowo.Tak należy fotografować z lampami dodatkowymi. Napisałem, że zdjęcai seryjne w studio się nie robi. Ja to tylko testowałem i byłem dociekliwy dlaczego takiej opcji nie ma na ETTL co jest na Manualu. Napisałem, że mam lampy na fotocelę są bez regulacji. I przy takich ustawieniach fotki są czarne niedoswietlone.

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    mam nadzieję że napiszę to w miarę prosto
    Błysk pomiarowy (przedbłysk) wyzwala dodatkowe lampy.
    System pomiarowy analizując sytuację "stwierdza" że światłą jest dużo, więc obniża siłę błysku lampy na aparacie.
    Następuje główny błysk, który jest słaby, a na dodatek dodatkowe lampy się nie wyzwalają, gdyż w ułamku sekundy nie naładują się.
    Zdjęcie wychodzi mocno niedoświetlone, czyli czarne.
    .
    Wyczerpująca jedna odpowiedz wielkie a to wielkie dzięki. Na taką odpowiedż czekałem. Zdrowych spokojnych Świąt.... Dzięki wszystkim.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przychodzi mi na myśl teraz coś takiego. Zakładamy, że jest dziesięc osób fotografujących ta samą osobę, są blisko siebie i każy ma na aparacie lampy błyskowe, ustawione max siłą błysku. Fotografując w takiej sytuacji ETTL też sie pogubi ? Tu robił bym zdjęcia seryjne bo wiadomo ciekawsza mina, zamkniete oczy żeby nie wyszły..
    Ostatnio edytowane przez Wlodas ; 03-04-2010 o 11:49 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów