Tu juz niestety nie starczy mi pieniedzy. Pobawie sie 55-250. Przy wiekszych ogniskwych nawet na f/11 tlo wychodzi ladnie rozmyte :P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tylko nie wiem czy ta Sigma nie bedzie lepsza, bo szersza. W domu do dziecka tez bedzie lepiej. Jest duza roznica z rysowaniu pomiedzy S30 a C50?
Ostatnio edytowane przez roshuu ; 02-04-2010 o 23:55 Powód: Automerged Doublepost
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Pewnie masz rację, ale osobiście uważam, że robienie portretu ślubnego (ciasnego) w plenerze obiektywem 50 mm na f/1.4 trochę mija się z celem.
Co tam będzie ostre ? - Jedno oko.
Osobiście, portrety na 85 mm przymykam do f/2.8, żeby nie "przesadzić" z GO.
Zresztą, do uzyskania ładnego rozmycia tła w plenerze wystarczy odpowiednio duża odległość tegoż tła od fotografowanej pary i przy odpowiedniej aranżacji ogniskowa 250 mm i nawet f/8 też da odpowiednie rezultaty.
Pozdrawiam,
Pirx
no tak, ale wiesz - jednemu podoba sie ostre oko, drugiemu wszystko ostre
Osobiscie sklaniam sie do 55-250 - tu przy swietle 5.6 dla przedzialu 150-200 uzyskam pelny, ostry pierwszy plan i tylko tlo rozmyte. Osobiscie wole taki obrazek, niz ostre oko i rozmyte ucho
No i w tym wypadku zastanawiam sie czy 50 na crop nie bedzie za waska do kosciola. Mysle o S30 ale boje sie tych Sigm![]()
Ostatnio edytowane przez roshuu ; 03-04-2010 o 00:28 Powód: Automerged Doublepost
I tu się zgadzamy.
Pewnie niewiele jest ślubnych par, które uznają, że "ostre oko i rozmyte ucho", to nie błąd fotografa, a przejaw jego ahtyzmu.
Pozdrawiam,
Pirx
Dokladnie, w sumie to dla wiekszosci nie ma znaczenia nawet to rozmyte tlo i zaden artyzm. Grunt to to czy dobrze wyszli (miny), zeby byli widoczni w kadrzeczyli. obydwoje frontalnie. Wiekszosc - przynajmniej z moich "klientow" chce miec ladna cere a wiec czasem nawet plaska fotka bedzie lepsza niz np. oczodoly od odbicia sufitowego i cien nosa na policzku od swiatla bocznego nie zdaje egzaminu. A czlowiek tak sie stara..
Oscylowanie w okolicach 30-50 powinno byc ok. Ten zakres potrzebuje tylko na slub, zeby unikanc lampy. Reszte zrobie na 17mm (C17-55) ew. z lampa. Jako, ze srednio lubie zmieniac szkla w trakcie focenia to jedna stalka mi wysarczy.
AF to wedlug mnie numer 1, ale czy to 1.8 to nie bedzie za ciemno?
Zapewne robiles fotki stalkami na takich imprezach. Jak to jest z tym 1.4? Czesto uzywales tego swiatla?
Ostatnio edytowane przez roshuu ; 03-04-2010 o 00:44 Powód: Automerged Doublepost
po mojemu do cropa to bardziej 28/30mm - jednak pole widzenie standardu jest genialne