Pokaż wyniki od 1 do 10 z 174

Wątek: Sprzedaż RAW-ów

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Prawo autorskie mowie jasno ze bez zgody autora dziela , w tym wypadku zdjecia , nikt nie moze go m.in. modyfikowac czyli np domazac wasy..
    Naprawdę uważasz, że zrobienie dziury w obrazie, który wisi u mnie na ścianie to w świetle praw autorskich przestępstwo? Nadmienię, że ten obraz nie znajduje się w indeksach dziedzictwa narodowego ani tym podobnych. Ot zwykły landszaft, który jakiś malarz kiedyś namalował.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Naprawdę uważasz, że zrobienie dziury w obrazie, który wisi u mnie na ścianie to w świetle praw autorskich przestępstwo? Nadmienię, że ten obraz nie znajduje się w indeksach dziedzictwa narodowego ani tym podobnych. Ot zwykły landszaft, który jakiś malarz kiedyś namalował.
    Nadal przejaskrawiasz te swoje przyklady ;]. Odpowiadajac na pytanie , teoretycznie tak , bo jest to modyfikacja dziela. I o ile nie powiesz ze jest to np wypadek , czyli nie celowe dzialanie , to w zasadzie autor moze uznac ze dzialasz na jego niekorzysc niszczac jego prace. Tak przynajmniej ja bym zakladal.

Ja nie jestem prawnikiem , jesli az tak temat cie interesuje szeroko pojetych dziel itd to zwroc sie z zapytaniem do prawnika ;]. Ja wiem z grubsza jak to wynika w kontekscie zdjec , bo tym sie zajmuje , a nie malowanie obrazkow.
    no comment...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nadal przejaskrawiasz te swoje przyklady ;]. Odpowiadajac na pytanie , teoretycznie tak , bo jest to modyfikacja dziela
    Bardzo zaintrygował mnie ten temat. Do tego stopnia, że zadałem pytanie na forum prawnym.

http://forumprawne.org/prawo-autorsk...tml#post556536

Oczywiście nie traktuję pojawiających się tam wypowiedzi jako wyroczni, ale póki co, wychodzi na moje

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

A mnie to zastanawia coś zupełnie innego. Dlaczego MM tak się broni przed tymi modyfikacjami to po pierwsze a po drugie to czy nie powinien zadać sobie tego pytania sam sobie? Może coś jest nie tak skoro zaistniał problem modyfikacji?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    A mnie to zastanawia coś zupełnie innego. Dlaczego MM tak się broni przed tymi modyfikacjami to po pierwsze a po drugie to czy nie powinien zadać sobie tego pytania sam sobie? Może coś jest nie tak skoro zaistniał problem modyfikacji?
    Mowa o jest o prawie autorskim. I moje wypowiedzi odnosza sie jego.

Prawo autorskie dotyczy rozncyh dziel , utworow itp. i po prostu w wypadku fotografii kwestia modyfikacji jest rzecza ktora ma znaczenie. Bo tak to kazdy mialby wolna reke np gazety w przerabianiu zdjec itp.

Malarstwo i ta nieszczesna dziura to poprostu przyklad " z dup.."

Tak samo w kwestii utworow muzycznych , modyfikowanie jest lamaniem prawa autorskiego.

ps na forum dostales jedna odpowiedz wiec ekhm ;].
    no comment...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ps na forum dostales jedna odpowiedz wiec ekhm ;].
    Co ja mogę? Liczę na więcej. I może bardziej rzeczowych. Jak widziałeś sam nawet dodałem jeden wpis, jakby reprezentujący Twoją stronę. Dbam o swój obiektywizm
    Malarstwo i ta nieszczesna dziura to poprostu przyklad " z dup.."
    A czymże jest fotografia, jak nie specyficzną formą malarstwa?
    Bo tak to kazdy mialby wolna reke np gazety w przerabianiu zdjec itp
    Naprawdę nie rozróżniasz publikacji od użytku osobistego? Nawet w takich sytuacjach:
    Tak samo w kwestii utworow muzycznych , modyfikowanie jest lamaniem prawa autorskiego.
    Powinienem chyba zacząć płacić tantiemy za śpiewanie dzieciom kołysanek. Właściwie, to powinienem wylądować w tuurmie, bo strasznie fałszuję a to przecież modyfikacja utworu.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

MM- architekci nie widzi różnicy pomiędzy zdjęciami a w zasadzie celu ich wykonania. Jeśli zdjęcie jest utworem tworzącym zamkniętą całość to nie powinno być modyfikowane. Natomiast jeśli jest zrobione jako ilustracja do gazety może a nawet powinno być modyfikowane. Często się używa zdjęć jako poddruk czy jako fragment lub całość tytułu. Podobnie jest ze zdjęciem użytym do reklamy czy packshotem gdzie wszystko jest cięte i sklejane jak w łowickiej wycinance. Trudno mówić o prawie autorskim i zdjęciach do dokumentów. Tak naprawdę fotografowi nic do tego co kto robi z takimi zdjęciami i ani o to nie pyta ani nie podpisuje umów. Podobnie jest ze zdjęciami ślubnymi. Jak młodzi chcą mieć dodatkową zabawę to dlaczego im zabraniać? Wszak to tylko część folkloru.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uprawnienia umieszczania postów