Strona 60 z 84 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    To jest jak udowadnianie wyższości Coli nad Sprite.Jednym i drugim się napijesz a co lepsze,o gustach się nie dyskutuje.
    Czyli zielona skóra u Murzynów to jest kwestia gustu?

Co do równego mianownika jakim wg Ciebie jest ACR/LR....uwierz,nie każdy obrabia najpierw w DPP bądz Nikon NX by potem szlifować zdjęcie dalej w PS.Gro osób obrabia tylko w ACR/LR nie tykając zdjęć PSujem.
    Zapewne jeszcze więcej osób robi tylko jpegi. No i?
    Jeśli świadomie wybieramy narzędzie dające gorsze efekty, to sami jesteśmy temu winni.

Acha, kolorystyka nie zależy tylko od obróbki czy puszki ale także od szkła jakie podpinasz,kalibracji monitora i chyba najważniejsze tego najsłabszego ogniwa o którym wspomniałem kilkanaście postów wcześniej.
    Choćbyś nie wiem jak zaprzeczał rzeczywistości - zdjęcia defaultowo i tak będą miały brzydki zafarb, z którym trzeba potem walczyć w postprocesie.
    Ja nie wiem, tak trudno się do tego uczciwie przyznać? Jest problem, ale można się nauczyć z tym żyć i osiągać niezłe efekty. Tak jak z autofocusem w piątce ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Choćbyś nie wiem jak zaprzeczał rzeczywistości - zdjęcia defaultowo i tak będą miały brzydki zafarb, z którym trzeba potem walczyć w postprocesie.
    Ja nie wiem, tak trudno się do tego uczciwie przyznać? Jest problem, ale można się nauczyć z tym żyć i osiągać niezłe efekty. Tak jak z autofocusem w piątce ;-)
    święta RACJA
    Canon FF

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Co w związku z tym?Jeśli tak jest to dlaczego na NEF robiony z wyższym ISO otworzony w LR szumi kolorowo w momencie zjechania suwakiem color noise z 25 (25 to standardowe ustawienie) na 0?Gdzie ta redukcja kolorowego szumu w NEF?
    Wiadomo od dawna ze nikon uwielbia ulepszac rawy:
    http://optyczne.pl/81.7-Test_aparatu...azu_w_RAW.html

Widac tez slad po "klejeniu" matrycy.

Doswiadczenie z d700 mam nikle, jedyne porownanie bezposrednie jakie mam to rawy z fotek studyjnych, 5dmkII vs d90, nie wiem jak kolory d90 maja sie do d700 ale nie potrafie doprowadzic latwo tych zdjec do tego co prezentuje 5d.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Czyli zielona skóra u Murzynów to jest kwestia gustu?
    To już wina wojteha nie mój, że taki kolor uzyskał.

Zapewne jeszcze więcej osób robi tylko jpegi. No i?
    Jeśli świadomie wybieramy narzędzie dające gorsze efekty, to sami jesteśmy temu winni.
    Ja świadomie wybieram NEF i obrabiam w LR bo dla mnie tak jest najwygodniej i z efektów jestem zadowolony.

Ja nie wiem, tak trudno się do tego uczciwie przyznać? Jest problem, ale można się nauczyć z tym żyć i osiągać niezłe efekty. Tak jak z autofocusem w piątce ;-)[/QUOTE]

Co uważasz za postproces?Zamęczenie na śmierć w PS czy dobre wywołanie w ACR bądz LR?Przyznać do czego.Ja szczerze tego problemu nie widzę i nie muszę uczyć się z tym żyć.Miałem 5D przez 2lata i jakoś nie płaczę z powodu kolorów mając teraz D700. Za to AF,szybkość,budowa....no ale o tym już było wiele razy.To tyle.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja osobiscie za bardzo nie widze roznicy w zdjeciach miedzy d700 a 5D z jednego i drugie dostaje sie swietne efekty, wszystko zalezy od fotografa ktory potrafi z body wycisnac najlepsze soki.
    Zostalem przy Canonie bo przekonala mnie ergonomia, w N jakos nie potrafilem sie odnalezc

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    nie wiem jak kolory d90 maja sie do d700 ale nie potrafie doprowadzic latwo tych zdjec do tego co prezentuje 5d.

mam tez przyjemność na co dzień pracować na nikonie d90, prywatnie 5d2, zastanawiam czy wypracowałeś jakiś sposób aby choć uzyskać zadowalające efekty fotografii z d90 zbliżone kolorystycznie do piąteczki, produkuje dużo jpg - może masz jakiś automat ?? ślęczenie nad każdą fotografia mi się nie uśmiecha
    Canon FF

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

D3 + 85/1,4 vs 5D + 85/1,8.Te same ustawienia w puszkach....jedynie 85 Nikona przykręcona do 1,8 by GO były równe.NEF i RAW wołane w LR.

D3

http://img36.imageshack.us/img36/672/dsc0551mr.jpg

5D

http://img32.imageshack.us/img32/888/img8411e.jpg

Czy tu naprawdę widać kosmiczną przewagę Canona.Kolory to naprawdę rzecz do ustawienia.Jak sobie LR skonfigurujecie to kolory nie straszne.
    Przewagę jednej puszki nad drugą trudno udowodnić , oba aparaty są naprawdę rewelacyjne.
    W twoich samplach zawarta jest po części odpowiedź na pytanie dlaczego gro "osób" lubiących/chcących pracować na obiektywach stało- ogniskowych wybiera C , konkretnie chodzi o ostrość C85 1.8 @1.8 VS N85 1.4 @1.8 ( obiektyw za 2k zł vs obiektyw za 4kzł) wiem że ostrość to nie wszytko ale...

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

To co może pomóc choć trochę to nastawa WB przed każdą sesją, o ile warunki w trakcie się nie zmieniają. AWB ma to do siebie, że kaszani kolorystykę i skóra wychodzi żółto-zielona. Drugą opcją są profile, ale mnie one specjalnie nie przypadły do gustu (poza tym, do D90 chyba nie da się ich wgrać?).
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fil91 Zobacz posta
    Przewagę jednej puszki nad drugą trudno udowodnić , oba aparaty są naprawdę rewelacyjne.
    W twoich samplach zawarta jest po części odpowiedź na pytanie dlaczego gro "osób" lubiących/chcących pracować na obiektywach stało- ogniskowych wybiera C , konkretnie chodzi o ostrość C85 1.8 @1.8 VS N85 1.4 @1.8 ( obiektyw za 2k zł vs obiektyw za 4kzł) wiem że ostrość to nie wszytko ale...
    Akurat wtedy gdy robiłem to porównanie byłem jeszcze w posiadaniu 5D + 85/1,8.Próbę robiliśmy u kolegi który posiada D3 + 85/1,4. Dzisiaj mogę powiedzieć tyle,posiadam D700 + N85/1,8 i nie widzę różnic w ostrości względem C85/1,8.

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    To co może pomóc choć trochę to nastawa WB przed każdą sesją, o ile warunki w trakcie się nie zmieniają. AWB ma to do siebie, że kaszani kolorystykę i skóra wychodzi żółto-zielona. Drugą opcją są profile, ale mnie one specjalnie nie przypadły do gustu (poza tym, do D90 chyba nie da się ich wgrać?).
    To prawda.Nawet jak sie robi w RAW/NEF to warto wcześniej ustawić WB pod dane warunki.Podczas obróbki w ACR czy LR dobranie odpowiedniego WB jest wtedy o wiele prostsze.

Co do profili to nie wgrywam ich do puszki tylko w zakładkę Camera Profile w LR.Podczas importu zdjęć do LR wszystkie zdjęcia są traktowane odpowiednim profilem, który mam stworzony na bazie kolorystyki wyciągniętej z plików CR2.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gostyn Wlkp.

Domyślnie

Nie mozna jednoznacznie stwierdzic czy lepszy 5d II czy D700. Osobiscie mialem dwie puszki 5D II, i dziekuje, wole 1Ds II - ktore w tej chwili jest na sprzedaz, bo ..... wracam do Nikona. Dlaczego, po pierwsze i najwazniejsze, ergonomia Nikona, jak dla mnie duzo lepsza niz C, po drugie - AF, po trzecie 14-24, po czwarte - ISO. I tyle. Kolory, poradze sobie, pozatym, moja fotografia to nie reprodukcje, ma byc ladnie, nie koniecznie wiernie, zreszta potwierdzeniem tego jest sytuacja jaka miala miejsca jakies 16-17 lat temu, gdy pracowalem w Kodak Foto World - (byla siec takich laboratoriow) - laboratoria te mialy bardzo restrykcyjne przepisy kontrolne, codziennie stripy, pomiary, chemia zawsze nowa itd itp, ceny byly najwyzsze - porownujac pozostale laby w miescie, a zawsze mielismy tlumy, gdy pozostale laby nie koniecznie. Dlaczego, tez sie zastanawialem, ale odpowiedz uzyskalem od klientow, - bo zdjecia kodaka sa takie cieple (zoltawe), wiec zamiast walczyc z przyslowiowa zołcią, moze lepiej ja zaakceptowac i przyjąć jako bonus.

Strona 60 z 84 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów