Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 152

Wątek: Falcon 14/2,8 IF MC ?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Fala ultra-szerokich zdjęć w Galeriach Użytkowników już wkrótce
    Myślę, że to nie będzie jakaś wyjątkowo obfita fala. Używane UWA tamrona, tokinę, czy sigmę można dostać za niewiele więcej, niż falcona, więc kto chciał sobie kupić UWA, to już kupił, ewentualnie w przyszłości wybierze któryś z powyższych zamiast 14/2.8. Takie jest przynajmniej moje zdanie.
    Jakoś bardzo dużej fali rybek nie zauważyłem po premierze 8/3.5, swoją drogą.

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Używane UWA tamrona, tokinę, czy sigmę można dostać za niewiele więcej, niż falcona, więc kto chciał sobie kupić UWA, to już kupił,
    Niekoniecznie. Owszem, są używane Tamrony etc. ale są a) używane i b) ciemne. A tu pojawia się okazja wyrwania nowego szkła, w dodatku b. jasnego. Czy fala będzie czy nie będzie - tego nie wiem i niezbyt chce ciągnąć ten OT

Zastanawiam się tylko czy można ten obiektyw (na cropie) stawiać obok... hm.. 10-22? 20mm? Miałem w ręku 10-22 i b. podobało mi się to, że można z nim "wejść w sam środek". Miałem 8mm fisha ale nie trawię rybich zniekształceń.

Czy szkła typu 14L, S/F14mm nadadzą się do tego typu reportażu? Rozpędzić się, wlecieć w środek akcji, cyknąć i wyjść

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Myślę, że to nie będzie jakaś wyjątkowo obfita fala. Używane UWA tamrona, tokinę, czy sigmę można dostać za niewiele więcej, niż falcona, więc kto chciał sobie kupić UWA, to już kupił, ewentualnie w przyszłości wybierze któryś z powyższych zamiast 14/2.8. Takie jest przynajmniej moje zdanie.
    ja wrecz przeciwnie, fala rybek byla duza, i tu na forum i np na digarcie,
    mysle ze sprzedajacy to szklo i bywajacy tu na forum moga cos o tym powiedziec,

a jesli chodzi o UWA pod FF to nawet uzywane ciezko kupic, sa tylko Tamron i Sigma 17-35 - nic wiecej.

a 14mm i 17mm to przepasc
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Siłą tego samyanga jest fakt, że jest na pełną klatkę, gdzie tamron, tokina czy sigma są bezużyteczne.
    Na FF wybór jest ogromnie ograniczony - ciemna sigma 12-24 z kiepskawym obrazkiem lub c14L z ceną przyprawiającą o zawał. Reszta jest węższa: c16-35 czy c17-40, że o cenach nie wspomnę.

Jak obrazek z tego szkła będzie lepszy, to s12-24@12mm za diabła się nie wybroni.

A ja i owszem, chociaż po 14mm takiej również się nie spodziewam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ups, zdaje się że ten Tamron SP AF 14 mm f/2.8 Aspherical (IF), bo chyba o nim mowa jest na pełną klatkę. Niestety to dość stara konstrukcja, a cena wydaje się nieco wyższa.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 27-03-2010 o 22:50 Powód: Automerged Doublepost
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Z pierwszych zdjęć zamieszczonych na forum Nikona wynika ze ostrość od 2,8 świetna ale z dystorsją nadal słabo.Skomplikowana falistość dyskwalifikuje to szkło przy fotografowaniu architektury....chyba,że ktoś lubi fale Dunaju
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Miasto
    Poznań

Domyślnie

No tak, ale to chyba sample jeszcze sprzed modernizacji konstrukcji. Z tej nowej jeszcze chyba nic nie ma.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Z pierwszych zdjęć zamieszczonych na forum Nikona wynika ze ostrość od 2,8 świetna ale z dystorsją nadal słabo.Skomplikowana falistość dyskwalifikuje to szkło przy fotografowaniu architektury....chyba,że ktoś lubi fale Dunaju
    cala nadzieja w producentach oprogramowania, ze zrobia w swoich softach korekcje tej dystorcji
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    No tak, ale to chyba sample jeszcze sprzed modernizacji konstrukcji. Z tej nowej jeszcze chyba nic nie ma.
    Piszę o samplach wykonanych na tegorocznych targach w Łodzi.

http://forum.nikoniarze.pl/showpost....&postcount=250
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Faktycznie, to nowe sample.
    Krzywo jak diabli, szczególnie widać na tej drugiej focie.

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    cala nadzieja w producentach oprogramowania, ze zrobia w swoich softach korekcje tej dystorcji
    Wątpię, by zawracali sobie gitarę tanim manualem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czyli chyba jednak pozostanę przy sigmioku, ech...
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 28-03-2010 o 00:54 Powód: Automerged Doublepost
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No beczka jest niestety sporawa :/
    Z ciekawosci pobawilem sie samplami/tabelami dystorsjii z Optycznych i wcale nie jest zle skorygowac te szklo. Trzeba tylko pilnowac, aby np. uzywajac korekcji trzymac sie centralnego miejsca zdjecia, bo krawedzie sa ok, tylko w srodku beczka.

Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów