Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 163

Wątek: Czy wylaczacie aparat podczas zmiany szkla?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    nie można tego oczywiście uogólniać. np. nasz interfejs lampy błyskowej (sanki) nie jest już tak dobrze zaprojektowany - i tutaj zdecydowanie lepiej jest wyłączać sprzęt, choćby jeden (lampa), w trakcie podłączania (z przynajmniej kilku powodów).
    A to dlaczego, bo się nie spotkałem z niczym podobnym. Mam dwie lampy, niemniej jednak używam ich od święta i jak wkładam na aparat, jest włączona, w drugą stronę już mniej. No i czasem się zdarza, że jednak nie wyłączę.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pcplus Zobacz posta
    ... tu była mowa o zapisie na CF'e !!!
    (chociaż przy mikroadjustacji coś może się zapisywać w obiektywie a coś w body - niewiem tego na pewno)
    oj, no CF'a to w życiu bym nie polecał wyciągać pod napięciem czy w trakcie zapisu (dlatego zresztą klapka od CF jest tak rygorystyczna i od razu odcina zasilanie).

nie, IMHO ten publicznie-dostępny mikroadjustment nie zapisuje nic w obiektywie (dowodem na to jest choćby to, że masz możliwość zapisywania ustawień dla max. 20 obiektywów, czyli jest to zapisywane w body).

natomiast w serwisie zapewne tak, potrafią zapisać coś albo przeprogramować w obiektywie. no ale zakładam, że pracują tam osoby przeszkolone i nie będą odłączać szkła w trakcie takiego zapisu :wink:

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    A to dlaczego, bo się nie spotkałem z niczym podobnym. Mam dwie lampy, niemniej jednak używam ich od święta i jak wkładam na aparat, jest włączona
    dlaczego wyłączać lampę przed zapięciem na body?

choćby dlatego:
    - bo lampa ma własne zasilanie (obiektyw nie)
    - bo styki stopki nie są dobrze zabezpieczone przed przypadkowym zwarciem w trakcie wpinania (styki obiektywu są)
    - bo w każdej instrukcji aparatu lub lampy jest napisane, żeby "najpierw podłączyć, a potem włączyć", czyli coś w tym musi być (o obiektywach tak nie piszą)

wszystko ww. zwiększa prawdopodobieństwo uszkodzenia elektroniki w body lub w lampie albo choćby wprowadzenia któregoś z tych układów w jakiś stan nieustalony (zakładam, że przed trwałym uszkodzeniem są one jednak zabezpieczone). poza tym relatywnie często zdarzają się error99 po wpięciu lampy pod napięciem, mi samemu też kilka razy zawiesiła się lampa po takim zapięciu (pomaga przeważnie wyłączenie i włączenie lampy) - więc po prostu coś w tym jest.

natomiast rozłączać można sobie IMHO dowolnie, pod napięciem lub bez, ma to mniejsze znaczenie.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pcplus Zobacz posta
    Czy moj przypadek nie jest dla Ciebie dowodem? Body 30D, uśpione, bo wyjęte z torby, wyciągnieta karta CF straciła zawartość. Pendrdrive PQI 2GB wyciagniety z kompa w czasie jego pracy padł tak, że po kilkukrotnym formatowaniu mogę go wykorzystywac tylko do połowy.
    Dla mnie to jedynie kolejny dowód że PQI to g... i badziewie najgorsze któremu nie można za gorsz ufać, a co do połowy pojemności to pewnie kupiłeś sfałszowanego pena (sformatowanego specjalnym programem tak żeby pokazywał że jest większy) - poszukaj sobie w goglach wątków na ten temat - i po próbie zapełnienia ponad prawdziwą pojemność się wykrzaczył i jak go sformatowałeś w kompie to sformatował się już na rzeczywistą pojemność
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a co do reszty to MXW ma rację.. ja miałem już 5 puszek Canona, obiektywów z 15 i nigdy nie wyłączałem puszki przy zmianie szkieł.. a kart używam tylko oryginalnych sandisków od autoryzowanego sprzedawcy i jakoś nigdy mi zdjęcia nie zniknęły chociaż też nie wyłączam aparatu przy wymianie kart.. - jedynie patrzę czy dioda jeszcze świeci..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 25-03-2010 o 23:54 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Tak jak Arturs pisze, zero problemów z sandiskami, a miałem ich już kilkanaście. Ja również nie wyłączam body, ani przy zmianie szkieł, ani przy wymianie karty. Zdaje się że nawet na żytniej mówią że bez problemu można "nie wyłaczać" body wcale.

p.s. wyłączam tylko gdy chcę przeczyścić matrycę :-D
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    p.s. wyłączam tylko gdy chcę przeczyścić matrycę :-D
    ?!? a jak podnosisz lustro w wyłączonym? ;-)

PS. Ja wyłączam zawsze, gdy chcę zmienić baterię Ale to się zdarza relatywnie rzadko ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Po czyszczeniu trzeba wyłączyć żeby aparat wrócił do normalnego trybu pracy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Po czyszczeniu trzeba wyłączyć żeby aparat wrócił do normalnego trybu pracy...
    No tyle to wiem :P

Ale "gdy chcę przeczyścić" to nie jest "gdy przeczyściłem" ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Dopiero zaczyna Awatar pcplus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam propozycję

Gdyby ktoś z W-wy mógł przejść się na Żytnią (przez tel. to nie to samo co w 4 oczy
    i zapytał by:

Czy zaleca się wyłączać, czy nie ma takiej potrzeby, czy nie ma znaczenia, przy:

1. Wymianie obiektywu
    2. wymianie CF'a
    3. wymianie akumulatorka
    4. montowaniu, demontowaniu lampy błyskowej

i czy dotyczy to każdego modelu canona !!!
    5Dmk2; 30D; 50E; 17-40L; 24-105L; 70-300 DO IS; 580EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie wyłączałem nigdy.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    nie nie spokojnie, miałem na myśli to ustrojstwo które od czasu 40D czyści matrycę mikrowstrząsami przy włączaniu / wyłączaniu body

robię tak od czasu do czasu i dzięki temu nie muszę czyścić ręcznie matrycy, inna sprawa że rzadko robię fotki na przymkniętej przysłonie i może dlatego nie widzę drobych syfów
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów