Witam ponownie, już jako szczęśliwa posiadaczka swojego własnego Canona
Ostatecznie zdecydowałam się na obiektyw 18-135mm i 50/1.4. Przyznaję, że jest to wybór bardziej tymczasowy i mniej uniwersalny niż zamierzałam jeszcze kilka dni temu, zakładając ten wątek. Widzę jak bardzo trudno jest doradzać komuś w wyborze obiektywów - każdy trochę inaczej robi zdjęcia i czego innego potrzebuje. Niemniej jednak bardzo dziękuję za wszystkie rady, czuję się dzięki nim trochę mądrzejsza.

Oprócz gwarancji Canona mam jeszcze rękojmię sklepu na sprzęt - jeśli coś będzie nie tak to mogę wymienić obiektyw/aparat na inny egzemplarz. Czy moglibyście podpowiedzieć na co zwrócić uwagę? Z mojego punktu widzenia wszystko działa jak należy, ale podobno kto pyta nie błądzi

I jeszcze chciałabym prosić o poradę w wyborze statywu. Widziałam, że polecacie np. firmę Manfrotto, ale prawdę mówiąc wybór na ich stronie trochę mnie przerósł. Na statywie raczej nie będę mocować niczego powyżej 2kg, chciałabym by nadawał się do robienia panoram i makro. Jeśli mam wybierać pomiędzy ciężarem a stabilnością to wolałabym taki lżejszy.