Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Obiektywy i inne drobiazgi do 500D

Question Obiektywy i inne drobiazgi do 500D

Witam,

Jestem tutaj nowa - planuję zakup aparatu 500D, ale mam dylemat w związku z wyborem obiektywów (obiektywu?). Przesiadam się z kompaktu, który jednak okazał się niewystarczający. Aspiracji do pełnej klatki nie mam. Zastosowania uniwersalne: pejzaże, architektura, wnętrza kościołów, portrety zarówno we wnętrzach jak i sesje plenerowe, zwierzęta, makro, w przyszłości dzieci.

Zakup planuję raczej na lata niż na chwilę (tzn. nie planuję wymieniać niczego przez najbliższych kilka lat, w szczególności obiektywów). Zależy mi na jakości optyki, jakość obudowy jest tutaj drugorzędna. Z doświadczeń z kompaktem mogę powiedzieć, że interesuje mnie zakres 20-200mm.

Jako że dużo zdjęć wykonuję w czasie wycieczek rowerowych lub pieszych w górach, nie zawsze mam możliwość taszczenia 5 obiektywów i warunki do ich zmiany, więc preferowałabym możliwie najmniej obiektywów.

Jako obiektyw podstawowy biorę pod rozwagę:
    1) C18-135/3.5-5.6 IS
    2) C18-200/3.5-5.6 IS
    3) C28-135/3.5-5.6 IS USM
    4) C24-105/4L IS USM
    5) C17-55/2.8 IS USM

Jako obiektyw dodatkowy:
    a) C50/1.8 lub 1.4
    b) C50/2.5 compact macro
    c) C35/2
    d) C28/1.8
    e) Sigma 30/1.4

1 i 2 mają fajny zakres, akceptowalną cenę i są lekkie, natomiast jakością obrazu podobno nie powalają. 3 pod tym względem jest niby lepszy, cenowo także, za to zaczyna się od 28mm i byłaby potrzeba uzupełnić go dodatkowo szerokim kątem, co w przypadku 1 czy 2 nie jest już potrzebne. 4 i 5 - okrutnie drogie...

Obiektywy 1-4 zapewne uzupełniałabym którąś z wymienionych stałek, natomiast do 5 dokupiłabym pewnie jakieś 70-200, może /4.

Czy dobrze sądzę, że 17-55/2.8 nada się do portretów? A ze stałek co najlepiej wybrać do portretów przy cropie 1.6 - 50, 35, 30 czy 28mm?
    Który obiektyw z ww najlepiej nada się do pseudo-makro?

Muszę przyznać, że przytłacza mnie ogrom decyzji jakie trzeba podjąć przy kompletowaniu tego zestawu. Że o pieniądzach nie wspomnę A tu jeszcze filtry, statyw, lampa i inne drobiazgi (torba, karty pamięci, oprogramowanie). Tak przy okazji: czy ktoś mógłby polecić fajną torbę, w której wygodnie i bezpiecznie można zabrać aparat na wycieczkę rowerową?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

17-55/2,8+85/1,8+70-200/l

Domyślnie

kup body + "coś taniego"
    a potem sama bedziesz wiedziała czego Ci brakuje
    jako pierwszy i na razie jedyny na 100% kup coś szerokiego.

Nic bardzie nie wnerwia jak to, ze w pomieszczeniu cofasz się do ściany i ... dalej brakuje 1-2 kroków. 24-105 jest super ale.... drogo i na cropie ciasno

Co do portretów - lubię robić zdjęcia 50mm ale w domu/lokalu nieraz nie ma się gdzie cofnąć
    portret to IMHO najtaniej (i najlepiej) 85mm/f1.8 ale to raczej tylko w plenerze.

Tą jakością obrazu się nie przejmuj. Jak się czyta opinie w internecie (nawet tutaj) to ludzie potrafią wylać wiadro pomyj na dosłownie każdy obiektyw. Bo albo ciemny, albo winietuje, albo ma aberację albo mydło w rogach ....

Ja długo używałem 17-85 jako podstawowego szkła i uważam, ze jak za tę cenę to super szkło (mimo, ze tak wyszydzany prtzez niektórych) z idealnym zakresem ogniskowych.
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cluer ładnie napisał, choć nic konkretnego.

Ja poradzę zrobić to, co ja zrobiłem - analizę statystyczną dotychczasowych zdjęć, jeżeli chodzi o warunki świetlne, ogniskowe, głębię ostrości (tu w przypadku kompaktów zwykle nie ma co analizować ).

Kupić bardzo dobry obiektyw, który pokryje statystycznie większość powyższych zastosowań oraz tanie i przyzwoite uzupełnienie reszty.

U mnie taka analiza doprowadziła do konkluzji, że potrzebuję naprawdę dobrej spacerówki, przyzwoitego tele, najlepiej łączącego funkcję z plenerową portretówką oraz taniego, możliwie jasnego standardu do zabaw z GO.

U Ciebie, ze względu na wnętrza i być może inny charakter robionych portretów być może lepszym rozwiązaniem będzie jasny zoom standardowy czyli np. Tamron 17-50 lub Canon 17-55 na "głównego". Ja robię portrety na cropie raczej długimi ogniskowymi (pewnie atawizm z kompaktu dla separacji obiektu), więc na szukałbym połączenia jasna portretówka+makro (Canon 100/2.0 ?)
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janka Zobacz posta
    Jako obiektyw podstawowy biorę pod rozwagę:
    1) C18-135/3.5-5.6 IS
    2) C18-200/3.5-5.6 IS
    3) C28-135/3.5-5.6 IS USM
    4) C24-105/4L IS USM
    5) C17-55/2.8 IS USM

Jako obiektyw dodatkowy:
    a) C50/1.8 lub 1.4
    b) C50/2.5 compact macro
    c) C35/2
    d) C28/1.8
    e) Sigma 30/1.4
    3) i 4) moim zdaniem nie są najlepszymi propozycjami pod cropa. 24-105L jest stworzony do pełnej klatki. Weź pod uwagę jeszcze 15-85IS lub kit IS + 55-250IS (lub 70-210/3.5-4.5).
    Zamiast b) rozważ Tamrona 90/2.8 lub jeszcze lepiej Canona 100/2.8 Macro. Ew. budżetowe rozwiązanie: Cosina/Soligor 100/3.5 Macro (pod różnymi markami się kryje, ale to to samo szkło). ~400zł.
    28/1.8, 50/1.4 oraz 85/1.8 (o którym nie wspomniałaś, a moim zdaniem jest ciekawszy od wszystkich wymienionych a-e, o ile komuś nie przeszkadza taka ogniskowa, mocowanie osłony przeciwsłonecznej i aberracje). Wszystkie wymienione używam/miałem w rękach. O 35/2 słyszałem też wiele dobrych opinii.
    Czy dobrze sądzę, że 17-55/2.8 nada się do portretów? A ze stałek co najlepiej wybrać do portretów przy cropie 1.6 - 50, 35, 30 czy 28mm?
    Nada się. 35-85 to fajne ogniskowe do portretów na cropie. Jaką wybrać - to zależy. Jeśli plener - 85, w miarę uniwersalnie 50 i 35, a 28 to już dość szeroko jak na portret. Ja na cropie i na FF używam do portretu 35, 50 i 85, z czego ostatnią najczęściej.
    Który obiektyw z ww najlepiej nada się do pseudo-makro?
    Cosina/Soligor 100/3.5 Macro.
    Tak przy okazji: czy ktoś mógłby polecić fajną torbę, w której wygodnie i bezpiecznie można zabrać aparat na wycieczkę rowerową?
    Na rower moim zdaniem tylko plecak... Chociażby typu Lowepro Slingshot.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=42

Domyślnie

Do zastosowań jakie podałeś ja bym rozważył zwykłego małego i lekkiego kita 18-55IS. Troszkę mniejszy zakres ogniskowej, ale jakość podobna do poz. 1 i 2. Cena w zestawie to poniżej 200 zł. Do tego np. tamron 90/2.8 makro lub tokina 100/2.8 makro (ceny ok. 1300) do zastosowania oczywiście w makro (wcale nie pseudo-makro), ale również w portretach.
    Jeżeli faktycznie potrzebujesz dużej ogniskowej to zamiast kita coś dłuższego. Jednak pamiętaj, że poza tym, że np. 18-200 ma lepszy zakres ogniskowej to jest jednocześnie "kobylasty" i na wycieczkach może być uciążliwy.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Tamron 17-50mm 2.8,Canon 28mm 1.8, Canon 50mm 1.4, Tamron 70-200mm 2.8

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Najlepszy EF-S Canon 17-55IS, tansza alternetywa Tamron 17-50
    Ze stalek Canon 50/1.4 albo Sigma 30/1.4.
    Do portretow idealna jest 85/1.8
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Domyślnie

Pięknie dziękuję za wszystkie odpowiedzi, dały mi wiele do myślenia. Jak na razie chyba jedyną pewną pozycją jest 50/1.4.
    Tak jak polecił MariuszJ, przeanalizowałam kilka względnie różnorodnych albumów i wygląda na to, że to obiektyw 18-55mm jest najważniejszy, bo na takich ogniskowych (już z uwzględnieniem cropa planowanego aparatu) jest robiona zdecydowana większość zdjęć. Ale całkiem sporo całkiem fajnych zdjęć wpada mi w zakres 55-135. Powyżej tego zakresu zdjęć jest niewiele, aczkolwiek chyba szkoda byłoby mi się ich wyrzec.
    Niby wychodziłoby na to, że bardzo rozsądna jest propozycja 17-55/2.8 + 70-200/4L, tyle, że jakoś nie widzę tej L-ki u siebie, jak znam życie to zawsze kiedy będzie potrzebna albo nie będę jej mieć ze sobą albo nie będzie czasu na zmianę obiektywu.

Wiem, że nic nie wiem... A im dłużej wybieram obiektywy tym bardziej mam ochotę kupić sobie Leicę x1

Niemniej jednak jeszcze raz dziękuję i jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to proszę się podzielić.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Pięknie dziękuję za wszystkie odpowiedzi, dały mi wiele do myślenia. Jak na razie chyba jedyną pewną pozycją jest 50/1.4.
    Tak jak polecił MariuszJ, przeanalizowałam kilka względnie różnorodnych albumów i wygląda na to, że to obiektyw 18-55mm jest najważniejszy, bo na takich ogniskowych (już z uwzględnieniem cropa planowanego aparatu) jest robiona zdecydowana większość zdjęć. Ale całkiem sporo całkiem fajnych zdjęć wpada mi w zakres 55-135. Powyżej tego zakresu zdjęć jest niewiele, aczkolwiek chyba szkoda byłoby mi się ich wyrzec.
    Niby wychodziłoby na to, że bardzo rozsądna jest propozycja 17-55/2.8 + 70-200/4L, tyle, że jakoś nie widzę tej L-ki u siebie, jak znam życie to zawsze kiedy będzie potrzebna albo nie będę jej mieć ze sobą albo nie będzie czasu na zmianę obiektywu.

Wiem, że nic nie wiem... A im dłużej wybieram obiektywy tym bardziej mam ochotę kupić sobie Leicę x1

Niemniej jednak jeszcze raz dziękuję i jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to proszę się podzielić.
    To posłuchaj mnie do końca

Nie bierz C17-55IS (3300 nowy). Weź Tamrona bez stabilizacji (1400). Nie kupuj na razie 50/1.4, obstawiam że nie będzie bardzo potrzebny.

Nie bierz C70-200/4L. Jak starczy budżetu kup lekkiego, taniego C55-250IS (850).

Zapakuj wszystko do LowerPro SlingShot 200AW. Ciesz się robieniem zdjęć.

Nie chce mi się pisać dlaczego tak, na jednej nodze dzisiaj skaczę
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów