Witam,
Jestem tutaj nowa - planuję zakup aparatu 500D, ale mam dylemat w związku z wyborem obiektywów (obiektywu?). Przesiadam się z kompaktu, który jednak okazał się niewystarczający. Aspiracji do pełnej klatki nie mam. Zastosowania uniwersalne: pejzaże, architektura, wnętrza kościołów, portrety zarówno we wnętrzach jak i sesje plenerowe, zwierzęta, makro, w przyszłości dzieci.
Zakup planuję raczej na lata niż na chwilę (tzn. nie planuję wymieniać niczego przez najbliższych kilka lat, w szczególności obiektywów). Zależy mi na jakości optyki, jakość obudowy jest tutaj drugorzędna. Z doświadczeń z kompaktem mogę powiedzieć, że interesuje mnie zakres 20-200mm.
Jako że dużo zdjęć wykonuję w czasie wycieczek rowerowych lub pieszych w górach, nie zawsze mam możliwość taszczenia 5 obiektywów i warunki do ich zmiany, więc preferowałabym możliwie najmniej obiektywów.
Jako obiektyw podstawowy biorę pod rozwagę:
1) C18-135/3.5-5.6 IS
2) C18-200/3.5-5.6 IS
3) C28-135/3.5-5.6 IS USM
4) C24-105/4L IS USM
5) C17-55/2.8 IS USM
Jako obiektyw dodatkowy:
a) C50/1.8 lub 1.4
b) C50/2.5 compact macro
c) C35/2
d) C28/1.8
e) Sigma 30/1.4
1 i 2 mają fajny zakres, akceptowalną cenę i są lekkie, natomiast jakością obrazu podobno nie powalają. 3 pod tym względem jest niby lepszy, cenowo także, za to zaczyna się od 28mm i byłaby potrzeba uzupełnić go dodatkowo szerokim kątem, co w przypadku 1 czy 2 nie jest już potrzebne. 4 i 5 - okrutnie drogie...
Obiektywy 1-4 zapewne uzupełniałabym którąś z wymienionych stałek, natomiast do 5 dokupiłabym pewnie jakieś 70-200, może /4.
Czy dobrze sądzę, że 17-55/2.8 nada się do portretów? A ze stałek co najlepiej wybrać do portretów przy cropie 1.6 - 50, 35, 30 czy 28mm?
Który obiektyw z ww najlepiej nada się do pseudo-makro?
Muszę przyznać, że przytłacza mnie ogrom decyzji jakie trzeba podjąć przy kompletowaniu tego zestawu. Że o pieniądzach nie wspomnęA tu jeszcze filtry, statyw, lampa i inne drobiazgi (torba, karty pamięci, oprogramowanie). Tak przy okazji: czy ktoś mógłby polecić fajną torbę, w której wygodnie i bezpiecznie można zabrać aparat na wycieczkę rowerową?