Zobacz wyniki ankiety: Zamienniki

Głosujących
154. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 39 z 87 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 868

Wątek: Zamienniki baterii

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Ciekawe czy niezależni producenci obejdą kiedyś problem wyświetlania info o stanie baterii.
    Bo coś mi się wydaje że we wszystkich nowych puszkach będą już tylko takie baterie. Więc albo ten problem jakoś rozwiążą albo wycofają się z produkcji bo sprzedaż będzie znikoma.
    Wydaje mi się, że nie ma tam naprawdę czego obchodzić. Gdyby to było takie proste to by to już dawno obeszli. Ja na miejscu Canon'a zrobiłbym to najprościej jak się da tj. otwartym tekstem wysyłał z akumulatora informację o jego producencie. A ładowarka i body sprawdzałyby czy producentem jest Canon i jak nie to do widzenia. Oczywiście nie wiem czy tak jest ale takie zabezpieczenie jest wystarczające jak dla mnie.

Producent zamiennika albo musi podać swoją nazwę i wtedy zamiennik działa wiadomo jak albo musiałby się podawać za Canon'a a to by była już podróbka i naruszanie znaków towarowych.

Mniej markowi producenci (np. Phottix) mogą sobie pozwolić na takie baterie funkcjonalnie gorzej działające i dawane z dodatkową ładowarką a bardziej markowi (HAMA, HAHNEL itp.) raczej nie pójdą w takie półśrodki. Albo sobie odpuszczą LP-E6 albo wykupią prawa do podszywania się pod Canon'a a czy będzie to miało dla nich sens finansowy to już zależy od samego Canon'a.

W każdym razie Ci mniej markowi o rynek zbytu mogą się nie martwić bo przy stosunku ceny ich produktu do oryginału na pewno będą mieli zbyt, szczególnie jeżeli fala siłowego wiązania klienta z oryginalnymi akcesoriami będzie się nasilać...

7D + C10-22 + C17-55 + C70-300 + C100L macro + 580EX II + BG-E7

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klosz007 Zobacz posta
    Producent zamiennika albo musi podać swoją nazwę i wtedy zamiennik działa wiadomo jak albo musiałby się podawać za Canon'a a to by była już podróbka i naruszanie znaków towarowych.
    O naruszaniu znaków można mówić tylko wtedy, gdy:
    a. ktoś to widzi,
    b. ktoś to kupuje (widząc oszukany znak)

Parę bajtów idące po szynie USB się pod to nie złapie. A przy obecnych cenach krypto-procesorów można uwierzyć, że Canon po prostu wciska do każdego akumulatorka małą kostkę (EEPROM + crypto). Wówczas, jeżeli ktoś to "oficjalnie" podrobi, będą go ścigać poprzez różne DMCA i pochodne.
    zdRAWki
    PS ale oczywiście nie ma na rynku odtwarzaczy DVD omijających "zabezpieczenia" regionalne ?
    Fotograf platoniczny

Enter1
    Guest

Thumbs up Taniej chyba się nie da

Cytat Zamieszczone przez ferrari_alex Zobacz posta
    kurcze, co za ceny....................za akumulator wydac 300 PLN.....
    Jak ktoś chce naprawdę tanio, to zawsze może używać akumulatorków AA. Do gripa BG-E7 mieszczą się jeden lub dwa akumulatory LP-E6 albo sześć akumulatorków AA. Nie mamy wtedy informacji o stanie naładowania, ale taniej chyba się już nie da. Ja na co dzień używam LP-E6, a w rezerwie trzymam naładowane AA. :cool:

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

swoja droga ciekawe czy jest (a jezeli jest to jaka) roznica w poborze pradu przez tradycyjny silnik AF w obiektywie vs. USM
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Sorka za odkopywanie, ale gdzie kupujecie pojemnik ochronny, lub pokrywkę na dodatkową baterię BP-511? Szukam, ale Google milczy
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Domyślnie

Czy ktoś używający zamienników LP-E6 (Delta, Phottix) mógłby zamieścić jakieś sensowne opinie na ich temat? (może już bez oczywistych stwierdzeń typu "nie ma info o stanie baterii", "jak stać cię na aparat za kilka tysięcy to kup sobie oryginał za 300 stówy" lub podobnych mądrości?). Przebitka cenowa jest ogromna, za jeden oryginał można mieć 6 zamienników i dobrze byłoby wiedzieć czy to chłam czy działają OK (poza wiadomymi z góry niedogodnościami).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Enter1 Zobacz posta
    Jak ktoś chce naprawdę tanio, to zawsze może używać akumulatorków AA. Do gripa BG-E7 mieszczą się jeden lub dwa akumulatory LP-E6 albo sześć akumulatorków AA. Nie mamy wtedy informacji o stanie naładowania, ale taniej chyba się już nie da. Ja na co dzień używam LP-E6, a w rezerwie trzymam naładowane AA. :cool:
    To wcale nie jest tanio. A na pewno nie w stosunku do wydajności. Widziałeś jaka jest wydajność tych 4 akumultorów AA w porównaniu z dedykowanym aku? Polecam instrukcję żebyś nie był zdziwiony w trakcie zlecenia.
    Ostatnio edytowane przez Grzdyll ; 29-03-2010 o 09:44 Powód: Automerged Doublepost
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cześć,
    nie wiem po co te rozterki. Ja używam 5dmk2 tylko w studio i pracuję zazwyczaj z live view więc bateria szybko leci. Chciałem zasilacz sieciowy ale nie za taką cenę jaka jest, to absurd i tyle.
    Używam więc dodatkowego akumulatora LP-E6 Delty, nie widzę absolutnie żadnej różnicy w użytkowaniu poza tym że mam święty spokój, na jednej baterii pracuję a druga się ładuje. Obie ładują się tak samo szybko i czas pracy chyba taki sam, nie sprawdzałem ze stoperem.
    Oczywiście, są dwie różne ładowarki, ale czy to aż tak wielki problem żeby pisać o tym przez dwa tygodnie? Osobiście polecam Deltę, Phottixa nie znam. Ten zamiennik to normalnie tak samo pracująca bateria. Jeżeli będę musiał to dokupię kolejny zamiennik ,żeby była jedna ładowarka. Wyzwalacz kablowy też mam za 20 zł i działa. Coś co bezpośrednio nie wpływa na zdjęcia nie musi chyba mieć logo Canona, bo myśląc w ten sposób trzeba by nawet skarpety mieć marki Canon, takie niwelujące drgania statywu.
    Pozdrowienia.

Domyślnie

Ufff wreszcie jakaś merytoryczna recenzja zamiennika w tym wątku pełnym tego co się komu wydaje. Kolejne opinie (użytkowników a nie bajkopisarzy!) będą na pewno mile widziane.
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Cóż... ten akumulatorek pasuje akurat do obu.

No patrz... a ja w 40D spokojnie robię około 1000 zdjęć na jednym aku i 1500-1800 na dwóch w gripie.
    Nie wiem jak to możliwe że Ty robisz tak mało...
    W 40D to już chyba (z tego co pamiętam) BP511A - 1350 mAh.

No chyba, że używasz jeszcze akumulatorków z 300D.

Ale i tak wydajność budząca szacunek.

pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A co do opinii na temat zamienników.
    Używam delty. Działa i pasuje. Słabsza od oryginalnego - nawet wg deklaracji producenta - 1450 mAh, nie pokazuje (oczywiście) stanu naładowania.
    Argument o konieczności noszenia dwóch ładowarek odpada - zamiennik ładuje rónież oryginalną. (czylu po prostu trzeba schować oryginalną ładowarkę).
    Ostatnio edytowane przez Leone ; 29-03-2010 o 12:31 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    Sorka za odkopywanie, ale gdzie kupujecie pojemnik ochronny, lub pokrywkę na dodatkową baterię BP-511? Szukam, ale Google milczy
    Nikt nic nie wie?
    Chodzi mi o zwykła pokrywkę jak:
    taka.

A może są pojemniczki, że cała bateria wejdzie?
    Nie wierzę, że nikt nie wpadł na pomysł produkowania takich rzeczy w chinach.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Strona 39 z 87 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów