Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: nastepne pytania "pierwszaka" + studium fotografii akwarystycznej

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar KLOSZ
    Miasto
    Łódź / Warszawa

Domyślnie

W kwestiach macro jestem cienki i nie bardzo to jeszcze ograniam, ale chlone wiedze, wiec moze cos wykombinuje.... pomyslalem jeszcze o jakims zestawie pierscieni (np Kenko). Moga byc pomocne? Jak takie pierscienie wplywaja na minimalna odleglosc ostrzenia obiektywu?
    Powiedzmy, ze troche tez bym mogl odpuscic z tego 5 x 5 mm i zrobic z tego kilka cm x kilka cm, a reszte wyciac i powiekszyc juz z kadru (nie musze miec duzych plikow jakiejs kosmicznej jakosci, wystarczy mi odbitka 10x15 cm i cos w rozdzielczosci na ekran).

Kwota 4 kpln niestety jest poza zasiegiem w tym momencie. A mieszek.... to chyba tak samo bedzie dzialal jak te pierscienie, prawda?
    Aparat jakiś mam... cyfrowy nawet też... i taki na klisze też mam... i jakieś szybki, słoiki, torebki i kolorowe szkiełka do tego, i stojak.... taki na trzech nogach... i namiot z białego jak śnieg płótna, i lampy z Castoramy i....tylko zdjęć robic nie umiem, ale się uczę....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KLOSZ Zobacz posta
    W kwestiach macro jestem cienki i nie bardzo to jeszcze ograniam, ale chlone wiedze, wiec moze cos wykombinuje.... pomyslalem jeszcze o jakims zestawie pierscieni (np Kenko). Moga byc pomocne? Jak takie pierscienie wplywaja na minimalna odleglosc ostrzenia obiektywu?
    zmniejszają ją, jednocześnie ograniczając możliwość ostrzenia elementów znajdujących się w sporej odległości, ale nie przejmuj się tym, do makro to i tak raczej manualne ostrzenie. Przeniesienie elektroniki pierścieni przyda się przy ustawianiu przysłony itp.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uprawnienia umieszczania postów