Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Poprawnie naświetlone zdjęcia w trybie auto, ciemne zdjęcia w trybach manual

Coś już napisał

Domyślnie Poprawnie naświetlone zdjęcia w trybie auto, ciemne zdjęcia w trybach manual

Mam Canona 40D i mam problem z jasnością zdjęć zrobionych w trybach innych niż "auto".
    Robię zdjęcie w trybie "auto".
    Następnie przestawiam na tryb P (iso ustawione na auto) i fotografuję tę samą scenę.
    Efekt: zdjęcie w trybie P jest ciemniejsze niż w trybie auto.
    To samo w TV i M, czyli we wszystkich trybach nieautomatycznych.
    Próbowałem w ten sposób, że robiłem zdjęcie w auto, a następnie ustawiałem M na te same parametry co w auto i znowu ten sam efekt: zdjęcia zrobione w AUTO są zawsze jaśniejsze i wydaje mi się że poprawnie naświetlone.
    Skutek tego jest taki, że jak robię zdjęcia na auto to są okej (pomijając to że aparat czasem złapie ostrość nie tam gdzie trzeba, bo to przecież auto), a jak na P lub TV, to potem zawsze muszę te zdjęcia rozjaśniać na komputerze.
    Próbowałem podnieść naświetlenie zdjęcia (przepraszam za amatorskie i być może źle używane nazewnictwo - jestem naprawdę amatorem), robię to tak: przytrzymuję sput, kręcę kółkiem w prawo i ustawiam +1/3ev. Wtedy zdjęcia zarówno w auto jak i nie-auto są chyba tak samo "jasne", niestety, przy +1/3 kolory stają się inne niż w auto.
    Nie wiem jak to obejść. Macie pomysł co jest nie tak ustawione w aparacie? Dodam, że tu nie chodzi o ustawienia stylów, bo jeśli chodzi o ustawienie kontrastu itp. to są one takie same, jedyna różnica to ustawiona większa ostrość w trybach nie-auto, ale to chyba nie powoduje przyciemnienia.
    Testowałem to na 18-55, 55-250 i 50/1.8 i zawsze mam ten sam efekt.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ISO było to samo?
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

proponuję lekturę instrukcji aparatu zwłaszcza o pomiarze światła i nastawach ekspozycji a jako lekturę uzupełniającą http://www.fotografuj.pl/Article/Bry...ajemnic/id/133 (gdzieś w necie są nawet jakieś rozdziały opublikowane) - doczytaj i będzie dobrze.

Domyślnie

Wrzuć 2 zdjęcia z EXIFami (na auto i którymś z pozostałych trybów) wtedy będzie można coś powiedzieć więcej.
    Finally I've found that I belong here

Coś już napisał Awatar meehaw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Coś musisz robić źle (podejrzewam, że ISO jest na auto ).

wrzuć exify.
    Pentaxian

Coś już napisał

Domyślnie

Nie wykluczam że coś przeoczyłem.
    Zastanawiam się głównie czy jest jakiś parametr w aparacie którego nie widać w parametrach zdjęcia wyświetlonych na wyświetlaczu, który mógłby wpływać na taki efekt.
    Ale zakładając że coś przeoczyłem (np. faktycznie iso było różne), to jak rozwiązać problem, że w auto jest zawsze (podkreślam: zawsze) jaśniej niż w P? Załóżmy że aparat ustawia mi lekko inny parametr niż w auto. Jak w takim wypadku obejść problem? Chodzi mi o to, że np. przy obiektywie 50mm/1.8 jak robię portret w trybie auto, to mi aparat ustawi F1.8 i zdjęcie jest ładnie naświetlone (tyle że ostrość zwykle ustawia nie tam gdzie ja chcę). Więc robię zdjęcia głównie na AV, ustawiam wtedy F1.8 i obojętnie jakie iso ustawię (może być 200, 400, 800, auto, cokolwiek), to zawsze wtedy zdjęcie jest ciemniejsze niż to zrobione w auto. Tak jakby automatyka zdjęć w trybach manualnych działała inaczej niż w trybach auto. Tego nie mogę zrozumieć.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

A nie masz czasaem przestawionego trybu pomiaru światła? Na automacie masz bodaj zawsze wielosegmentowy, na P możesz mieć ustawiony inny. Stąd moga się brać różnice w ekspozycji.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Siemek - w trybie auto aparat myśli za Ciebie... i pewnie robi coś czego bez plików nie podpowiemy... podobnie jak koledzy obstawiam ISO - Canon luuubi wysokie ISO - ja z Pentaxem nie używałem wyższych czułości niż 400 /2 w kolejnosci - tam iso od 200 startowało/ na co dzień przy Canonie nauczyłem się ze 640 to standard
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta
    Nie wykluczam że coś przeoczyłem.
    Zastanawiam się głównie czy jest jakiś parametr w aparacie którego nie widać w parametrach zdjęcia wyświetlonych na wyświetlaczu, który mógłby wpływać na taki efekt.
    Ale zakładając że coś przeoczyłem (np. faktycznie iso było różne), to jak rozwiązać problem, że w auto jest zawsze (podkreślam: zawsze) jaśniej niż w P? Załóżmy że aparat ustawia mi lekko inny parametr niż w auto. Jak w takim wypadku obejść problem? Chodzi mi o to, że np. przy obiektywie 50mm/1.8 jak robię portret w trybie auto, to mi aparat ustawi F1.8 i zdjęcie jest ładnie naświetlone (tyle że ostrość zwykle ustawia nie tam gdzie ja chcę). Więc robię zdjęcia głównie na AV, ustawiam wtedy F1.8 i obojętnie jakie iso ustawię (może być 200, 400, 800, auto, cokolwiek), to zawsze wtedy zdjęcie jest ciemniejsze niż to zrobione w auto. Tak jakby automatyka zdjęć w trybach manualnych działała inaczej niż w trybach auto. Tego nie mogę zrozumieć.
    Proponuje przeczytac caly watek: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421 jest to bardzo ciekawa literatura ktora wyjasni Ci zasady dzialania lampy w trybie ETTL i pomiar swiatla w poszczegolnych trybach tematycznych.
    CANON EOS 40D z dodatkami

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    Proponuje przeczytac caly watek: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421 jest to bardzo ciekawa literatura ktora wyjasni Ci zasady dzialania lampy w trybie ETTL i pomiar swiatla w poszczegolnych trybach tematycznych.
    A dlaczego uważasz że autor wątku robi zdjęcia z lampą?

Uprawnienia umieszczania postów