Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Współpraca 580 z fotocelą

Dopiero zaczyna Awatar paproszek_na_kredensie
    Miasto
    3m

Domyślnie

Próbowałem swojego czasu zmusić do współpracy następujący zestaw:

- 580 exII na body
    - 430 exII na fotoceli
    - 2 x CY200K (wbudowana fotocela)

I tak jak mówiłem - wszystko zadziałało, ale tylko raz po czym 430tka na fotoceli zaniemówiła doszczętnie. Dopiero wyłączenie i ponowne włączenie przywróciło ją do działania.

Kolejna próba to zamiana lamp systemowych miejscami - 430 na sankach, 580 na fotoceli. Efekt dokładnie ten sam.

Kombinacje z fotocelą poczyniłem dlatego, że próby odpalenia wszystkich lamp w szeregu 580 (master) -> 430 (slave) -> studyjne nie powiodły się z powodów przedbłysków pomiarowych, które desynchronizowały całą operację.

Swoją fotocelę kupiłem na Allegro gdzie napisane było, że działa ze wszystkimi rodzajami lamp systemowych. Zapomnieli dodać, że tylko raz. Napisałem notkę reklamacyjną - zaproponowali odesłanie i zwrot pieniędzy, ale nie doszło do tego.

Fotocela leży u mnie na półce w oryginalnym kartoniku. Jak ktoś ma ochotę przygarnąć za symboliczne piwko to zapraszam do Gdańska po odbiór.

Po ogólnym rozeznaniu w temacie doszedłem do tego, że jedynym patentem na wyzwolenie wszystkich pożądanych przeze mnie błysków jest zakup nadajników / odbiorników radiowych.

Co też w najbliższym czasie uczynię...

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    większość tych dostępnych przeznaczona do lamp starego typu nie wymaga zailania własnego bo bierze napięcie z lampy.Starszego typu lampy dawały na stykach zwieranych sporo - rzędu 150V - stąd fotocela miała z czego się zasilić. Nowoczesne lampy przeznaczone do współpracy z cyfrówkami mają na stykach wyzwalających - czyli tych pod które podpina się fotocelę - ok 5V. Mało - jesli ma się zasilić fotocelę
    a wiesz, że ty masz rację

swoją fotocelę wykorzystuję ze stara lampą nissin mającą na stopce od 160 do 260V (w zależności od stanu baterii). z powodu tego napięcia nigdy nie używałem jej inaczej, tzn. na aparacie (fotocela przyklejona na stałe) - i sprawuje się to doskonale.

pozostaje więc faktycznie do nowoczesnych "niskonapięciowych" speedlitów szukać fotoceli z bateryjką albo przestudiować schematy z www.elektroda.pl, gdzie jest ich od groma, i są do tego dość prościutkie. :cool:
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna Awatar marcelch
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja też dodam swoje trzy grosze. Próbowalem fotocele z 580exII i rezultat podobny jak u mojego przedmówcy czyli: po pierwszym blysku lampa zamiera trzeba bylo ją wylączyć i na nowo wlączyć tylko po to żeby raz blysla. Kupilem fotocele w P-ń w Fotodura nie bylo żadnego problemu z oddaniem niekompatybilnego urządzenia. Dodam, że fotocela dzialala z innymi lampami bez problemu.
    Canon 50d, C 10-22, C 24-105L , C 70-200L f4, C 85mm f1,8 , + canon 580EX II

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Panowie właśnie zrobiłem przypadkiem mega odkrycie

Podobnie jak wy zakupiłem fotocelę. Wcześniej nie czytałem na ten temat nigdzie i nie sądziłem że mogą być problemy.

Zadowolony ze przyszła zapiąłem do 580 EXII błysnąłem lampą wbudowana w aparat i poszło. Niestety drugi błysk już nie. Czyli klasyczny zawias lampy Dopiero wyłącznie i włączenia lampy pomaga...

ale....

Jako ze kupowałem tez kabelek PC-PC postanowiłem zrobić mały eksperyment. nie zapiąłem 580 przez stopkę do fotoceli, tylko przez kabelek PC-PC. i wygląda na to że odpala za każdym razem! i nic się nie wiesza.

Wić jak ktoś ma taką fotocelę i kabelek PC-PC to proszę o sprawdzenie i potwierdzenie.
    Bo jak coś to wystarczy dokupić PC-PC za 18 zł i no i mamy sprawną fotocelę (przynajmniej do 580 EXII )
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Przecież to temat/problem znany i stary jak świat. Większość fotocel, ma sanki skonstruowane tak, że ich dolna część (wokół środkowego, wyzwalającego pina) jest wykonana z metalowu czy jakiejś blaszki (w każdym bądź razie z przewodnika), które zwiera pozostałe piny lamp 430/580ex i przez to lampy po jednym błysku się "wieszają" Wystarczy odizolować to tak, żeby piny się nie zwierały i wszystko działa.
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Przecież to temat/problem znany i stary jak świat. Większość fotocel, ma sanki skonstruowane tak, że ich dolna część (wokół środkowego, wyzwalającego pina) jest wykonana z metalowu czy jakiejś blaszki (w każdym bądź razie z przewodnika), które zwiera pozostałe piny lamp 430/580ex i przez to lampy po jednym błysku się "wieszają" Wystarczy odizolować to tak, żeby piny się nie zwierały i wszystko działa.
    Kurcze jakoś nigdzie nie wygooglowałem... Bardziej krąży teoria o tym że 580 ma za małe napięcie.
    zresztą po tym wątku widać, że nie jest to wiedza powszechna
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    krąży teoria o tym że 580 ma za małe napięcie.
    za małe na co? skoro przez złącze PC działa, tzn, że z napięciem chyba wszystko jest ok, nie?

zresztą po tym wątku widać, że nie jest to wiedza powszechna
    po tym wątku widać, że nikomu się nie chce czytać starszych tematów gdzie temat był wałkowany:P
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

za małe na co? skoro przez złącze PC działa, tzn, że z napięciem chyba wszystko jest ok, nie?
    Właśnie dlatego mnie to zastanawiało. Gdzieś wyczytałem że komuś tak odpowiedział sprzedawca fotoceli. Że nie wyzwala, bo jest zasilana ze stopki, a 580 ma tylko 5V i to jest za mało. Na elektrodzie i innych strona można znaleźć całe multum schematów jak przerobić aby działało... a tu okazuje się ze wystarczy kawałek taśmy klejącej...

Ja uznałem po prostu (pewnie błędnie), że na wyjście PC idzie osobne wyjście przez jakiś dodatkowy układzik, niż na stopkę.

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Ja uznałem po prostu (pewnie błędnie), że na wyjście PC idzie osobne wyjście przez jakiś dodatkowy układzik, niż na stopkę.
    Być może tak jest, niemniej jednak zwarcie środkowego i bocznego pina na stopce też wyzwoli błysk, a taka jest funkcja gadżetów zakładanych na stopke lamp

Dopiero zaczyna Awatar paproszek_na_kredensie
    Miasto
    3m

Domyślnie

Przecież to temat/problem znany i stary jak świat.
    Ten temat też jest stary jak świat. Było się mądrować jak szukaliśmy rozwiązania. Teraz jak już ktoś je znalazł to mówisz : "No przecież to oczywiste".

Uwielbiam Cię.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów