Wnioskując z zapowiadanych cen to ma być tani (relatywnie) system średnioformatowy więc też nie liczyłbym na ultrajasne słoiki.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
W sumie co do przeliczania to nalezaloby wziasc pod uwage fakt ze matryca 645D jest bardziej kwadratowa w stosunku do FF.
Zeby otrzymac na FF te same proporcje bokow to trzeba by przyciac dluzszy bok do rozmiaru 32x24mm. Wtedy przelicznik cropa wyniesie 0,73x i bedzie to szklo 40mm f/2.0 na FF (taki Voigtländer Ultron 2,0/40 SL II).
Milionowa odsłona dyskusji o GO, przysłonie, krążkach itp poszła do piachu. Aż szkoda wycinać bo mnóstwo tego się szlaja po forum i całym internecie. Proszę nie kontynuować OT w tym kierunku.
No leica S2 wydaje się znacznie ciekawsza tylko ta cena.... Pentax tutaj nieźle wypadł. Zobaczymy kto kolejny dołączy do średniaków, bo mam wrażenie że to nie koniec.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj