Strona 298 z 312 PierwszyPierwszy ... 198248288296297298299300308 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 971 do 2 980 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Histogram?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Histogram?
    No cóż tej trudnej sztuki nie opanowałem, a chyba warto?!

Domyślnie

ale wg mnie to naświetlone jest ok, jak by było jaśniej to by była lewa strona przepalona już jest na granicy a prawa jest ciemna ale widać szczegóły, potrzebna by była blenda z prawdziwego zdarzenia żeby doświetlić, a taka domowa jak miałem to trochę za słabo, ew. trzeba by coś kombinowaC MOŻE Z WASTWAMI W PS-IE. a POZA TYM, ??

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzypaw Zobacz posta
    trzeba by coś kombinowaC MOŻE Z WASTWAMI W PS-IE.
    30 sekund roboty :
    Wymaskowana tylko dla prawej strony twarzy warstwa "Poziomy"
    Szary suwak na 1,85 czarny na 8 a biały na 238 - w każdym razie mniej więcej tak.

Cytat Zamieszczone przez krzypaw Zobacz posta
    a POZA TYM, ??
    nie popełnienie błędu podczas robienia zdjęcia- blenda albo inne ustawienie modelki, inne żródła światła
    Według mnie tu nie chodzi o naświetlenie zdjęcia ale o oświetlenie modelki.

Zresztą dlaczego nie możesz zrobić sobie portretu gdzie pól twarzy jest słabiej doświetlone?
    Kto powiedział że musi być równo?
    Fakt że moja rozjaśniona wersja może prezentuje się lepiej od oryginalnej, ale z drugiej strony jeśli zdjęcie ma słaby kadr jak to Twoje to nie ma sensu go ratować w Photoshopach.
    Słabo skomponowany jest ten portret i to nad tym powinieneś popracować przede wszystkim...

Domyślnie

W sumie to masz rację, postaram się coś pokombinować z kadrami na łikędzie ;-)) jak będę miał trochę czasu.

Coś już napisał Awatar mirusiek
    Miasto
    Iceland

Domyślnie

Nadszedł czas i na mnie, więc wstawiam trzy pierwsze portrety.

Mam nadzieję że czegoś nowego się dowiem i nauczę a że człowiek najlepiej się uczy na swoich błedach więc 8)

1.

2.
    3.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pierwsze miało być takie pomyłka w adresie

To idiotyczne że nie mogę edytować posta
    Ostatnio edytowane przez mirusiek ; 11-03-2010 o 18:12 Powód: Automerged Doublepost
    Moje portfolio- zapraszam

Canon 50D +Sigma 17 - 50mm f/2.8 EX DC OS HSM+ 2 x YN-460 II + 3x RF 602 i na tym na razie skończyły się fundusze :eek:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wydają mi się zbyt przeostrzone... Tło jakieś nieciekawe i na 3. mogło by być widoczne drugie oko. Na 2. można by bardziej rozchylić płaszcz i lekko przymrużyć oczy. Wizja taka, o.

Coś już napisał Awatar mirusiek
    Miasto
    Iceland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Wydają mi się zbyt przeostrzone... Tło jakieś nieciekawe i na 3. mogło by być widoczne drugie oko. Na 2. można by bardziej rozchylić płaszcz i lekko przymrużyć oczy. Wizja taka, o.
    Nic nie wyostrzałem, jedynie w RAW porawiony balans bieli, i krzywa Curves lekko ustawiona w kształt "S"
    Więcej nic w PS nie robione
    Moje portfolio- zapraszam

Canon 50D +Sigma 17 - 50mm f/2.8 EX DC OS HSM+ 2 x YN-460 II + 3x RF 602 i na tym na razie skończyły się fundusze :eek:

Fido_dido
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich to moja pierwsza w życiu sesja dużo czytania przeglądania internetu i suchej teorii i pierwsza praktyka 430Ex plus softbox reporterski

zdjecia nie obrabiałem bo nie umiem co myślicie ?

Coś już napisał Awatar Evitagen
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ostrosc z oka ucielka, a chyba tam miala byc?
    Would?

Strona 298 z 312 PierwszyPierwszy ... 198248288296297298299300308 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów