Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Wątek: [test] Nasadki na lampę błyskową :-)

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Wyjdzie, ale pytanie było o wyrównanie temp. barwowej, a nie o rozproszenie światła.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna Awatar Artur79
    Miasto
    Kraków/Tarnów

Domyślnie

Mam kilka takich filtrów, niestety nie mam oznaczeń ale można popróbować. Czyli wystarczy biały dyfuzor, full CTO dla żarówki i powinienem dostać ładne rozproszenie światła i wyrównanie temp ?

Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur79 Zobacz posta
    http://allegro.pl/item938202805_dyfu...atis_w_wa.html

Co myślicie o takich dyfuzorach ? Widziałem też zestawy gdzie była pomarańczowa zamiast żółtej. Czy to wyrównywanie temp. barwowej żarówki i flasha rzeczywiście z tym coś działa ?
    mam dokłądnie te same,
    ja używam żółtych na weselach i nie tylko, robią swoje aczkolwiek nie jest idealnie, dają zielony odcień ale dość łatwo to poprawić przy obróbce, czy to RAWa czy JPGa

czasami widuje na allegro pojedyncze żółte i wydają się jasniejsze i chyba efekt zieleni bedzie mniejszy - zapewne je zakupie
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna Awatar Artur79
    Miasto
    Kraków/Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    mam dokłądnie te same,
    ja używam żółtych na weselach i nie tylko, robią swoje aczkolwiek nie jest idealnie, dają zielony odcień ale dość łatwo to poprawić przy obróbce, czy to RAWa czy JPGa
    Może to zielone to od świetlówek ?
    Zielony odcień całego zdjęcia czy zafarby w jakiś miejscach ? W jaki sposób najlepiej usuwać takie zafarby, można prosić jakiś link ? (pstrykam w rawach)

Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

cała fotka jest zielona i to na pewno od nasadki, usuwa sie latwo, najczesciej +50 Tint (JPG)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie LumiQuest 80-20

Witam,

znalazłem na Ebay'u w UK chyba najtaniej ten dyfuzorek.

Podaję link : http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?...=STRK:MEWAX:IT

Cena 21 funtów + 2,5 funta za przesyłkę do PL. Razem wychodzi 23,5 * 4,43 = 104,50 PLN

Pozdrawiam,

ps. sam się nad tym zastanawiam ...

Coś już napisał
    Miasto
    paisley-Szkocja

Domyślnie

A jaki dyfuzor najlepiej do strzelania na wprost ? zaden sufit i sciany, myslalem o stofenie ale chyba sie nie nadaje, a co z materialowymi nakladkami? jaki byscie polecili ?
    najwazniejsze to miec pasje....

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

a niby czemu się nie nadaje
    Canon FF

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    a niby czemu się nie nadaje
    Stofen (jak i każda inna mydelniczka) wbrew obiegowej opinii powinien być wyciągany z torby jedynie w ściśle określonych przypadkach. Niestety, w przypadku tego typu dyfuzorów cały czas znaczna ilość światła wali na wprost, i nie można powiedzieć, żeby w jakiś znaczny sposób zwiększał powierzchnię świecenia. W konsekwencji w większości przypadków otrzymujemy cienie charakterystyczne dla kukułki/kompakta. Schemat producenta przedstawiający światło odbijające się od wszystkiego i doświetlające wszechstronnie obiekt to jakaś utopia. Owszem, są sytuacje kiedy to się sprawdza, ale jest to może 5-10% sytuacji, zresztą każde wnętrze trzeba i tak oceniać indywidualnie. O błyskanie z mydelniczki na otwartej przestrzeni pozwolę sobie nie wspomnieć.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów