Wszystkie informacje są już dostępne na stronie projektu.
Wszystkie informacje są już dostępne na stronie projektu.
Pebal, napisz proszę w krótkich zołnierskich słowach jaką przewagę/niedowagę ma Twój program w stosunku do Photomatixa tak, zeby ludzie czytajacy ten wątek a uzywający do tej pory PM wiedzieli od razu czy sie na niego porwać czy nie.
Na stronie projektu link "instrukcje" jest wyszarzony. Nie mam wprawy w posługiwaniu sie programem "z linii poleceń". Jak sobie z tym poradzić, żeby go wypróbbować?
Pozdrawiam.
5DmkII, 50D, C17-40 f/4L, C24-105L, C70-300 f/4-5,6 IS USM, C10-22, C100 f/2,8 Macro
Polecam zainstalować i porównać samemu. Trudno jest mi pisać o zaletach i wadach, gdyż różne osoby mają różne priorytety.
Na pewno program jest jedną z lepszych wołarek RAW, choć aby móc je masowo obrabiać i nie dostać tzw. kota, trzeba pliki wstępnie skonwertować do formatu pośredniego. Operacja konwersji jest czasochłonna, ale można ją wykonać np. w nocy.
Zainstaluj wersję Pro, ma interfejs graficzny.
Wersji Home nie można używać komercyjnie, nie umożliwia ona zapisywania obrazów w formacie TIFF (to może się zmienić), nie posiada przetwarzania wsadowego. Można ją za to w przeciwieństwie do wersji Pro, instalować na dowolnej ilości komputerów w ramach jednego gospodarstwa domowego.
Nie słyszałem aby ktoś obrazy HDR przygotowywał w krótszym czasie. Tych obrazów się masowo nie obrabia. Jednak mój program ma możliwość masowego przeliczenia obrazów i zapisania ich do formatu pośredniego. Takie obrazy ładują się w programie błyskawicznie. Późniejsza obróbka jest czystą przyjemnością, nie trzeba czekać na odświeżenie obrazu po ruszeniu jakimś suwakiem.
O cenę programu zaś się nie martw, gdyż są tacy, którzy chcą wydać 85 euro za wersję Pro.
Sory, ale chyba masz problemy z oczami.
Oprogramowanie to nie bułki, nie ma co się licytować. Każdy program ma swoje wady i zalety. O tym czy jest wart swojej ceny, decyduje indywidualnie jego użytkownik.
Ostatnio edytowane przez Pebal ; 26-02-2010 o 16:56
Jak dla mnie dcraw to jedna z gorszych.
Bomba!
Żartujesz prawda? Swój program pokazałem 4 miesiące wcześniej, wystarczy popatrzeć na daty pierwszych postów obu projektów:
http://www.canon-board.info/showpost...93&postcount=1
http://www.canon-board.info/showpost...68&postcount=1
MMM, o co Ci do cholery chodzi? Twój program nie jest ani pierwszym ani ostatnim, ani najlepszym ani najgorszym na świecie softem do HDR-ów. Ględzenie kto komu podpieprza pomysły jest w tym przypadku idiotyczne.
Krzychu dobrze prawi i weź sobie jego słowa do serca, bo budujesz wokół siebie i swojego dzieła bardzo brzydki PR, który nie przysporzy Ci klientów.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie