Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: znak wodny, bezprawnie?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yova Zobacz posta
    No ale to chyba juz nic nie wskórają skoro na umowie nie ma napisanego nic o fotografie, o formie zdjęć ani o ich cenie.
    Skoro nie ma umowy na zdjęcia to przyjmuje się odgórne i ogólne wyznaczniki:

http://pl.wikisource.org/wiki/Prawo_...prawa_osobiste

"

Oddział 1: Autorskie prawa osobiste

Art. 16.
    Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i nie podlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:

1) autorstwa utworu,
    2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo,
    (...)
    "

Z drugiej strony można sobie pogdybać - być może umowa ustna była że zdjęcia dostarczone będą w formie odbitek, fotograf najpierw chce pokazać wglądówki by zleceniodawcy wybrali z których zdjęć chcą odbitki, ale zleceniodawcy chcą fotografa przechytrzyć i nawet z miniaturek 500px po dłuższym boku i ze znakiem wodnym zrobić sobie taniej odbitki a fotografowi podziękować...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem
    tak, tak, ale co to oznacza? czy znak wodny na utworze, ktory przeszkadza w jego odbiorze jest faktycznie tylko oznaczeniem? czy juz psuciem utoworu?

uwazam, ze jesli ktos zamawia usluge wykonania zdjec to ma do nich calkowite prawo autorskie materialne, (chyba ze umowa mowi inaczej)

moze danymi zdjeciami dowolnie zarzadzac, z zaznaczeniem ze kazda ewentualna publikacja zawierac bedzie podpis autora zdjecia
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tak, tak, ale co to oznacza? czy znak wodny na utworze, ktory przeszkadza w jego odbiorze jest faktycznie tylko oznaczeniem? czy juz psuciem utoworu?
    A skąd wiesz, że nie jest elementem artystycznym ?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Wcale się nie nie dziwię, że goście oznaczyli znakiem wodnym swoją pracę.
    Poczytajcie ten wątek u konkurencji: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=134511 (jak ktoś niecierpliwy to wystarczy pierwszy post).
    Często jest tak, że klient dostaje "wglądówki" i już po nim, ani widu ani słychu

PS
    To jest niezłe: http://www.forum.nikon.org.pl/showpo...2&postcount=23
    Cwaniactwo w naszym kraju jest cenione a poszanowanie cudzej pracy już mniej dlatego znak wodny to całkiem niezłe rozwiązanie.
    Ostatnio edytowane przez vidocq ; 25-02-2010 o 19:43
    pozdrawiam, vidocq

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    Spytaj się prawników, bo domniemywanie w toku burzy mózgów na forum może się potem skończyć niezłym zdziwieniem w sądzie...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vidocq Zobacz posta
    Cwaniactwo w naszym kraju jest cenione a poszanowanie cudzej pracy już mniej dlatego znak wodny to całkiem niezłe rozwiązanie.
    cwaniactwem moim zdaniem jest wlasnie dodawanie znakow wodnych na fotografie i tym podobne zagrywki aby zdjecia mozna bylo wywolywac tylko u fotografa - oczywiscie tylko wtedy kiedy nie ma o tym slowa w umowie, a w 99% przypadkow o tym w umowie nic nie ma,

jeżeli jakas para lub inny klient chce przegladac i wybrac zdjecia do albumow to musi przyjsc do mnie i obejrzec je u mnie w domu na moim monitorze,

ewentualnie placi cala kase za zlecenie wczesniej i wtedy moge im dac plyte ze zdjeciami do wgladu
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Życie uczy ludzi , prowadzę biznes od 30 lat i się nauczyłem ,wglądówki u mnie do obejrzenia nawet przez pół dnia , ustalenia , dopłata do reszty lub 80% zlecenia.I jak do tej pory nie ma niedomówień , klient zadowolony i ja też.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów