Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Lightroom czy Photoshop?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    chociaz alternatywny punkt widzenia, jakosciowy nie ilosciowy, jest taki, ze jesli mam osobiscie wybierac to wole zeby takie Chanel 5 bylo wybijajacym sie na tle innych perfum, a nie tylko dlatego, ze dookola czuc tylko nawoz no bo bylo nie bylo, wybicie sie na tle badziewia to znacznie mniejsze osiagniecie niz wybicie sie na tle solidnej konkurencji
    To w sumie prawda, ale bardziej trafna, jeśli chodzi o porównanie bardziej obiektywne czy materialne (jak z perfumami), niż w przypadku ludzi oraz tego co nimi kieruje.
    Bo skoro ludzie są przyzwyczajeni do czegoś i asekuracyjnie się tego trzymają, to nawet jak pokaże się coś lepszego, nie zmienia swoich przyzwyczajeń. Dobrym przykładem jest klawiatura na której piszę. Jej układ został przejęty od maszyn do pisania. A klawiatura maszyny do pisania nie była zaprojektowana tak aby była ergonomiczna i szybko się na niej pisało, wręcz odwrotnie, chodziło o to, żeby litery w maszynie nie zacinały się, wpadając na siebie nawzajem. Dlatego głównym wyznacznikiem projektu, było to, żeby litery najczęściej występujące w swoim sąsiedztwie były jak najbardziej oddalone od siebie oraz tak aby na tej klawiaturze nie dało się pisać zbyt szybko.

się zmieniła, klawiatura jest zaprzeczeniem ergonomii czy intuicyjność, ale ciągle wszyscy z niej korzystamy.

Gdy dochodzimy do rzeczy mniej praktycznych, takich jak sztuka, sytuacja ma się jeszcze gorzej. Dlatego wybicie się nawet poza ten "nawóz" jest wielkim osiągnięciem, bo to co o tym decyduje, nie jest mierzone w tak prosty sposób, jak porównanie korzyści czy kosztów z tym związanych. Barierą nie do końca jest obecna jakość, którą trzeba pokonać, ale sam człowiek, a nawet wielu ludzi.

Co do PS i Lr, to uważam, że jeżeli ktoś chce się rozwijać i nie umie sprecyzować swoich potrzeb a stać go na PS, powinien go wybrać, jeżeli ktoś zna swoje potrzeby, to doskonale będzie wiedział co mu się przyda kierując się zasadą Lr sam RAW, PS co dusza zapragnie.

Poza tym wielu ludzi parających się fotografią, zajmuje się grafiką w szerszym kontekście i w takiej sytuacji Lr nie spełnia swojego zadania jako jeden program.

Ale nie przeczę, że dla świadomego fotografa tańszy Lr może załatwić sprawę.

Domyślnie Lightroom czy Photoshop?

Musze kupic program do obrobki zdjec. Ktos polecil mi lightroom'a bo tanszy i dobry. Bol mam taki, ze photoshopa znam i mam do niego mase akcji i presetow z ktorych korzystam dosc czesto. I teraz pytanie, czy Ligtroom obsluguje akcje i presety z Photoshopa? Warto zmieniac program - przeraza mnie nauka wszystkiego od nowa (teraz robie wszystko praktycznie skrotami i z pamieci)?
    Bede wdzieczna za rady

Bywalec Awatar toshimitsu
    Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

Odkad zaczalem uzywac LR wchodze do PS tylko jak potrzebuje pracy na warstwach. A apropos wtyczek i presetow to tez bym sie chetnie dowiedzial.
    Positively dirty minded

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Lightroom to nie jest do konca program do obrobki graficznej.

to jest kombajn do zarzadzania kolekcja zdjec i konwersji plikow RAW. nie jest zamiennikiem Photoshopa. ale dzieki funkcjonalnosci katalogowania jest duzo od niego lepszy
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

LR bez PSa nie za bardzo, w drugą stronę czyli BR,ACR,PS jak najbardziej..

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Lightroom to nie jest do konca program do obrobki graficznej.

to jest kombajn do zarzadzania kolekcja zdjec i konwersji plikow RAW. nie jest zamiennikiem Photoshopa. ale dzieki funkcjonalnosci katalogowania jest duzo od niego lepszy
    Dokładnie.

Lightroom jest raczej intuicyjny i jeżeli dobrze radzisz sobie z PSem to jego opanowanie nie będzie problemem.
    Jeżeli masz możliwość wydania pieniążków na PSa to chyba to jest najlepszy wybór.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aniah13 Zobacz posta
    Bede wdzieczna za rady
    Proszę najpierw używać wyszukiwarki: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20 przed założeniem nowego wątku, by nie łamać 3. Punktu Regulaminu. Połączyłem z praktycznie identycznym .

Domyślnie

hm...
    właśnie ciągne lightroom 2 trial na komputer.
    jednej rzeczy nie rozumiem...
    skoro piszecie o dużych możliwosciach edycyjnych photoshopa, a mniejszych lightroom...
    to czy lokalne korekcje balansu bieli, jasności itd w LR to mało ? czego więcej potrzeba ? Pomijam usuwanie pryszczy, szparowanie i inne typowo szopowe kwestie..

???

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    hm...
    właśnie ciągne lightroom 2 trial na komputer.
    jednej rzeczy nie rozumiem...
    skoro piszecie o dużych możliwosciach edycyjnych photoshopa, a mniejszych lightroom...
    to czy lokalne korekcje balansu bieli, jasności itd w LR to mało ? czego więcej potrzeba ? Pomijam usuwanie pryszczy, szparowanie i inne typowo szopowe kwestie..

???
    Wystarczy dlatego wielu przerzuca się na LR. Ja PS używam przy 10% zdjęć.. reszta to tylko LR.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Wystarczy dlatego wielu przerzuca się na LR. Ja PS używam przy 10% zdjęć.. reszta to tylko LR.
    grzebię i grzebię i nie wiem jeszcze jak się robi lokalną korektę WB pędzelkiem..

ps. nie uważacie że moda na lokalną "nachalną" korektę WB trochę trąci myszką ?
    oczywiście nie mówię nie, ale nie mówię również tak....

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów