Strona 35 z 65 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 643

Wątek: Fotografia ślubna - jak zacząć?

Zablokowany

Domyślnie Reklama fotografii ślubnej, początki.

Mam dookoła swojej miejscowości kilka restauracji które w swojej ofercie maja obsluge wesel. Chciałbym się tam udać aby zapropnowac współpracę, nakłonić do polecania mojej osoby parom młodym jako fotografa. Myślałem zostawić tam wizytówki, ewentualnie jakiś ogłoszenie. Pozostawianie albumu to chyba zbyt ryzykowny i kosztowny pomysł. Co można zapropnowac wzamian takim miejscom, jak ich zainteresować współpraca? Czy ktoś ma doswiadczenie w nawiazywaniu takiej współpracy ?

Początki nałogu

Domyślnie

Może reklama za reklamę? Jakiś banerek albo link na Twojej stronce do stronki restauracji?

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Może fotkę z każdego wesela do umieszczenia na stronie restauracji? Oczywiście z zastrzeżeniem że będzie użyta tylko tam.

Awatar ajec
    Miasto
    Raszyn/Radecznica/Zamość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    Mam dookoła swojej miejscowości kilka restauracji które w swojej ofercie maja obsluge wesel. Chciałbym się tam udać aby zapropnowac współpracę, nakłonić do polecania mojej osoby parom młodym jako fotografa. Myślałem zostawić tam wizytówki, ewentualnie jakiś ogłoszenie. Pozostawianie albumu to chyba zbyt ryzykowny i kosztowny pomysł. Co można zapropnowac wzamian takim miejscom, jak ich zainteresować współpraca? Czy ktoś ma doswiadczenie w nawiazywaniu takiej współpracy ?

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    Może reklama za reklamę? Jakiś banerek albo link na Twojej stronce do stronki restauracji?

Ja od kilku lat mam przerwę w fotografii ślubnej (macierzyństwo pochłonęło czas wolny) ale wcześniej jak sobie fociłam to wizytówki zostawiłam u szefostwa w pobliskim domu weselnym-nie było żadnego problemu i u księdza w kancelarii w swojej i w sąsiedniej parafii. Proboszcz sobie zaśpiewał co łaska za polecenie i podanie wizytówki.Miałam również przez pewien czas wywieszone ogłoszenie na kościelnej tablicy ogłoszeń o tej opcji warto pomyśleć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jesli znajdziesz sale ktora juz nie wspolpracuje z kims , to pewnie problemu nie bedzie i na zasadzie barteru mozna by to oprzec.

Internet najlepsza reklama. Ktora para mloda idac ogladac sale spytac sie "a czy czasem nie znaja panstwo fotografa?"

przynajmniej ja z takiego zalozenia wychodze , jesli szukasz kogos do wspolpracy zainteresuj sie firmami organizujacymi sluby , to na poczatek moze pomoc
    no comment...

Coś już napisał Awatar amphotos

Domyślnie

Pytanie - czy warto brać dofinansowanie i zakładać działalność, jeśli nie do końca wiemy czy nam to wypali - też.. Przecież płacenie ZUSu zabija, więc dużo ciekawszym rozwiązaniem są Inkubatory, gdzie z tego co wiem - płacimy około 200PLN miesięcznie, mamy w tym księgową i nie musimy podpisywać umów o dzieło / zlecenie, więc nie odprowadzamy podatku za to.

Kolejną rzeczą jest to, że jeżeli działamy jako osoba zajmująca się artystyczną fotografią - tak to nazwać trzeba i jeśli odpowiednio sformułujemy to, co robimy to nie potrzebna będzie postać działalności gospodarczej, a jedynie umowa o dzieło z przeniesieniem praw autorskich, z której odprowadzamy podatek z połowy określonej sumy, co daje nam niezły wynik w porównaniu do setek złotych odprowadzonych za ZUS. Nie wiem, jak to jest z działalnością podchodzącą pod zorganizowaną, ale ja w to nie wierzę - da się działać na umowach, jeśli się to odpowiednio zrobi.

Chyba, że mamy 90% miesięcy zapełnionych ślubami, tzn. po 4 zlecenia na miesiąc, to wtedy opłacanie ZUSu może konkurować z umowami. Nie wiem dokładnie, ale jest chyba możliwość płacenia połowy ZUSu, tzn. około 300zł? Więc wychodzi nam około 4000zł na rok, a jeżeli odprowadzamy sam podatek z umów, powiedzmy że pobierane przez nas pieniądze to średnio 2000zł, z czego 19% odprowadzamy z 1000zł co daje nam 190zł od zlecenia - jeśli jesteśmy dobrze rozreklamowani i przykładowo mamy tych zleceń 25, więc płacimy 4750 - więcej niż za ten niższy ZUS. Natomiast jeśli jest to ten stały (nie mam pojęcia jak to się dzieli - kiedy płaci się i ile), to wtedy ZUS nam się nie opłaca.

Oficjalnie to tak nie może działać, forma umowy na której się opieramy urzędowo musi się zgadzać z formą w jakiej oferujemy nasze usługi, wszakże można to ukierunkować i mieć prawo do działania pod chcianą przez nas postacią umów.
    Ostatnio edytowane przez amphotos ; 13-02-2010 o 12:32

Domyślnie

Napisze tylko tyle że mój znajomy brał kase z pupu i przez dwa lata płaci za zus właśnie po jakieś 300zł mc

Coś już napisał Awatar amphotos

Domyślnie

No właśnie tak to chyba jest, że przez pierwszy okres płaci się 50% ZUSu, więc jest jak najbardziej korzystnie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

amphotos , nie raz o tym bylo , mowie o wyliczenia prowadzenia DG przy slubnych

1. ZUS przez dwa lata ok 330 zl na chwile obecna
    2. Karta podatkowa - stawka STALA miesieczna w okolicy 250 zl ( zalezy od miejscowosci ) pomniejsza o czesc skladki zdrowotnej - zostaje ok 70 zl do placenia
    3. Limit zeby w VAT nie wpasc

Poza tym nie mozna w zasadzie ciagnac zlecen na umowach bo to wtedy stala dzialalnosc i mozna nas urzad capnac. Min koszta miesieczne zus+pod wychodza wiec w okolicy 400 zl. Przez pierwsze dwa lata.

Poza tym mozemy swiadczyc uslugi dla firm tez , sama karta jakos nas nie ogranicza mocno.

Plusem inkubatora jest to ze placimy 200 zl i mam wszystko oplacone , zus, ksiegowa , pomoc prawna itd ale brak dotacji. Wiec kazdy sam sobie przekalkuluje.

18k do reki i 400 zl co miech przez 2 lata , czy 0 do reki ale 200 zl przez dwa lata tez bodaj

edit

50% zeby... po okresie promocyjnym to jest ponad 800 zl
    no comment...

Awatar ajec
    Miasto
    Raszyn/Radecznica/Zamość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deejay24h Zobacz posta
    Napisze tylko tyle że mój znajomy brał kase z pupu i przez dwa lata płaci za zus właśnie po jakieś 300zł mc
    Dokładnie,jeśli to pierwsza działalność gospodarcza,można skorzystać z ulgi i płacić mniejsze składki.

analogicznie....

Z preferencyjnych zasad opłacania składek nie mogą skorzystać osoby, które:

* w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej prowadziły pozarolniczą działalność,
    * wykonują działalność gospodarczą na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub w poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej.

Tak więc jeśli poprzednia działalność gospodarcza (podczas której nie korzystano z możliwości opłacania niższych składek) została zakończona co najmniej pięć lat przed otwarciem następnej i spełnione są pozostałe wymagane warunki, to można skorzystać z możliwości opłacania składek na ubezpieczenia społeczne w preferencyjnej wysokości.

Strona 35 z 65 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów