dr.feelgood - znajdziesz tu więcej doradców finansowych wśród fotografów niż fotografów wśród doradców...
swoją drogą do tego pytania podpinam sie osobiście
.
dr.feelgood - znajdziesz tu więcej doradców finansowych wśród fotografów niż fotografów wśród doradców...
swoją drogą do tego pytania podpinam sie osobiście
.
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Zmylił mnie temat wątku trochę, widziałem ze rozmowa toczy sie o podatki, nie spojrzałem tylko, że cała :/
bieszczadzkagaleria:
www.rudak-galeria.pl
wolę czytać tutaj rady/opnie dotyczące różnych aspektów prowadzenia działalności, niż czytać posty osób, które będą starały się odpowiedzieć Ci na tak podstawowe pytania. Weź aparat, klisze, wykonaj trochę fotografii, kombinuj i sam zobaczysz co można, a czego nie, co lepiej się sprawdza a co gorzej.Co do pomiaru światła; jaki polecalibyście? Punktowy, uśredniony? I jak z korektą ekspozycji gdy na ciemnym tle jest jasna suknia panny a jak gdy większosć kadru jest białą suknią a tylko niewielka część jest ciemna (twarz, czarny garnitur)? Czy korekta o 1/2 EV wystarcza, czy trzeba więcej?
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Nie mam możliwości 'popróbowania', bo ślub już niedługo a nawet aparatu tutaj nie mam. Zapomniałem, że aby zadać pytanie muszę opisać swoją historię, wiarygodnie wytłumaczyć się z celowości jego postawienia. Myślałem, że są jakies utarte wzorce postępowania, nie chciałem zmuszać nikogo do myślenia...
bieszczadzkagaleria:
www.rudak-galeria.pl
Żadnej historii nie musisz opisywać, nie musisz mieć nawet jakiejś ilości postów czy coś...Twoje pytania by się nadawały na podforum fotografii analogowej lub 'dla początkujących', a nie na wątek dot fot. ślubnej. To ty musisz wiedzieć co chcesz uzyskać, to że ktoś woli tele, a ktoś szeroki kąt to kwestia indywidualnego stylu, zresztą jak cała reszta...
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Jako drugi nie masz ciśnienia na stałe punkty, rób tak jak lubisz. Pytanie czy z miłości do tele chcesz pokazać portrety młodej pary w bliżej nieokreślonym miejscu, czy może jednak ceremonie ślubną. Jeśli to drugie to rozsądnie jest wykorzystać cały zakres ogniskowych jaki posiadasz. Ceremonia to oprócz młodej pary wszystko to co się dookoła nich dzieje, łącznie z miejscem w którym to się dzieje. Pokaż relacje między młodymi, między młodymi i ich bliskimi, pokaż kościół, pokaż detale.
W czasie przysięgi nie staraj się udowodnić, że zrobisz lepsze zdjęcia niż opłacony fotograf. Odpuść sobie. Skup się na rodzicach pary młodej. Będziesz miał okazję do fantastycznych, pełnych emocji zdjęć, które doskonale uzupełnią zdjęcia pro i za które będzie Ci wdzięczna młoda para. Przy okazji nie będziesz przeszkadzał pro i nie wejdziesz w kadr w najważniejszym momencie.
Żółty filtr to dobry pomysł, wprawdzie ostatni raz z tradycyjnego filmu korzystałem kilkanaście lat temu to jednak bardzo często żółtego filtra używam podczas konwersji zdjęć na czarno-białe. Pomarańczowy może być za mocny.
Smiena 8M
Witam od 6 lat prowadzę działalnośc (VAT) taka mała agencja reklamowa, jako, że dodatkowo jestem zatrudniony jako grafik w dużej firmie, płacę tylko zdrowotne, 200 zł z kawałkiem. Teraz jednak razem z żoną chcemy założyć małe studio z ofertą zdjęć ślubnych.
Będziemy zawieszali tamta działalność aby wziąść kaskę z PUP na lepszy sprzęcik. Panowie i Panie jeśli macie zamiar żyć tylko ze zdjęć ślubnych to Vat-u nie radzę bo i po co. Ale jeżeli zamierzacie coś dodatkowo co wiąże się z wystawieniem faktury klientowi (jakieś packshoty, aranżacje itp.) to jak najbardziej bo i sprzęt można odliczyć, koszt odbitek , albumów etc. Policzcie kaska zwrócona za zakup sprzętu z PUP będzie to około 4K (chociażby ten ZUS na preferencyjnych warunkach), wykonując jakieś tam rzeczy można sobie wszystko ładnie poodliczać. A tak na marginesie czy jacyś PM chceli od was rachunek kiedykolwiek - bo ode mnie ani razu.![]()
5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit
Ale jak ty chcesz ta dotacje dostac ? ;]
no comment...
Nie mozna miec zawieszonej dzialalnosci i ubiegac sie o dofinansowanie z PUP na zalozenie dzialalnosciChyba ze bedziesz startowal w innym programie... bo w tym najbardziej powszechnym jestes skreslony.
Ha bo to będzie zupełnie na inną osobę. Tamto było na mnie i to zawieszamy (nie opłaca się podobno likwidować kompletnie - moja księgowa tak mi doradziła)
A nowa działalność będzie na moją żonę.![]()
5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit