Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
A zastanowiles sie co da Ci przesiadka na Canona? Czy po prostu idziesz za wiekszoscia?
pank, nie bedziemy zaczynali offtopu o kursach, bo znowu Vitez nas skrzyczya to ze Ty masz dobre zdanie nie znaczy ze warto
![]()
ja rowniez jestem za Nikonem - zwlaszcza ze to twoj znajomy.
zawsze mozna cos poprobowac, pozamieniac...
ja wzialem canona bo znajomi maja (i np 550EX moge czasem pozyczyc)
a d90 to dobra pucha - mniejsza niz 50d, moim zdaniem ma lepsza matryce
tylko te obiektywy:
18-105 ma plastikowy bagnet wiec jak bedzie odkrecal to porazka
18-200 - nie lubie kombo-zoomow. poza tym znajomy toto uzywal 10h i oddal do sklepu.
polecilbym nowa sigme 17-70 HSM bo z nikonem sigmy dzialaja o niebo lepiej
bo jak sie uprze na canona to ciezko bedzie amatorskie szkla dokupic...
pozdrawiam
Drodzy współ-forumowcy,
przychodzi facet, grzecznie się wita, pisze wyraźnie, że się nie zna na Canonach bo używa Nikonów, pisze wyraźnie, że prosi o pomoc w wyborze sprzętu dla kolegi więc nie dywagujmy na tematy różne, nie pouczajmy miłego gościa na temat wyszukiwarki, tylko odpowiedźmy na temat.
Ja jestem i pozostanę początkującym użytkownikiem z jednym aparatem i jednym obiektywem, ale pewno ktoś tu jest, kto się naprawdę zna? Czy to tak trudno napisać: mam X, do tego Q, Y, Z - dobry zestaw, polecam.
Pozdrawia bezradny Leopold
Czemu miałby? Taki kursy są dobrą odpowiedzią na pytanie "Co polecić amatorowi do zaczęcia przygody "lepszą" fotografią?".
To działa również w drugą stronę, to że Ty masz złe nie znaczy że nie warto. Różnica jest tylko taka że ja swoje zdanie opieram na doświadczeniu a Ty na dywagacjach.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Chyba nie doczytałeś. Szukam sprzęta nie dla siebie tylko dla znajomego. Ja mam D300 i jestem zadowolony nie planuje zmian. Ale D90 boję się polecać o tyle ze czasem w nim wyskakują errory właśnie np. z wspomnianym obiektywem 18-105 mimo ze jest bardzo ostry to przez plastikowy bagnet zdarza czasem ze nie styka coś i pokazuje brak obiektywu trzeba robić on/off albo poprawić szkło. No niby to w niektórych sztukach i stanowią mniejszość ale zawsze..
18-200 w swojej klasie jest bardzo chwalony ale z doświadczenia wiem ze megazoomy to dziadostwo.
Do sigm również bardzo ostrożnie pochodzę bo o ile ja jestem stanie sobie wybrać szkło to jak komuś zaczynam tłumaczyć to odrazu stwierdza ze sie nie będzie męczył i kupi co innego czego nie trzeba będzie sprawdzać i testować.
Chodzi o to żeby aparat szybko nie zaczął ograniczać i dawać możliwości rozwoju. O ile obecnie prawie wszystkie puszki spełniają ten wymóg to ze słoikami jest różnie.
Ostatnio edytowane przez kuba_rsx ; 12-02-2010 o 12:46
jesli lacznie 6k to 50d, zostaje 3200.
430ex - moze uzywka? zostaje 2600.
teraz mozna poszukac 17-55 IS USM uzywanego i ma dobry zestaw.
zamiast tego moze tez kupic 35/2 ~1000zł, 85 1.8, 50 1.4 - jesli chce stalki.
polecam tez zastanowic sie nad uzywka 5d + 430ex + uzywany tamron 28-75 albo stalka jedna
btw - pank - ty chodzisz na kursy jako swiadomy fotograf.
a zaplacic ~1000zł za kurs na ktorym ci powiedza co to przeslona, iso itd to nie warto
ty i czacha mowicie gruncie rzeczy o tym samym, tylko kazdy po swojemu![]()
50 1.4 + 1000d