Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Co polecić amatorowi do zaczęcia przygody "lepszą" fotografią?

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Bo zeby nauczyc robic sie zdjecia, trzeba zaczac je robic Praktycza czyni mistrzem, a od teorii sa ksiazki. 2-dniowym kursom mowie nie w przypadku osob zaczynajacych zabawe z tematem. Na kurs mozna sie wybrac znajac juz wszystkie pojecia i jakis tam warsztat - dzieki temu mozna swiadomie wylapac te elementy ktore sa naprawde istotne i nam sie przydadza. Dla zoltodziobow jesli chca sie czegos uczyc polecam szkole fotograficzna ktora trwa minimum 2 lata, a nie 2dni.
    Byłeś, sprawdzałeś, czy tylko teoretyzujesz? Ja byłem na kilku takich warsztatach, również jedno dniowych i mam całkiem odmienne zdanie.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A zastanowiles sie co da Ci przesiadka na Canona? Czy po prostu idziesz za wiekszoscia?

pank, nie bedziemy zaczynali offtopu o kursach, bo znowu Vitez nas skrzyczy a to ze Ty masz dobre zdanie nie znaczy ze warto

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Domyślnie

ja rowniez jestem za Nikonem - zwlaszcza ze to twoj znajomy.
    zawsze mozna cos poprobowac, pozamieniac...
    ja wzialem canona bo znajomi maja (i np 550EX moge czasem pozyczyc)
    a d90 to dobra pucha - mniejsza niz 50d, moim zdaniem ma lepsza matryce
    tylko te obiektywy:
    18-105 ma plastikowy bagnet wiec jak bedzie odkrecal to porazka
    18-200 - nie lubie kombo-zoomow. poza tym znajomy toto uzywal 10h i oddal do sklepu.
    polecilbym nowa sigme 17-70 HSM bo z nikonem sigmy dzialaja o niebo lepiej
    bo jak sie uprze na canona to ciezko bedzie amatorskie szkla dokupic...
    pozdrawiam

Domyślnie

Drodzy współ-forumowcy,
    przychodzi facet, grzecznie się wita, pisze wyraźnie, że się nie zna na Canonach bo używa Nikonów, pisze wyraźnie, że prosi o pomoc w wyborze sprzętu dla kolegi więc nie dywagujmy na tematy różne, nie pouczajmy miłego gościa na temat wyszukiwarki, tylko odpowiedźmy na temat.
    Ja jestem i pozostanę początkującym użytkownikiem z jednym aparatem i jednym obiektywem, ale pewno ktoś tu jest, kto się naprawdę zna? Czy to tak trudno napisać: mam X, do tego Q, Y, Z - dobry zestaw, polecam.
    Pozdrawia bezradny Leopold

Miasto
    wawa

Domyślnie

pank, nie bedziemy zaczynali offtopu o kursach, bo znowu Vitez nas skrzyczy
    Czemu miałby? Taki kursy są dobrą odpowiedzią na pytanie "Co polecić amatorowi do zaczęcia przygody "lepszą" fotografią?".

a to ze Ty masz dobre zdanie nie znaczy ze warto
    To działa również w drugą stronę, to że Ty masz złe nie znaczy że nie warto. Różnica jest tylko taka że ja swoje zdanie opieram na doświadczeniu a Ty na dywagacjach.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A zastanowiles sie co da Ci przesiadka na Canona? Czy po prostu idziesz za wiekszoscia?
    Chyba nie doczytałeś. Szukam sprzęta nie dla siebie tylko dla znajomego. Ja mam D300 i jestem zadowolony nie planuje zmian. Ale D90 boję się polecać o tyle ze czasem w nim wyskakują errory właśnie np. z wspomnianym obiektywem 18-105 mimo ze jest bardzo ostry to przez plastikowy bagnet zdarza czasem ze nie styka coś i pokazuje brak obiektywu trzeba robić on/off albo poprawić szkło. No niby to w niektórych sztukach i stanowią mniejszość ale zawsze..
    18-200 w swojej klasie jest bardzo chwalony ale z doświadczenia wiem ze megazoomy to dziadostwo.
    Do sigm również bardzo ostrożnie pochodzę bo o ile ja jestem stanie sobie wybrać szkło to jak komuś zaczynam tłumaczyć to odrazu stwierdza ze sie nie będzie męczył i kupi co innego czego nie trzeba będzie sprawdzać i testować.

Chodzi o to żeby aparat szybko nie zaczął ograniczać i dawać możliwości rozwoju. O ile obecnie prawie wszystkie puszki spełniają ten wymóg to ze słoikami jest różnie.
    Ostatnio edytowane przez kuba_rsx ; 12-02-2010 o 12:46

Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leopold Zobacz posta
    Czy to tak trudno napisać: mam X, do tego Q, Y, Z - dobry zestaw, polecam.
    Pozdrawia bezradny Leopold
    Mam to co w stopce, dobry zestaw, polecam.

również pozdrawiam serdecznie
    gotowy do pomocy pank

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

jesli lacznie 6k to 50d, zostaje 3200.
    430ex - moze uzywka? zostaje 2600.
    teraz mozna poszukac 17-55 IS USM uzywanego i ma dobry zestaw.
    zamiast tego moze tez kupic 35/2 ~1000zł, 85 1.8, 50 1.4 - jesli chce stalki.

polecam tez zastanowic sie nad uzywka 5d + 430ex + uzywany tamron 28-75 albo stalka jedna

btw - pank - ty chodzisz na kursy jako swiadomy fotograf.
    a zaplacic ~1000zł za kurs na ktorym ci powiedza co to przeslona, iso itd to nie warto
    ty i czacha mowicie gruncie rzeczy o tym samym, tylko kazdy po swojemu

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

50 1.4 + 1000d

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuba_rsx Zobacz posta
    Chyba nie doczytałeś. Szukam sprzęta nie dla siebie tylko dla znajomego.
    kurde, faktycznie - przepraszam

Cytat Zamieszczone przez kuba_rsx Zobacz posta
    Chodzi o to żeby aparat szybko nie zaczął ograniczać i dawać możliwości rozwoju. O ile obecnie prawie wszystkie puszki spełniają ten wymóg to ze słoikami jest różnie.
    mi sie D90 podoba i spokojnie bym go polecil - ale moze posiadanie Canona ulatwi koledzie ewentualne pozyczanie sprzetu od grona w ktorym bedzie sie poruszal?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów