Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: canon 500d ir podczerwień fotografia w odczerwieni problem

Domyślnie

Tak jak pisałem spróbuj zasłonić czarnym materiałem dwa największe otwory od strony z której wkłada się filtry. Przetestuj wszystkie obiektywy i sprawdź który nadaje się do IR bo pewnie nie wszystkie będą (Niektóre dają stałe refleksy i rozjaśnienia, których nie da się usunąć) i do odpowiednich dokup filtr IR na gwint. Chyba że efekt z osłonami materiałowymi będzie odpowiedni
    Ostatnio edytowane przez piotrekok ; 29-01-2010 o 18:09

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

zawsze mozna kupic filtr wkrecany najwiekszej srednicy jaki ma sie obiektyw a na mniejsze srednice kupic redukcje

ja tak mam z polarem, jeden filtr i dwie redykcje na mniejsze srednice
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie

Domyślnie

filtr jest typu cokin wydaje się że słowo "typu" jest tu słowem kluczem cena jak na chińczyka też niezła (znaczy wysoka), cokin puszcza więcej widzialnego niż hoya720 ale "typu cokin" to już nie wiadomo, hoya jest szklana przynajmniej tak się wydaje, światło boczne w cokinie będzie problemem. nie zdziwiłbym się jakby sigma nie robiła IR i to co widzisz to wielki hotspot spróbuj poszukać czy ktoś tym robi IRy ale wydaje się że canony są bezpieczniejsze pod tym względem chociaż bywają wyjątki np. 16-35L i można się naciąć, 50 canona (przynajmniej jedna z nich) powinna robić przyzwoite zdjęcia.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec Awatar radioel
    Miasto
    Elblag

Domyślnie

Moi drodzy a ja uważam iż to światło odbite które dostaje sję z boków nie jest w stanie aż tak zepsuć fotki jak tutaj wyolbrzymiacie. Główny problem tkwi w filtrem wycinającym IR przed matrycą. Robiłem testy tego filtra Nikonem D70s oraz Canonem 30D. I tak w nikonie mam czasy ok pół sekundy do 3s przy ISO 400 i przysłonie 5,6 w słońcu oczywiście... w Canonie niestety przy tych samych parametrach czas 30 !!! sekund. Refleksy pojawiają się wtedy gdy słonko zagląda gdzieś z boku ale zawsze możemy zasłonić aparat ciałem i słonko już nie robi blików...
    5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Domyślnie

Powyżej dwa przykłady jak wyglądają refleksy powstałe przez światło wpadające pomiędzy filtr a obiektyw (szeroki kąt). Dodam, że filtr to ND 1.2 czyli bardzo słaby w porównaniu do IR oraz światło tylko rozproszone od chmur jak zresztą widać na zdjęciach. Dodam, że jeśli światło jest mocniejsze (słońce, śnieg) to wzorki są bardzo mocne i kolorowe ale te zdjęcia niestety pokasowałem.

Domyślnie Canon 500d +hoya infrared 72...

Posiadam canon 500d obiektyw standardowy 18-55+filtr hoya 72 do zdjęć w podczerwieni.jestem początkujący może jakieś rady. Jakich użyć ustawień aparatu aby wyszły najlepsze fotki? Jakie iso i czas naświetlania?jaka wartość przesłony? Na którym z programów?proszę o rady,będę wdzięczny.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

ja to bym na początek poszukał w sieci czy 18-55 się nadaje tzn. nie ma hotspota. rzuciłem okiem wygląda zę będzie hot spot. ale jak już fitr masz to testuj to nic nie kosztuje.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 09-02-2010 o 18:16
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Boys, pamiętajcie że holdery Cokin posiadają jeszcze slot,
    dla filtrów obracanych typu polar lub gwiazdka.
    Jeśli tam umieścić filtr prostokątny, to nie ma żadnych prześwitów.
    Jeden warunek - grubość.
    Standardowe Cokiny wchodzą ciasno ale bez problemów.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

iry cokina są już okrągłe od dłuższego czasu, podobne do polarów cokina.
    Jestem szumofobem

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    iry cokina są już okrągłe od dłuższego czasu, podobne do polarów cokina.
    No to tym bardziej nie powinno być problemów z prześwitami.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów