Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: canon 500d ir podczerwień fotografia w odczerwieni problem

Domyślnie canon 500d ir podczerwień fotografia w odczerwieni problem

Witam. Wybaczcie jeśli w złym miejscu zadaje te pytanie. Kupiłem canon 500d mam obiektyw sigma 24-70mm EX DG MACRO F2.8 kupiłemfiltr podczerwieni tpu cokin link do allegro
    http://allegro.pl/item885096819_filt...okin_p007.html

i nie daje rady robić zdjęć w podczerwieni. jedyne co udaje mi sie zarejestrować do bliki kombinuje z różnymi ustawieniami i jakoś nie daje rady. Na tej stronie widzę że jednak wbudowany filtr przed matrycą nie przeszkadza jeśli ktoś dał rade jak widać na tej stronie http://www.flickr.com/photos/refried...on/3673281224/
    Nie wiem gdzie tkwi problem w złym filtrze?? czy z filtrem na matrycy>?>?
    wiem jak się powinno ustawić aparat do fotografii ir długi czas odpowiedni WB ale nie pomaga... proszę o pomoc
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    proszę o odpowiedź na forum lub gg 6691870 za wszelką pomoc bardzo dziękuję
    Ostatnio edytowane przez leonidas1985 ; 29-01-2010 o 13:53 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Jak długo naświetlasz zdjęcie? O naświetlaniu wg światłomierza zapomnij, trzeba na czuja.

Ja kiedyś probowałem z tym samym filtrem na 30D i 40D, efekty były słabe.
    W słoneczny letni dzień okolo 30 sek naświetlania, a potem jeszcze obróbka zdjęcia żeby uzyskać taki efekt jak na tym zdjęciu z flickra.
    Na tym forum jest już wątek o fotografii w IR poszukaj i poczytaj.
    Poza tym filtrem Hoya łatwiej uzyskać wyjściowy materiał do obróbki.
    Tak samo obiektyw którego używasz może się nie nadawać - niektóre mają tzw Hot Spot.

link z sąsiedniego forum:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26556
    Ostatnio edytowane przez punky ; 29-01-2010 o 15:13
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

dzięki za odpowiedź. Ja testowałem z wszystkimi możliwymi czasami naświetlania , przysłonami itp. Również słyszałem że poprzednie modele radziły sobie z fotografią ir.... ale obawiam się że filtr zamontowany przy matrycy popsuje mi zabawę. szukałem sporo na temat ir ale nie słyszałem aby ktoś robił najnowszym canonem 500d jeśli ktoś ma jeszcze ciekawe spostrzeżenia proszę pisać dziękuję

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

ISO 200, f 6.3, 30 sekund i w dzień na zewnątrz MUSI Ci coś wyjść. Tak próbowałeś?
    Canon 855D + 8-200mm f4

Domyślnie

wszystkie możliwe iso i wartości przysłony i czasu kombinowanie ..... same bliki może to wina kiepskiej jakości filtru?? sam nie wiem myślałem że filtr będzie szklany ... ale to plastiko podobe tworzywo...

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

ktoś kiedyś z czarnych płyt do playstation bodajze robił filtr ir, więc tak jest to wyrób plastikopodobny.

Domyślnie

ok zmieniłem obiektyw na 50mm canon f1.8 jest zdjęcie.... widać ale jakość masakra
    w porównaniu z tym co można znaleźć na forach jak wygląda zdjęcie z innych aparatów... u mnie jest bieda... ale przemiele przez photoshopa i sie zobaczy ale generalnie chyba pomyśle nad filtrem kołowym co myślicie?? bo ja mam podróbkę filtru cokin to nie jest oryginał.... dzięki za wszelkie rady

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie bawię się w IR ale wydaje mi się, że filtr typu Cokin nie będzie się do tego typu fotografii zbyt dobrze nadawał ze względu na to, że obiektyw będzie łapał zwykłe światło odbite od tylnej ścianki filtra. I to światło może zdominować to, które wpada przez filtr. spróbuj z filtrem nakręcanym na obiektyw.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Problem leży dokładnie w tym co napisał Kolaj! Aparat łapie światło wpadające pomiędzy filtrem a obiektywem. Trochę może pomóc uszczelnienie boków czarnym materiałem ale nie zasłonisz niestety całkowicie chociaż spróbować możesz. Generalnie Cokin IR to bubel z założenia. Ja mam problem odbić już na filtrach ND 1.2 a co dopiero IR. Wtedy światło boczne znacznie przekracza to które pada bezpośrednio.

Domyślnie

aaaaaa no tak kołaj i piotrekok myśle że mają sporo racji. Całe szczęście że chociaż na podstawie mojego filtra przekonałem się iż 500d również może robić zdjęcia w podczerwieni. Teraz tak oddam filtr i co dalej/?? mam 4 obiektywy 50mm canona 75- 300 sigme 24-70 EX DG F 2.8 no i mojego ulubieńca zenitar. każdy z tych obiektywów ma inną średnice... na szerokim koncie chciałbym poklikać ale ceny za filtr powyżej 70mm zwalają z nóg... a na 50 mm canona jak założe przy 500d mamy crop... i tak nie za ciekawie... jakieś rady w tej kwestii??

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów