Tutaj jest dużo zdjęć na 1600.
http://www.dpreview.com/galleries/re...ples/slideshow
Wydaje mi się, że z szumami jest tak samo jak na 500d.
Tutaj jest dużo zdjęć na 1600.
http://www.dpreview.com/galleries/re...ples/slideshow
Wydaje mi się, że z szumami jest tak samo jak na 500d.
Fajnie ale ja używam 1600 od bardzo wielkiego dzwonu, zwykle używam ISO100, twierdzilem tylko że pewnie 1600 jest spokojnie używalne bo w 500D jest, jednym słowem wysokie iso mnie nie rusza.
Z szumami w 500D jest tak że jak robisz "normalne" zdjęcia to jest całkiem spokojnie tzn. szumy widać i jak się sprężysz to odszumisz, jeśli naświetlisz odrobinę dłużej np. 30 sekund lub 2 minuty albo 45 minut no to wtedy szumy mogą być dość wariackie - przy mniejszych matrycach tego nie było - wiem bo używałem. Z takimi szumami również można skutecznei walczyć ale mniejsza matryca załatwiała (lub załatwiała w znacznym stopniu) by sprawę.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Kiedy przejrzałem na szybko zdjęcia z ostatnich lat, sporą ich część zrobiłem właśnie na 1600/800 ISO - w warunkach, które tego niestety wymagały. Dlatego jedną z istotnych cech nowego aparatu jest dla mnie używalne 1600. Jeśli 550D da również możliwość skorzystania z 3200, to staje się dla mnie atrakcyjną formą przesiadki z 350D. Mimo zdecydowanie zbyt dużej matrycy.
Dla mnie oglądanie zdjęć na monitorze jest pierwszym, ale nie ostatnim etapem - wybrane zdjęcia jednak drukuję. I wyznam, że efekty pracy z 350D, nawet przy 800 ISO, nie były dla mnie na papierze odstręczające. Ale ponieważ teraz aparat kupuje się tylko na kilka lat, czas staruszka powoli się kończy i trzeba się przesiąść.
Galeria zdjęć z 550D - dla mnie - jest zachęcająca. Za dużo mniejsze pieniądze niż kiedyś kosztowało 350D będę mógł kupić aparat nie-gorszy. A ponieważ już się przekonałem do wydania nieco innej kwoty na 7D, za "zaoszczędzone" w ten sposób pieniądze wreszcie podejdę do wymiany krótszego obiektywu. Z marketingowego punktu widzenia Canon i tak wygrywa...
5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8