Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 199

Wątek: [Miłosz G.] pasja

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Mnie zastanawia czemu astro robisz na 1600 iso ? ja robię zazwyczaj na 100 no może na 200 i też ładnie wygląda

Awatar Miłosz G.
    Miasto
    przeważnie Olsztyn/Białuty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr_bonzo Zobacz posta
    7. po HDRze?
    tak, po HDRze. czasem mi się zdarza hdr-ować
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mateuszw3 Zobacz posta
    Mnie zastanawia czemu astro robisz na 1600 iso ? ja robię zazwyczaj na 100 no może na 200 i też ładnie wygląda
    to zależy ile chce się "wyłapać" z nieba...
    na jednym chciałem wyłapać troszkę więcej Drogi Mlecznej, na drugim M31 i gromadkę otwartą "Chichoty"... na iso 100-200 byłoby to nierealne (na zwykłym drewnianym statywie foto bez "prowadzenia"). z czasem (jak uzbroje się w wężyk i porządny statyw) porobię niebko na mniejszym iso i na trybie bulb - łuki gwiazd na długich ekspozycjach pieknie wyglądają

poniżej jeszcze jedno astro - okolice Deneba (również Łabądź), stack 10-sekundowych ekspozycji na 50mm - w sumie około 8minut materiału... zaczyna być widoczna mgławica NGC7000

12.
    Ostatnio edytowane przez Miłosz G. ; 08-02-2010 o 22:17 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kiedyś sam próbowałem, ale mam dziadowski statyw, co się kiwa przy klapnięciu migawki, no i moje warunki terenowe są beznadziejne.

Ładnie, ładnie... Mgławica Hameryka to już coś! Czekam zatem do lata na okolice Strzelca, tam są niezłe fajerwerki. Tyle że to nisko nad horyzontem, bo niemal w ekliptyce to całe dziadostwo leży, więc trzeba mieć też dobre warunki terenowe...

Powiedz mi, czego używasz do stackingu astro i jakiego iso były sklejane fotki na ostatnią fotografię?

P.S. Zimą, to można jeszcze M42 zobaczyć, Plejady... :wink:

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miłosz G. Zobacz posta
    to zależy ile chce się "wyłapać" z nieba...
    na jednym chciałem wyłapać troszkę więcej Drogi Mlecznej, na drugim M31 i gromadkę otwartą "Chichoty"... na iso 100-200 byłoby to nierealne (na zwykłym drewnianym statywie foto bez "prowadzenia").
    Dokładnie. Galaktykę M31 na 5 fotce od razu zauważyłem :-D
    Fotka b. fajna mimo , że szum trochę zeżarł szczegół. Swoją drogą musiałeś robić pod niezłym niebem, gdzie ?
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No astro niestety poruszone, szkoda ale cała seria robi przyjemne wrażenie, pracuj dalej
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Awatar Miłosz G.
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShedirAchird Zobacz posta

Powiedz mi, czego używasz do stackingu astro i jakiego iso były sklejane fotki na ostatnią fotografię?

do lata mam nadzieję, że będę miał nieco lepszy, jaśniejszy obiektywik;-) z czasem też jakiś prościutki paralaktyczny montaż nadający się do krótkoogniskowego astrofoto...wtedy pokażę ładniejsze astrofoto:-D

do lata mam nadzieję, że będę miał nieco lepszy, jaśniejszy obiektywik;-) później pewnie też jakiś prościutki paralaktyczny montaż nadający się do krótkoogniskowego astrofoto...z czasem pokażę ładniejsze niebo :-D
    Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    Swoją drogą musiałeś robić pod niezłym niebem, gdzie ?
    Białuty - okolice Działdowa/Mławy

aha... mam Plejady, ale takie sobie... kadr dziwny bo chciałem wyciągnać z tła "Kalifornię" (widać ją, ale po przesadnym wygięciu krzywych w szopce:-D), z Kalifornią nie poszło ale troszkę mgły przy Siostrach udało się złapać...

13.
    Cytat Zamieszczone przez Czapa Zobacz posta
    No astro niestety poruszone, szkoda ale cała seria robi przyjemne wrażenie, pracuj dalej
    dzięki jeszcze trochę krótko fotografuję - za jakiś czas będzie lepiej, mam nadzieję.
    aha...
    Deep Sky Stacker (do ściągnięcia za free z internetu)
    ISO 1600

a tak btw... ciekawe czy ten mod do 350-tki (podkręcający czułość do 3200) przyniósłby lepszy rezultat w astrofoto statywowym?(czy tylko większa ilość szumu?)... będę musiał spróbować, chociaż trochę boję się grzebać w sofcie aparatu...
    z wczorajszego łażenia - bardziej "przyziemnie"
    14.

15.
    Ostatnio edytowane przez Miłosz G. ; 08-02-2010 o 23:40 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miłosz G. Zobacz posta
    a tak btw... ciekawe czy ten mod do 350-tki (podkręcający czułość do 3200) przyniósłby lepszy rezultat w astrofoto statywowym?
    Oj nie. Zrobi ci sieczkę i tyle. Najlepiej nie przekraczać 800.
    1600 to już maksymalny max.
    Przy jakiej temperaturze były robione te fotki ? i jak z dark' ami ?
    Czy 13 to crop ? zastanawia mnie trochę nie równe pojechanie gwiazd.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Awatar Miłosz G.
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    Oj nie. Zrobi ci sieczkę i tyle. Najlepiej nie przekraczać 800.
    1600 to już maksymalny max.
    Przy jakiej temperaturze były robione te fotki ? i jak z dark' ami ?
    Czy 13 to crop ? zastanawia mnie trochę nie równe pojechanie gwiazd.
    to była wczesna jesień-jeszcze dosyć ciepłe noce, nie wiem dokładnie ile wtedy mogło być stopni (chociaż wiem, że przy lustrach istotna jest odpowiednia temperatura).
    wszystkie dotychczasowe astro trochę cropuje - niestety KIT ma dosyć wredną winietę na brzegach no i DSS z tym sobie zbytnio nie radzi, więc potem trzeba cropnąć... plejady były akurat robine w okolicach 50 mm - statyw mógł telepać nieco- stąd pojechanie.
    darki - przy 13 robiłem chyba 10 -na takich samych ustawieniach jak i pojedyńcze ekspozycje. potem master-dark w DSS.
    Ostatnio edytowane przez Miłosz G. ; 09-02-2010 o 00:10

Domyślnie

7 najlepsza 8 tez daje rade
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Awatar Miłosz G.
    Miasto

Domyślnie

uwielbiam burze...nie miałem w zeszłym roku idealnych strzałów - ale kilka jest jeszcze "do pokazania"

16.

17.

18.

19.

Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów