Strona 89 z 138 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 1377

Wątek: 5D Mark II - Filmy

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

http://www.cinema5d.com/viewtopic.php?f=29&t=3512

Dość sprytny sposób na szybsze montowanie filmów. Pokrótce wyłożę pomysł :
    1) Ściągamy footage z piątki, pakujemy wszystkie klipy do jednego folderu.
    2) Odpalamy skrypt, który tworzy "proxy" naszych klipów, w niższej rozdzielczości (przykładowo 1/2 każdego z wymiarów).
    3) Otwieramy program do montowania (każde NLE powinno działać) i wrzucamy na timeline folder z proxy.
    4) Montujemy film na proxy
    5) Zapisujemy projekt, wyłączamy program do montowania, podmieniamy foldery (nazwę folderu z oryginałami zamieniamy z nazwą folderu z proxy)
    6) Odpalamy projekt i renderujemy

Zalety :
    - obróbka w czasie rzeczywistym, podgląd nawet z nałożonymi efektami potrafi wyświetlać się w pełnym framerate'cie
    - zerowa utrata jakości (renderujemy z klipów prosto z 5d2)

Wady :
    - preview tylko w małej rozdzielczości, każdy wgląd w fullresa wymaga wyłączenia programu do montażu
    - może wystąpić niestabilność po podmianie (nie wiadomo co tam pliki projektu w sobie trzymają i czy im to pasuje, że sobie podmieniliśmy klipy z których korzystały)

Domyślnie

Help.

Mam od niedawna nową piątkę, nakręciłem kilka filmików w trybie Av - wszystko OK. Natomiast jak przełączam na tryb M to w trybie live view pojawia się lekkie ale wkurzające migotanie ekranu, zarówno w podglądzie jak i na nagraniu / odtwarzaniu.

To samo jest gdy w trybie "tylko zdjęcia" mam podgląd obrazu w live view - w trybie AV obraz OK, natomiast w trybie M lekko migocze. Dodam że w świetle żarowym....ale w różnych ustawieniach.

W instrukcji nic nie znalazłem, mam soft 1.1.0

co jest grane ?

thx
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Miga, bo prąd jest w polskich gniazdkach głównie zmienny. Również na prąd zmienny działa większość urządzeń emitujących światło (żarówki, tv, ...). Prąd zmienny to prąd "biegnący" sinusoidalnie. Żarówka przygasa przy każdym przecięciu wykresu z osią ox. Jeżeli nie ustawisz odpowiedniego czasu na aparacie (takiego który będzie pokrywał się jakkolwiek z częstotliwością migania żarówek (częstotliwością prądu zmiennego) to obraz będzie migał.

Domyślnie

Fakt. Sprawdziłem dokładnie i w trybie AV też miga, po prostu wcześniej miałem fart i się wstrzeliłem z czasem i to w różnych pomieszczeniach. Najgorzej gdy jest jedno źródło światła i jest go dużo. W trybie M najszybicej to zauważyć.
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

http://www.canonrumors.com/2010/02/n...s-and-plugins/

Coś działają w temacie ułatwienia editing workflow. W końcu.

Domyślnie

No to jeszcze jedno... ściągnąlem sobie unlead videostudio 11 ( 13 też) bo koledzy w tym wątku pisali że styka do prostej obróbki (przeczytałem cały) i ... nawet nie potrafię otworzyć plliku zrzuconego z karty w tym edytorze

Czy to oznacza że najpierw musze je konwertować? Czym?

Z góry dziękuję za odpowiedź na to lamerskie pytanie
    .
    .
    .
    .
    .edit: się okazało że nie miałem wgranego quick time playera w windzie, stąd nie odczytywał plików .mov :eek: może komuś się przyda kto zaczyna jak ja
    Ostatnio edytowane przez Arek_Gd ; 08-02-2010 o 10:30

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Miga, bo prąd jest w polskich gniazdkach głównie zmienny. Również na prąd zmienny działa większość urządzeń emitujących światło (żarówki, tv, ...). Prąd zmienny to prąd "biegnący" sinusoidalnie. Żarówka przygasa przy każdym przecięciu wykresu z osią ox. Jeżeli nie ustawisz odpowiedniego czasu na aparacie (takiego który będzie pokrywał się jakkolwiek z częstotliwością migania żarówek (częstotliwością prądu zmiennego) to obraz będzie migał.
    Po prostu filmuj z migawką 1/50 , 1/60 lub ich wielokrotnością, np 1/100. Wtedy będzie ok.

Domyślnie

witam,

miałem duży problem z montażem klipu z 5d mark II - montuję w sony vegas movie studio 8. - podgląd klipu w vegas beznadziejny, rwał strasznie, nie dało się montować.
    Ściągnąłem programik - kodek w wersji trial "Neo Scene" - przekonwertowałem plik .mov z 5 d mark II na plik avi w tym programiku i można montować bez problemu w vegas, odtwarza się w miarę płynnie, nawet kilka efektów dałem i daje radę.
    Niestety Neo Scene w wersji normalnej kosztuje coś koło 100 USD.

znacie jakąś alternatywę dla tego programu ?

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    http://www.cinema5d.com/viewtopic.php?f=29&t=3512

Dość sprytny sposób na szybsze montowanie filmów. Pokrótce wyłożę pomysł :
    1) Ściągamy footage z piątki, pakujemy wszystkie klipy do jednego folderu.
    2) Odpalamy skrypt, który tworzy "proxy" naszych klipów, w niższej rozdzielczości (przykładowo 1/2 każdego z wymiarów).
    3) Otwieramy program do montowania (każde NLE powinno działać) i wrzucamy na timeline folder z proxy.
    4) Montujemy film na proxy
    5) Zapisujemy projekt, wyłączamy program do montowania, podmieniamy foldery (nazwę folderu z oryginałami zamieniamy z nazwą folderu z proxy)
    6) Odpalamy projekt i renderujemy

Zalety :
    - obróbka w czasie rzeczywistym, podgląd nawet z nałożonymi efektami potrafi wyświetlać się w pełnym framerate'cie
    - zerowa utrata jakości (renderujemy z klipów prosto z 5d2)

Wady :
    - preview tylko w małej rozdzielczości, każdy wgląd w fullresa wymaga wyłączenia programu do montażu
    - może wystąpić niestabilność po podmianie (nie wiadomo co tam pliki projektu w sobie trzymają i czy im to pasuje, że sobie podmieniliśmy klipy z których korzystały)
    nie za dużo zachodu ?
    ja ściągnąłem kodek Neo Scene - podobno bezstratny.
    Działa nieźle jak pisałem, ale kosztuje, trzeba znaleźć alternatywę...
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 28-02-2010 o 01:30 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie za dużo zachodu, bo do wszystkiego są batch'e i wystarczy kliknąć ze 3 razy i już wszystko gotowe. Szukałem alternatywy dla NeoScene, dość długo, ale nic sensownego nie znalazłem. Możesz spróbować nowego kodeka hd od Avida (mi nie zadziałał)

Domyślnie

kurcze, ale musi coś być za free a la Neo Scene.... to duży rynek przecież....

będę szukał.

Strona 89 z 138 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów