Przejdz sie do sklepu, najlepiej do jakiegos himountain'a i pomacaj, zwroc szczegolna uwage na rozmiar (ma zmiescic sie skarpeta, a noga tez "puchnie" przy duzym wysilku), jak dla mnie podeszwa nie powinna byc za twarda, bo taka lubi sie slizgac po mokrym i po lodzie, nie mowiac juz, ze szybciej sie sciera, po zakupie koniecznie zaimpregnuj buty preparatem, dobrym rozwiazaniem na snieg i bloto sa tez stuptuty.
Ja od 4 sezonow uzywam buty La Sportivy (model Nevada) i szczerze polecam je na dlugie wedrowki , sa lekkie, sztywne, maja nie slizgajaca sie podeszwe z vibramu, nie przemakaja.
CANON EOS 40D z dodatkami
No właśnie byłem w himountain'ie w Bydgoszczy, popatrzyłem i tylko ten model mi się spodobał i jest w miarę z jednego kawła skóry. Rozmiarówka 44,5 (10) są na styk w jednej zwykłej parze skarpet, 46 (11) obstawiam, że za duże nawet z grubymi skarpetami, więc zadzwoniłem do Poznania i odłożyłem sobie 45 (10,5) i pewnie na nie padnie wybór. Cena rozsądna - u nas 600zł, w USA 200$, więc nie kroją aż tak bardzo na tym.
mam takie, tylko bez plusa. bardzo sobie chwale. impregnować od razu nie musisz, bo są dobrze fabrycznie zaimpregnowane (cały dzień łażenia w śniegu po kostki w niewielkim mrozie nie zrobiło na nich większego wrażenia). są brdzo wygodne, śmiem twierdzić, że wygodniejsze od "adidasowtych" trezetów. musisz dobrze dobrać rozmiar, żeby tylko palce nie dosięgały czóbków buta.
właśnie.. Meindl.. ja używam Meindl i La Sportiva, żona też w Meindlach po górkach śmiga - rewelacja, zero problemów, skóra, podeszwa Vibram, zero problemów z przemakalnością (raz czy dwa razy w roku impregnatem pryśnięte) - od jakiś 4 lat je mamy i są prawie jak nówki
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Dziwne te buty-trochę niskiewidać nikogo nie ukąsiła żmijka
na wyprawy polecam dokupić takie cudo
http://www.allegro.pl/item899747981_...y_us_army.html
Ja posiadam takie
http://www.summit-asolo.pl/?p=produc...r-Matic-300-GV
i bardzo sobie chwalę.
Poprzednie, także Asolo, zostawiłem we Włoszech po 8 latach użytkowania