Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Wyprawa w góry, co zabrać?

Coś już napisał Awatar eryk_g
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdrul Zobacz posta
    No właśnie. Też się na tą kwestią często zastanawiam. Będąc kilka razy na takim wypadzie z innymi osobami widziałem ich zdenerwowanie gdy nagle naszła mnie ochota na zatrzymanie się. Ale co z bezpieczeństwem zarówno sprzętu jak i życia chodząc samemu ? W takich sytuacjach chyba trzeba być bardziej czujnym niż zazwyczaj.
    Pozostaje też opcja wypadu z kimś "po fachu", ale nie zawsze jest możliwość.
    Jak jadę robić fotki w górach, to tylko sam. Zatrzymuję się kiedy i gdzie chcę. Nikt na mnie nie czeka i się nie niecierpliwi. No i znam swoje możliwości co do pokonywanych dystansów. O bezpieczeństwo to się nie martwię. Chodzę tam, gdzie wiem, że dam radę, jak nie to odpuszczam. A sprzętem to się i tak nie ma co w górach chwalić. No i innych kolegów "po fachu" można spotkać na szlaku i pogadać
    400D, 300V, C 17-40 4L , C 70-200 4L, C 50 1.8, Manfrotto 190XPROB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Nie mylić z Polartec'iem z Malden Mills....
    Krzychu - bije się w pierś, pisze się POLARTEC i prawdziwy i orginalny jest od Malden Milssa.

Jakos na szybko i późno pisałem to wiec błąd jest niedoprzyjęcia.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Chyba że łazi się samemu, wtedy czasu starcza na wszystko.
    Sa jeszcze inne sposoby
    1) Idziesz najszybciej w grupie, i jak postanowisz sie zatrzymac to wszyscy dziekuja Ci za zrobienie przerwy
    2) Chodzisz w gory z tymi samymi ludzmi, i oni sie do tego przyzwyczajaja
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    1) Idziesz najszybciej w grupie, i jak postanowisz sie zatrzymac to wszyscy dziekuja Ci za zrobienie przerwy
    Przy chodzeniu w grupie, która nie robi za wielu przerw trzeba mieć przewagę kondycyjną i ograniczyć czas na zrobienie zdjęcia. Czasem musisz poczekać, aż wszyscy schowają się za zakręt/skałę, chwilę później chcesz być z przodu, żeby nikt Ci nie właził przed szkło. Oczywiście wykluczam sytuację, w której co parenaście minut hamowałbym grupę - sam nie chciałbym być tak traktowany inna sprawa, że przy atrakcyjnym zachodzie słońca zwykle nikt nie ma nic przeciwko chwili przerwy i podziwianiu widoku, co samo się prosi o wyciągnięcie statywu :-D

Typowo na zdjęcia jeżdzę w "grupie" 1-3 osoby, przy wyjeździe bardziej towarzyskim jednak nie można skupiać się tylko na fotografii. Samemu trzeba znaleźć złoty podział czasu między fotografię, marsz a pozostałych uczestników wycieczki

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Buty to coś na czym nie warto oszczędzać. Całe skórzane, z jednego kawałka skóry. Dobrze zaimpregnowane, sięgające za kostkę, wysoko wiązane, z twardą podeszwą (sztywną, nie zginającą się), usztywniające nogę.
    Jakieś nazwy, modele? Czego szukać?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Jakieś nazwy, modele? Czego szukać?
    Każdy używa tego co mu podpasuje. Ja akurat hiszpańskiej marki Chiruca. Jaki masz budżet na buty ?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mamusiowy budżet - tzn że jak będzie trzeba się wykosztować, to może ją namówię, ale pewnie tak w granicach 500-700zł

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To kup sobie Boreal'e, jeśli jeździsz w góry raz - dwa razy do roku starczą Ci na 10 lat :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To zrobimy tak - ja się ruszę do sklepu dzisiaj, zobaczę co mi zaoferują, pospisuję nazwy tych, których rozmiarówka będzie na mnie i doradzisz w wyborze. Tak jak wszystkie ciuchy, buty też wolę kupować w fizycznym sklepie, a nie przez neta.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

W góry nie chodzę, ale mogę polecić takie buty: http://www.allegro.pl/item900378109_...1_42_42_5.html
    Stojąc zimą w rzece tak do wysokości tego żółtego znaczka nie poczułem nawet chłodu.

Cena jest bardzo atrakcyjna, za swoje musiałem wydać drugie tyle.
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów