Cytat Zamieszczone przez Dominooo Zobacz posta
A ja mam pytanie odnośnie zdjęć dla firmy, z którą będę współpracował.
Zdjęcia będą przedstawiały produkty, które firma wykonała u klienta.
W tym tygodniu będę się umawiał na spotkanie dotyczące ustalenia umowy i jej warunków.
Rozumiem, że prawa autorskie są moją własnością, ale jeżeli firma będzie chciała je wykorzystać do celów promocyjnych lub innych to chyba muszą to ze mną uzgodnić?
Twoje niezbywalne są prawa osobiste do utworu. Prawa majątkowe możesz zbywać (i to robisz udzielając licencji na wykorzystanie Twojego zdjęcia). Firma nabywając licencje na wykorzystanie (nazywane potocznie zakupem zdjęcia) może nabyć na określonych polach eksploatacji, może nabyć na wszystkich polach istniejących obecnie, lub też na wszystkich obecnych i przyszłych. Może tez określić do kiedy nabywa licencję (bezterminowo, na rok itp).

Licencja może być wyłączna i niewyłączna. Przy niewyłącznej - możesz to samo zdjęcie sprzedać (czyli udzielić licencji) innym podmiotom.

Czy musze się zwrócić do nich z prośbą o podpisanie stosownej umowy dotyczącej praw autorskich oraz wykorzystywania zdjęć?
Zapewne firma będzie chciała umieścić zdjęcia na swojej stronie internetowej.
Możesz im zaproponować zawarcie takiej umowy - to jest bardziej w ich interesie niż w Twoim. Jednakże umowa o dzieło - o ile jej przedmiotem jest wykonanie zdjęć - jest już sama w sobie umową przekazującą prawa majątkowe. Oczywiście wszystko zależy w jakim zakresie.

Czy w przypadku gdy firma zapłaci mi za usługę wykonania zdjęć, ja przekażę im zdjęcia w formie elektronicznej, to mogą je wykorzystać np. do celów promocyjnych, czy muszą jeszcze występować do mnie w formie pisemnej o zgodę?
Zalezy od pól eksploatacji na jakie udzieliłeś licencji. Cele promocyjne moga oznaczać np gazety (wyłącznie), albo np gazety i internet i inne. Generalnie jednak musisz przyjąć że już nikt się wiecej do Ciebie o zgodę nie będzie pytał.

Nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej, ale firma chce podjąć ze mną współpracę. Z tego co wiem to mogę z nimi podpisać umowę o dzieło.

Nie chiałbym iść na tą rozmowę zupełnie zielony.

Tak OT: A co będzie w przypadku, gdy firma będzie chciała podpisać ze mną umowę lojalnościową na nie wykonywanie usługi dla konkurencji?

Trochę to dla mnie nowy temat i nie chcę iść na rozmowę i zgodzić się na wszystko co mi powiedzą ponieważ nie mam pojęcia o tym.
A w jakiej formie ma być ta umowa lojalnościowa ? Jeśli nie jesteś pracownikiem etatowym to raczej trudno mi sobie taką umowę i jej przestrzeganie wyobrazić. O ile pamietam - w kodeksie pracy umowa antykonkurencyjna jest wprost powiązana z odpowiednim odszkodowaniem. Przy umowie o dzieło trudno by było to wyegzekwować..