To było robione gdzieś ok. f16-f20. Jak będę miała trochę czasu to jeszcze pokombinuje.
A tu skakunik na f29
25.
makro na CB - zapraszam!
Ja bym tak nie przymykał szkiełek tylko zrobił stacka 5-6 fotek. Na mniejszym F. Na F22 jakość fotek już spada.
Zdjęcie bardzo ładne.
Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne
Nigdy nie bawiłam się w sklejkę z kilku fotek i przy tym modelu na pewno się tego nie podejmę (nie usiedzi chwili w jednym miejscy skubaniec jeden). Można by było tego spróbować z pajączkiem z poprzedniego zdjęcia ale jakoś ta technika mnie nie kusi.
Odwróconego kita użyłam zaledwie 2 razy. Jeszcze nawet go nie wyczułam. Jak zaczną się ferie to po testuje go jeszcze trochę, porównam z moim dotychczasowym zestawem i zobaczę co z tego będzie
.
makro na CB - zapraszam!
Tu płytka GO nie przeszkadza, bo najważniejsza część pająka jest ostra. Fajna praca, dość brawurowo skadrowana, ale ta linia idąca przez skos daje ciekawy efekt. Ciekaw jestem, czy dało by się jeszcze odbić trochę światła z dołu i wyciągnąć szczegóły z cienia koło szczękoczułków pająka.
makro na CB - zapraszam!
He, he... no tak... na trupkach to można i 50 ujęć na f5.6 zrobić, a potem posklejaćTechnikę taką stosuje się powszechnie przy fotograficznej dokumentacji kolekcji owadów (bywa, że wykonuje się ponad 100 ujęć). W terenie, jak to już wcześniej zauważono, metoda niemal bezużyteczna. Rano, ze statywem, faktycznie, niektóre bezkręgowce można czasem z sukcesem upolować.
Ja kartkę okleiłem folią alu. Nie daje tak mocnego światła jak lusterko, a jednocześnie "wali" mocniej niż biała kartka.
Ostatnio robiłem większą sesję ptasznikom. W sumie korzystałem z takiego zestawu:
http://img403.imageshack.us/img403/3272/dsc7822.jpg
Z powodu braku stopki do lampy (skleroza nie boli), do zamocowania jej do statywu, musiałem posilić się tym biednym Pentax'em![]()