Strona 8 z 26 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 257

Wątek: [Kaasik91] Makro i cała reszta

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tu płytka GO nie przeszkadza, bo najważniejsza część pająka jest ostra. Fajna praca, dość brawurowo skadrowana, ale ta linia idąca przez skos daje ciekawy efekt. Ciekaw jestem, czy dało by się jeszcze odbić trochę światła z dołu i wyciągnąć szczegóły z cienia koło szczękoczułków pająka.
    Niepoprawny politycznie, WysokoSzumiący na każdym ISO aparat, z bandingiem, dead- i hotpikselami oraz odklejającymi się gumami. Kilka słoików po musztardzie i akcesoriów

Domyślnie

Hmmm, ja robię na f 8-11 zazwyczaj, i wcale nie uważam że mi za mała GO wychodzi. Z resztą mój Industar przymyka się do 16 tylko http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/4279611.jpg te robiłem na f/8.0 (sorki że ze swoim zdjęciem włażę Ci w wątek ) Może to efekt odszumiania, że zdjęcie tak się spłaszcza poza GO ? Wydaje mi się że kiedyś miałem podobny przypadek przy zbyt agresywnym odszumianiu.
    Nie mniej jednak, zdjęcia bardzo przyjemne dla oka, lubię skakuny

EDIT: Doczytałem że robisz na większych odniskowych, to pewnie dlatego taka głebia, ja robię na 50mm, więc chyba stąd ta różnica.
    Ostatnio edytowane przez sooya ; 28-01-2010 o 15:40

Coś już napisał Awatar astroadamo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przy skali 2:1 i wyżej głębia jest już naprawdę mała. Stacki wtedy ratują.
    Tutaj przykład stacka jednego z użytkowników digarta:
    http://www.digart.pl/zoom/4861330/Zd...tymacyjne.html
    O takim efekcie można zapomnieć bez stacka.
    Sorki za offtopa
    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kaasik91, co do #24 to nie tyle przeszkadza(?) mała GO co wynikowe cięcia płaszczyznami ostrości po kończynach. Choć trzeba przyznać, że model bardzo ładny. #25 - aa, do takich skakunów to już nas oglądających przyzwyczaiłaś - pięknie!
    Ano, tylko problem z tym turpistycznym ujęciem jest taki, że raczej ciężko będzie przetransponować w/w technikę na żywe i ruchliwe (mikro)organizmy
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Coś już napisał Awatar astroadamo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No na pająkach będzie ciężko. Ale przy owadach np. ważkach już niekoniecznie. Z rana gdy jeszcze śpią można bez problemu zastosować tą technikę.
    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
    Ciekaw jestem, czy dało by się jeszcze odbić trochę światła z dołu i wyciągnąć szczegóły z cienia koło szczękoczułków pająka.
    Tu można jeszcze pokombinować z kątem kartki, którą odbijam od dołu. Na razie starałam się ogarnąć tą GO.
    makro na CB - zapraszam!

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez astroadamo Zobacz posta
    Przy skali 2:1 i wyżej głębia jest już naprawdę mała. Stacki wtedy ratują.
    Tutaj przykład stacka jednego z użytkowników digarta:
    http://www.digart.pl/zoom/4861330/Zd...tymacyjne.html
    O takim efekcie można zapomnieć bez stacka.
    Sorki za offtopa
    He, he... no tak... na trupkach to można i 50 ujęć na f5.6 zrobić, a potem posklejać Technikę taką stosuje się powszechnie przy fotograficznej dokumentacji kolekcji owadów (bywa, że wykonuje się ponad 100 ujęć). W terenie, jak to już wcześniej zauważono, metoda niemal bezużyteczna. Rano, ze statywem, faktycznie, niektóre bezkręgowce można czasem z sukcesem upolować.

Cytat Zamieszczone przez Kaasik91 Zobacz posta
    Tu można jeszcze pokombinować z kątem kartki, którą odbijam od dołu. Na razie starałam się ogarnąć tą GO.
    Ja kartkę okleiłem folią alu. Nie daje tak mocnego światła jak lusterko, a jednocześnie "wali" mocniej niż biała kartka.
    Ostatnio robiłem większą sesję ptasznikom. W sumie korzystałem z takiego zestawu:
    http://img403.imageshack.us/img403/3272/dsc7822.jpg
    Z powodu braku stopki do lampy (skleroza nie boli), do zamocowania jej do statywu, musiałem posilić się tym biednym Pentax'em
    Niepoprawny politycznie, WysokoSzumiący na każdym ISO aparat, z bandingiem, dead- i hotpikselami oraz odklejającymi się gumami. Kilka słoików po musztardzie i akcesoriów

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

26. Prawie jak szczeniaczek
    makro na CB - zapraszam!

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

27. Kowalik
    makro na CB - zapraszam!

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

#26 - no cóż, powtarzać się nie będę... - a może jednak - piękny skakun! Płytka GO, to kombinacja z Heliosem?
    #27 - kiedyś musi nastąpić jakieś urozmaicenie pomiędzy uroczymi pajączkami Tak blisko udało Ci się go podejść, super-czatownia,...? B. ładne kolorki!
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Strona 8 z 26 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów