100mm Macro 1:1
150-180mm Macro
24mm Tilt/Shift
Tilt/Shift w okolicy 17-20mm
50mm f1,2
24mm f1,4
~20mm f1,8-2
135mm f1,8-2
300 f3,5-4
Fisheye 12-15mm na FF
wątpię żeby był możliwy T/S poniżej 24mm - póki co ten Canonowski jest pierwszy na świecie i dużo ludzi sika po nogawkach na samą myśl o nim... :-P
Ale taki T/S 24/3.5 w wykonaniu samyanga do 2k PLN na pewno znalazłby się w mojej torbie :-D Poza tym jak już poprawią tego 14mm to do fisha na FF tak mi się nie spieszy ale byłoby miło. Poza tym wg. mnie zamiast skupiać się na nowych szkłach mogliby wlepić potwierdzenie ostrości a AF - może jak już go w pełni dopracują.
Co do wypowiedzi MMM z ostrością bazującą tylko na potwierdzeniu to potwierdzenie przynajmniej bardzo zawęża obszar w jakim będziemy ustawiać ostrość (obracamy szybko pierścień żeby znaleźć zakres potwierdzenia i wtedy tylko lekko "dopieszczamy na oko") Nadal na pewno jest szybciej niż bez potwierdzenia.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
ja poproszę o tse było by wspaniale..hehehe
Nie przeceniałbym możliwości Samyanga. Na razie udało mu się zrobić tylo dwa przyzwoite optycznie obiektywy (pomijam obiektywy do kamer przemysłowych bo tych zupełnie nie znam). Mamy udane 8 mm i 85 mm i worekbardzo słabych tele, o których nawet nikt nie myśli poważnie.
Ostatnia wpadka z 14 mm tylo potwierdza fakt, że "Samy" nie ma patentu na dobre i tanie obiektywy. Może być i tak, że nic godnego uwagi już nie zobaczymy (oczywiście wolałbym zupełnie inny scenariusz...).
Tani i szeroki tilt-shift to moje marzenie![]()
Ankieta kończy się jutro więc jeżeli ktoś ma ochotę jeszcze dorzucić swój głos to zapraszam![]()
Czy premiera poprawionego Samyang 14mm f/2.8 w lutym jest realna? Bo nie wiem czy cos sie zmienilo w tym temacie.