Krąży taka opinia...
Na ile prawdziwa?
Krąży taka opinia...
Na ile prawdziwa?
Hmm.. a gdzie taka opinie znalezles?Jesli pojawila sie na sieci dzis, to traktowal bym ją jak zart zwiazany z 1 kwietnia.
Opinię "wyemitował" m.in. wszechwiedzący sprzedawca w pewnym sklepie foto.
Ale nie tylko on, na CB też coś się pojawiało.
Napisz wiecej konkretow, bo ekscentryczne te teorie![]()
Gdybym wiedział, to bym nie pytał.
Prawdopodobnie chodzi o współpracę jasnych szkieł z af w xxxd (typu 300, 350, 400), który to (af) zdecydownie ustępuję tym w xxd. Pytanie do tych, którzy mieli z tym problemy, lub mają jakieś własne obserwacje. Czytałem, że np. Tamron 17-50/2,8 inaczej działa np. z 450, a zupełnie inaczej (lepiej) z 40tką.
Kiedyś miałem okazję robić zdjęcia na 450D, przy Sigmie 50mm 1.4 - AF czasami łapało lepiej niż w przypadku 40D. Myślę, że są minimalne szczegóły, dla niektórych ważne, dla niektórych mniej - ale ogółem, efekt końcowy jest bardzo zbliżony.
Myślę, że w pewnym stopniu jest to prawda. Ja zauważyłem to o czym mówi autor wątku na swoim 450D. Z tym żeby nie było ogólno-wątkowego lamentu trzeba zaznaczyć, że w muszą być spełnione pewne warunki. Mowa tutaj o słabym świetle i większych odległościach np. kościół. Wtedy AF 450-tki potrafi odznaczyć się trochę niższa skutecznością niż w przeciętnych warunkach. W takim wypadku dodatkowo zauważalne są problemy na bocznych punktach AF. W pewnym stopniu (choć nie do końca) niweluje sprawę wspomaganie AFa w zew. lampie błyskowej.
To co powyżej napisałem opieram na doświadczeniu opartym na foceniu zestawem z mojej stoki.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
moje 350d z pożyczonym EF 85/1.8 w pewnych warunkach oświetleniowych pudłowało haniebnie, a w innych trafiało idealnie...
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
A to chyba jednak już żarcik 1wszo kwietniowy?
A w ogóle co to za czasy, że f/2.8 nazywać jasnym szkłemToż to ciemnica!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ALE TO CO PISZECIE NIE DOTYCZY TYLKO JASNYCH OBIEKTYWÓW. TO DOTYCZY WSZYSTKICH. XXXD ma gorszy AF poprostu i tyle. niezależnie od obiektywu.
Ostatnio edytowane przez allxages ; 01-04-2010 o 13:08 Powód: Automerged Doublepost