Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Jaki obiektyw do fotografii studyjnej?

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta

było tutaj wielokrotnie poruszane, że crop czy nie crop, na perspektywę nie ma to wpływu (bo określa ją ogniskowa obiektywu).

.
    nie pisz takich rzeczy bo ktos w to uwierzy

pisałem o tym wyżej
    ogniskowa nie ma żadnego wpływu na perspektywe

jedynym czynnikiem wpływajacym na perspektywe jest odległośc aparatu od przedmioty/osoby fotografowanej

i crop tą odległosć zwiększa tak samo jak kadrowanie

a jak chcesz zripostować moja wypowiedz to zanim to zrobisz polecam wziasć jakiegos kompakta i przeczytać na obiektywie jaka jest ogniskowa optyczna a poten zrobić fote i poszukac zniekształceń

Coś już napisał Awatar Lukaasz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    tylko że w studio - klasycznym - czas nie ma prawie zupełnie znaczenia.

dopóki nie przetestujesz trików z HSS - to lampy studyjne dyktują ci czas i przysłonę, i raczej ciężko zejść poniżej np. f/8.
    Zakładam, że koleżanka nie będzie robić zdjęć tylko w studiu..

Domyślnie

50mm w studio - chyba braknie mi miejsca...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    Witajcie!
    Na jesieni zaczynam naukę w "szkole fotograficznej". Do tego czasu chciałabym się zaopatrzyć w "sprzęt", którym będę się posługiwać.
    Czy moglibyście doradzić mi jaki obiektyw nabyć do fotografii studyjnej?
    Szanowna Pani Natalio,
    jeżeli jesienią podejmie Pani naukę w szkole "fotograficznej" to wtedy uczący tam pedagodzy najlepiej doradzą Pani jaki sprzęt powinna Pani sobie zakupić. Być może zresztą, sama szkoła zapewnia uczniom podstawowy sprzęt. Jak zorientowała się Pani choćby z lektury tego forum, każdy mistrz ma swoje preferencje i dokładnie tak samo będzie w przypadku nauczycieli w szkole.
    Radzę nic drogiego teraz nie kupować.
    Pozdrawia oszczędny Leopold

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Tak.
    1. Zostaw sobie Tamrona, w studio i tak będziesz domykała co najmniej do f/5.6
    2. dokup 70-200 f/4.0 IS (albo f/2.8) jak Cię stać
    3. Mając Tamrona nie skorzystasz za dużo z 50 f/1.4 - dodja do listy zakupów na przysżłość, obok 85 f/1.8 (f/1.2)?

zdRAWki
    Potwierdzam radę kolegi. Jak studio, to można szkła trochę przymknąć i stałki nie są aż takie konieczne. 70-200 w studio często używam. Na 70mm (na cropie) mieści mi się cała sylwetka w pionie i jeszcze trochę zapasu, a na 200 mam przyzwoity portret. No i L-ostro

Domyślnie

"Testowałam" tamrona i nie dostrzegłam deformacji całej sylwetki ale może dlatego, że nie mam porównania z innymi obiektywami. Doradźcie proszę na jakiej ogniskowej "używać" Tamrona aby pełna sylwetka fotografowanej modelki/modela nie była zniekształcona?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Takiej, żeby nie była zniekształcona.

Nie ma ogólnego przepisu, a jeżeli jest, to ci go powiedzą w szkole i tego się trzymaj

Zniekształcenie będzie zawsze, bo wynika to z praw fizyki. Dla każdego człowieka istnieje inna granica nie zniekształcone | zniekształcone. Wyznacz sobie swoją.

P.S. Jeżeli chcesz uniknąć zniekształceń, to staraj się fotografować z osią obiektywu równolegle do podłogi (czyli jak focisz sylwetkę stojącego człowieka, to ustawiasz aparat mniej więcej na wysokości 1m i celujesz środkowym punktem AF też w mniej więcej 1m od ziemi).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez migawkanatalia Zobacz posta
    Czy moglibyście doradzić mi jaki obiektyw nabyć do fotografii studyjnej? (praca z modelkami). Na dzień dzisiejszy posiadam tylko tamrona 17-50 2.8.(...)
    Zależy mi przede wszystkim na fotografowaniu całej sylwetki jak i wąskiego portretu.
    Ten obiektyw zupełnie Ci wystarczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ten obiektyw zupełnie Ci wystarczy.
    I tutaj trudno się nie zgodzić. W jednym wątku, ktoś zapytał, czy jest program, który wyrzuca statystyki używanych ogniskowych, czasów, przesłon itp.
    Przemieliłem 2 lata zdjęć i wyszło mi, że najczęstsze używane ogniskowe mieściły się w przedziale 45-55mm.

Domyślnie

Jesteście wspaniali. Dzięki Wam jestem coraz mniej "zielona"... choć wątpliwości nadal są... oczywiście zaopatrze się w literaturę "fachową" ale na teraz mam jeszcze jedno pytanie do Micles:
    Jeśli będę celować środkowym AV 1 metr od ziemi to czy uzyskam ostrość dla całej sylwetki w tym także twarzy?

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów