Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Jaki obiektyw do fotografii studyjnej?

Domyślnie Jaki obiektyw do fotografii studyjnej?

Witajcie!
    Na jesieni zaczynam naukę w "szkole fotograficznej". Do tego czasu chciałabym się zaopatrzyć w "sprzęt", którym będę się posługiwać.
    Czy moglibyście doradzić mi jaki obiektyw nabyć do fotografii studyjnej? (praca z modelkami). Na dzień dzisiejszy posiadam tylko tamrona 17-50 2.8.
    Myślałam nad zakupem obiektywu 50mm 1.4... ale czy on zda egzamin podczas fotografowania w studio?
    Osobiście w oko wpadł mi canon 70-200 2.8 bez stabilizacji... ale do studio i reportażu to chyba się nie nadaje....
    Jeszcze raz bardzo proszę o wskazówki odnośnie obiektywów. Pozdrawiam!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zależy mi przede wszystkim na fotografowaniu całej sylwetki jak i wąskiego portretu.
    Ostatnio edytowane przez migawkanatalia ; 19-01-2010 o 20:53 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Jeżeli zoom to wybór masz niewielki: EF 24-70 f/2.8 lub EF 24-105 f/4 IS (jeżeli TYLKO do studia brałbym ten drugi, pierwszym jeszcze wesela można robić)

Domyślnie

A jeśli chodzi o 50mm 1.4 na canon eos 50D.... Czy nada się do fotografowania całej sylwetki? (studio)

Domyślnie

Nada się, ale będziesz musiała trochę odejść, lecz już do ciasnych portretów to szkło już średnio się nadaje - przerysowania

Domyślnie

Trudny wybór.... a gdybym kupila do portretu 85 1.8 (do canona 50d) zamiast 50 1.4 a całą sylwetkę fotografowała bym tamronem 17-50?
    Czy zdjęcie straci na jakości jesli wykonam sylwetke modelki tamronem?
    Albo inaczej.... kupię 50 1.4 do sylwetki a zbliżenia (które również z tego co wiem będą ważne) wykonam tamronem 17-50?

Domyślnie

Chyba na odwrót... nie sylwetki 50mm a zbliżenia 17-50, a na odwrót...
    Tak czy siak, dublowanie ogniskowej raczej nie ma sensu. Wg mnie 24-105, 24-70 albo 85 do 'zbliżeń', a resztę załatwisz tamronem.

Domyślnie

WIęc już nic nie wiem.... Mimo wszystko zależy mi aby uwiecznione przeze mnie modelki nie byly znieksztalcone zarówno jesli chodzi o sylwetki jak i o ciasne portrety...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ktoś powiedział nawet, że tamronem 17-50 (nowa wersja) spokojnie wykonam całą sylwetkę jak i ciasny portret Z drugiej jednak strony to są tylko początki....
    Ostatnio edytowane przez migawkanatalia ; 20-01-2010 o 00:59 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar Lukaasz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wiem czy wiesz jaka jest różnica między zoomem a ogniskowymi. Tamronem 17-50 nie przybliżysz bardziej niż stałoogniskowym 50mm, większe przybliżenie da Ci 85mm lub w przypadku obiektywu 24-105, zakres od 50 do 105. Do portretów chyba najlepszy będzie 85mm, niska przysłona pozwoli Ci rozmyć tło i pozwoli Ci skrócić czasy naświetlenie przy słabszym oświetleniu (nie tyczy się studia naturalnie, tam będzie dużo światła ). Pstryknij trochę zdjęć w pomieszczeniu rodzinie np i wtedy może już będziesz wiedzieć jakich ogniskowych Ci brakuje w Tamronie.

Edit:
    85mm 1.8 lub 1.2 to jedno z podstawowych szkieł portrecistów, fotografów ślubnych, etc, więc na pewno nie będziesz żałowała jeśli się na nie zdecydujesz.
    Ostatnio edytowane przez Lukaasz ; 20-01-2010 o 01:31

Domyślnie

Ale czy pod "crop" te szkła są odpowiednie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Tak.
    1. Zostaw sobie Tamrona, w studio i tak będziesz domykała co najmniej do f/5.6
    2. dokup 70-200 f/4.0 IS (albo f/2.8) jak Cię stać
    3. Mając Tamrona nie skorzystasz za dużo z 50 f/1.4 - dodja do listy zakupów na przysżłość, obok 85 f/1.8 (f/1.2)?

zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów