Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Kalibracja obiektywu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Nie jesteś w stanie sprawdzić obiektywu w warunkach sklepowych. Metody typu "odkręć na maksa ogniskową i otwórz dziurę.." są o kant d.. rozbić. Obiektyw inaczej łapie w różnych warunkach oświetleniowych. Poza tym problem jest też inny. Moja Sigma i Tamron z 350D działa dobrze, z 7D Sigma zupełnie wariowała, a Tamron ma z jednej strony BF, a z drugiej FF.
    No i co w tym wypadku.. Dzwonię do Tamrona, pani mówi, że oczywiście mi skalibrują, ale muszę wysłać im obiektyw z body na 3 tygodnie! No i oczywiście zapłacić bo już po gwarancji.. Tylko dlaczego jak już nawet płacisz to masz tyle czekać? Paranoja.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

jestem zielony w tym temacie ale czy kalibracje robi sie tylko gdy jest ff lub bf? Osobisice przy testach z tablica nie zauwazylem tych przypadlosci (30d + T17-50) ale po zmianie puszki mam wieksze mydlo na 17mm. Czy to nadaje sie do zainteresowania kalibracja? Czy jest sens?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Nie jesteś w stanie sprawdzić obiektywu w warunkach sklepowych. Metody typu "odkręć na maksa ogniskową i otwórz dziurę.." są o kant d.. rozbić. Obiektyw inaczej łapie w różnych warunkach oświetleniowych. Poza tym problem jest też inny. Moja Sigma i Tamron z 350D działa dobrze, z 7D Sigma zupełnie wariowała, a Tamron ma z jednej strony BF, a z drugiej FF.
    No i co w tym wypadku.. Dzwonię do Tamrona, pani mówi, że oczywiście mi skalibrują, ale muszę wysłać im obiektyw z body na 3 tygodnie! No i oczywiście zapłacić bo już po gwarancji.. Tylko dlaczego jak już nawet płacisz to masz tyle czekać? Paranoja.
    Wiesz co, jak kupowalem obiektyw Tamrona, to u mnie w sklepie w Krakowie, techniczny rozlozyl porzadny statyw z poziomicami i innymi pomagajkami, wyjął z gabloty 4 sztuki obiektywu, zagospodarowal przestrzen, ktorą uzywają jako mini studio, skorzystal z oryginalnych tablic na BFi FF oraz pozostalych i nie było problemu najmniejszego zeby znaleźć czas na sprawdzenie jak pracuja poszczególne obiektywy. Po kazdej sesji wrzucalismy material na komputer i ocenialismy ktore jak pracują. DO tego ten, ktory wydal się najlepszy dostałem na pol godziny postrzelania fotek na zewnatrz na ulicy .... jak widac mozna to zrobic. Trzeba tylko troche zaangazowania sklepu i pracownika. Z zadnym obiektywem jesli chodzi o przetestowanie poprawnosci AF itd nie bylo problemu. Nawet wyniesienie go poza sklep dla sprawdzenia w warunkach ulicznych.. skoro kupujesz to normalne ze zostawiasz kase pod lada i nie widze problemu dla ktoregomieliby nie pozwalac. W koncu zadowolony klient przysle innych a o to chyba chodzi. Sklep zyskuje dobra opinie, i zacheca do ponownych zakupow.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 14-01-2010 o 16:40
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Tablicą bym się nie sugerował. Jak masz większość nietrafionych zdjęć to wtedy widzę w tym sens.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Wiesz co, jak kupowalem obiektyw Tamrona, to u mnie w sklepie w Krakowie, techniczny rozlozyl porzadny statyw z poziomicami i innymi pomagajkami, wyjął z gabloty 4 sztuki obiektywu, zagospodarowal przestrzen, ktorą uzywają jako mini studio, skorzystal z oryginalnych tablic na BFi FF oraz pozostalych i nie było problemu najmniejszego zeby znaleźć czas na sprawdzenie jak pracuja poszczególne obiektywy. Po kazdej sesji wrzucalismy material na komputer i ocenialismy ktore jak pracują. DO tego ten, ktory wydal się najlepszy dostałem na pol godziny postrzelania fotek na zewnatrz na ulicy .... jak widac mozna to zrobic. Trzeba tylko troche zaangazowania sklepu i pracownika. Z zadnym obiektywem jesli chodzi o przetestowanie poprawnosci AF itd nie bylo problemu. Nawet wyniesienie go poza sklep dla sprawdzenia w warunkach ulicznych.. skoro kupujesz to normalne ze zostawiasz kase pod lada i nie widze problemu dla ktoregomieliby nie pozwalac. W koncu zadowolony klient przysle innych a o to chyba chodzi. Sklep zyskuje dobra opinie, i zacheca do ponownych zakupow.
    No to świetnie, że masz taki sklep. We Wrocławiu się z tym nie spotkałem.. Nie rozwiązuje to jednak problemu, w przypadku zmiany body.
    Ostatnio edytowane przez myslidar ; 14-01-2010 o 16:46 Powód: Automerged Doublepost
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    jestem zielony w tym temacie ale czy kalibracje robi sie tylko gdy jest ff lub bf? Osobisice przy testach z tablica nie zauwazylem tych przypadlosci (30d + T17-50) ale po zmianie puszki mam wieksze mydlo na 17mm. Czy to nadaje sie do zainteresowania kalibracja? Czy jest sens?
    nowe body Ci po prostu moze zle ostrzyc, nie kazde jest tak samo ustawione, albo tamte stare bylo ustawione zle i pasowalo akurat do zle ustawionego obiektywu

tego nikt nie wie
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał Awatar Lukaasz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    W koncu zadowolony klient przysle innych a o to chyba chodzi. Sklep zyskuje dobra opinie, i zacheca do ponownych zakupow.
    Dokładnie.. Możesz powiedzieć co to za sklep?

Bywalec

Domyślnie

To, co piszecie o FF i BF to tylko część problemów w statycznych warunkach... Obiektywy muszą współpracować z body i w przypadku obiektów ruchomych WYPRZEDZAĆ rzeczywistość i PRZEWIDYWAĆ gdzie będzie poruszający się obiekt w momencie wykonania zdjęcia - a to już skomplikowane algorytmy, i raczej tajemnica firmy. Canon jej nie zdradza, a Sigma i Tamron zgadują - raz lepiej, raz gorzej... Jeśli można mieć taki sam obiektyw, to lepiej dołożyć i kupić Canona, niż eksperymentować z firmami trzecimi - boleśnie się o tym przekonałem! Nikony lepiej współpracują z alternatywami, a Canony za cholerę nie chcą...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Obiektywy muszą współpracować z body i w przypadku obiektów ruchomych WYPRZEDZAĆ rzeczywistość i PRZEWIDYWAĆ gdzie będzie poruszający się obiekt w momencie wykonania zdjęcia
    to raczej body odpowiada za, jak to okresliles "wyprzedzanie i przewidywanie"
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    No to świetnie, że masz taki sklep. We Wrocławiu się z tym nie spotkałem.. .
    ale w sigmie możesz sobie podpiąć szkło i potestować-większość userów ma też booki-więc odpalasz programik -podpinasz body i patrzysz czy dobrze ostrzy na dużych powiększeniach

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Dla chcacego nic trudnego... Ja troche nie rozumiem ze kupuje sie szklo za 2 tys czy wiecej i sie go nie sprawdza.... jesli sklep mi tego nie umozliwia to olewam taki sklep! Sklep o ktorym pisalem to Fotopanorama na Slawkowskiej 12 w Krakowie.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów