Witajcie!
Wiem że tematów takich jak ten było już dużo, kilku istotnych rzeczy się z nich dowiedziałem ale nadal jedna rzecz jest dla mnie nie rozwiązana. Mianowicie zależy mi na jak najlepszej jakości fotografii. Wiem że jest to uzależnione w dużym stopniu od szkła nie mniej która puszka "wypusći" lepszy obrazek? 500d ma nowszy procesor i nowszą matryce. Ale 40d wg testów lepiej zachowuje się jeśli chodzi o szumy i szczegóły w całym swoim zakresie czułości. Jeśli chodzi o czułość to 500d ma ją rozszerzoną do 12800, co pozwala robić zdjęcia w ciemnych miejscach, nie będą dobre ale będą - 40d tego nie ma. Za 40d na pewno przemawia ergonomia - domena Canonów x0d, a za 500d nowoczesność, choć takie bajery, jak kręcenie filmów, nie interesują mnie za bardzo. Proszę tylko o nie proponowanie mi 50dmoje fundusze i tak są już naciągnięte na możliość kupna 500d lub 40d.
Czy ktoś z Was porównywał te aparaty pod względem jakości obrazka? Czy można stwierdzić kategorycznie który z nich daje lepszą fotografie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam!