Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: Canon 500D wymiana na 40D czy 50D?

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie Canon 500D wymiana na 40D czy 50D?

Witam. Na wstępie zaznaczę, że przeglądałem archiwum i czytałem wątki o podobnej tematyce. Proszę jednak o radę gdyż na dzień dzisiejszy ceny aparatów mocno się pozmieniały no i chciałbym też poznać opinię doświadczonych canonierów aby wybrać jak najlepiej biorąc pod uwagę jakie fotografie zamierzam głównie robić.

Cyfrowymi lustrzankami canona fotografuję od dwóch lat najpierw 350D później 400D i obecnie od roku 500D. Ze szkieł używałem w tym czasie Tamrona 17-50mm 2.8 a z akcesoriów lampy canona 430EX II. Zarówno Tamrona jak i lampę sprzedałem.

W między czasie ustaliłem już jaki rodzaj fotografii mnie głównie interesuje: ludzie i portrety. Dokupiłem 50mm 1.8 mk2 a niedawno wymieniłem to szkło na 50mm 1.4.

To właśnie 50mm 1.4 jest podpięte do korpusu 90% czasu kiedy robię zdjęcia jeśli już je zmieniam to raczej na tele sigmy 70-300mm APO a naprawde sporadycznie podpinam kit canona 18-55mm IS.

Głównym tematem moich zdjęć jest moja półroczna córeczka i najczęściej są to zdjęcia wewnątrz pomieszczeń przy świetle zastanym. Wolę światło naturalne niż doświetlanie lampą.

Do rzeczy. Myślę, że już dojrzałem do przesiadki z serii xxxD na xxD ale teraz mam dylemat. W sumie jeśli sprzedam moje body 500D (dopiero 10cio miesięczne więc jeszcze 2 miesiące na gwarancji) za ta samą kasę mógłbym kupić używane 40D (oczywiście w dobrym lub bardzo dobrym stanie). Niby wyższa półka ale jednak model starszy.

Zaznaczę jeszcze, że tryb wideo praktycznie nie ma dla mnie znaczenia, na 500D korzystałem z niego zaledwie kilka razy, głównie chodzi mi o zdjęcia. Czytałem dużo o specyfice tych dwóch modeli i wiem co zyskuję a co muszę poświecić. Szkoda mi jedynie wyświetlacza LCD - w 40D dużo mniejsza rozdzielczość niż mam teraz. Szybszych zdjęć seryjnych też raczej nie wykorzystam gdyż okazyjnie fotografuję sport czy naturę (no chyba, że moją córkę zaliczę do kategorii: natura). Miałem w rękach aparaty serii xxD i przyznam, że lepiej leżą mi w ręce. Większa waga nie ma dla mnie znaczenia i to, że bede musiał wymienić karte SD na CF to też nie problem. Wiem, że 40D ma lepszy wizjer i autofokus (tylko ten wyświetlacz LCD )

Czy w moim przypadku warto dokonać takiej zmiany czy aby w pełni być zadowolonym dołożyć jednak do 50D? (Zaznaczę, że wolałbym nie dopłacać). No i jeszcze biorąc pod uwagę fakt, że canon już ma gotowy do sprzedaży model 60D, czy kupując teraz 40D nie będę za bardzo do tyłu czy może poczekać do świąt kiedy być może ogłoszą jakąś promocję cashback a do tego ceny 50D również może stanieją skoro w sprzedaży będzie już 60D?

Byłbym wdzięczny za wszelkie porady.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapomniałem dodać, że zdjęcia będą głównie do użytku w komputerze / internecie i nie planuję drukować wielkich formatów więc mam nadzieję, że nie odczuję różnicy pomiędzy 15mpix w 500D a 10mpix w 40D. Czytałem też, że canon 50D ze względu właśnie na tą samą matrycę co 500D potrzebuje lepszych szkieł (klasy L?) bo inaczej widać niedoskonałości i podobno tańszymi szkłami lepiej wychodzą zdjęcia na 40D (tonalność itd).
    Ostatnio edytowane przez jeff.lebowski ; 30-08-2010 o 01:02 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Domyślnie

a odkąd to wyświetlacz robi zdjęcia )

a na serio:
    30D/40D/50D to inna klasa
    to INNA BUDOWA.
    przesiadłem się na 40D z 400 tylko ze względu na ergonomię. Drugie kółko nastaw zmienia sposób robienia zdjęć. Zmiana parametrów ekspozycji czy iso to rzeczy które możesz robić nie odrywając oka od wizjera.
    To też format sRAW Ostatnio coraz bardziej go lubię. Do pstryków na własny uzytek ewentualnie do galeri internetowej gdzie są kadrowane do 800px super sprawa...

moja rada:
    jesli 500D jest jeszcze na gwarancji to ostatni gwizdek, zeby sprzedać i niewiele stracić - za samo słowo GWARANCJA w opisie aukcji dostaniesz lepszą cenę
    Puść go na allegro i dołóż do 50D
    czy może poczekać do świąt
    na święta wbrew pozorom sprzęt drożeje przynajmniej w PL na promocje to moga liczyć klienci najwyzej IXUSÓW. Jeżeli coś stanieje to 60D na który może Canon zrobi jakąś promocję.

Czytałem też, że canon 50D ze względu właśnie na tą samą matrycę co 500D potrzebuje lepszych szkieł (klasy L?) bo inaczej widać niedoskonałości
    a ja czytałęm (chyba nawet w tym samym miejscu - w komentarzach) że tak to tłumaczą sobie ludzie zapinajacy do 50D jakieś badziewie, które trzeba przymykac do f8.
    Ludzie zawsze znajdą sobie wytłumaczenie dlaczego ich zdjęcia są kiepskie i prawie nigdy nie jest to wina ich umiejętności
    ta matryca po prostu bardziej szumi od poprzedników
    40D to NAPRAWDĘ DOBRY aparat. Nie zachwalam go bo nigdy nikomu nie polecam kupowania używek. To jak z samochodami - jak znasz właściciela bierz w ciemno. używanego lustra bym się bał. Ale ja jestem dziwny...

10 Mpx to wydruk A4 w prawie idealnie 300dpi więc każdy lab powie Ci, ze OK
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeżeli możliwości finansowe pozwalają to jak najbardziej 50D. Ten model już raczej dużo nie stanieje, bo 60D to teraz inna półka jakby niższa. Płacisz nieco więcej niż za 40D ale dostajesz wzamian nowszą konstrukcję i jednak kilka ulepszeń. Jeśli zakup ma być na parę lat to zdecydowanie polecam 50D Wcale do niego nie potrzeba szkieł klasy L - ja na codzień używam C85/1,8 i Tamrona 17-50/2,8 i jestem zadowolony.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

kup 50D. Ma:
    - lepszy LCD od 40D
    - lepszy AF od 40D (wszystkie punkty krzyżowe)
    - lepsze użyteczne ISO od 40D (3200 naprawdę akceptowalne)
    - mikroregulację AF (czego 40D nie ma i 60D też już nie ma)

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta

a ja czytałęm (chyba nawet w tym samym miejscu - w komentarzach) że tak to tłumaczą sobie ludzie zapinajacy do 50D jakieś badziewie, które trzeba przymykac do f8.
    Ludzie zawsze znajdą sobie wytłumaczenie dlaczego ich zdjęcia są kiepskie i prawie nigdy nie jest to wina ich umiejętności
    ta matryca po prostu bardziej szumi od poprzedników
    Dzięki za Twoją opinię. Sam piszesz, że jednak matryca na 50D bardziej szumi od poprzedników a ja większość zdjęć robię na przesłonie 1.4 do 2.8 i podwyższonym ISO więc czy przy tych ustawieniach zdjęcia na matrycy 40D będą miały mniej szumów niż na matrycy 50D?

Inna sprawa to Auto ISO. W 500D auto mam w zakresie 100-1600 tak samo by było w 50D, 40D ma auto w zakresie 100-800 z możliwością ręcznej zmiany na 1600 lub 3200. Może mi trochę brakować tego auto 1600. ISO przeważnie mam ustawione na AUTO.

Wyżej niż 1600 nie używam. Na 500D to już są spore szumy. Zastanawiam się czy na 40D lub 50D te wyższe wartości ISO (1600 i 3200) są użyteczne?

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    kup 50D. Ma:
    - lepszy LCD od 40D
    - lepszy AF od 40D (wszystkie punkty krzyżowe)
    - lepsze użyteczne ISO od 40D (3200 naprawdę akceptowalne)
    - mikroregulację AF (czego 40D nie ma i 60D też już nie ma)
    - co do LCD to bez dwóch zdań - to moja największa obawa - miałem wcześniej 400D i wiem jak ocenia się zdjęcie na LCD z 230k pixeli a porównanie tego z LCD z 920k pixeli

- czy autofokus rzeczywiście jest inny w 40D i 50D?
    z prówniania na optyczne.pl wynika, że 40D również ma autofokus krzyżowy ?

http://optyczne.pl/porownaj.php?co=a...1=526&add2=756

- o ISO pisałem wcześniej jeśli w 50D 3200 jest akceptowalne a w 40D na 3200 widać szumy to duży plus dla 50D

- o mikroregulacji AF również czytałem, niektórzy piszą, że to zbędny bajer inni, że super sprawa aby z poziomu puszki wyeliminować FF/BF - myślę, że może być użyteczne w moim przypadku

Dzięki za Twoją opinię.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

jeszcze takie moje wtrącenie :P idź do sklepu pomacaj gripa. chyba że już masz to cofam zarzuty bo może się okazać że ta zmiana nie przyniesie nic po za wygodą. a 500d z gripem trzyma się świetnie. (tylko bierz oryginał! :P )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    - co do LCD to bez dwóch zdań - to moja największa obawa - miałem wcześniej 400D i wiem jak ocenia się zdjęcie na LCD z 230k pixeli a porównanie tego z LCD z 920k pixeli

- czy autofokus rzeczywiście jest inny w 40D i 50D?
    z prówniania na optyczne.pl wynika, że 40D również ma autofokus krzyżowy ?

http://optyczne.pl/porownaj.php?co=a...1=526&add2=756

- o ISO pisałem wcześniej jeśli w 50D 3200 jest akceptowalne a w 40D na 3200 widać szumy to duży plus dla 50D

- o mikroregulacji AF również czytałem, niektórzy piszą, że to zbędny bajer inni, że super sprawa aby z poziomu puszki wyeliminować FF/BF - myślę, że może być użyteczne w moim przypadku

Dzięki za Twoją opinię.
    1. Jeżeli chodzi o ISO w 50D to porównywałem z 40D - jest lepiej. Oczywiście na 3200 jakieś szumy widać, ale są one w miarę łagodne no i łatwe do usunięcia. Jakby tego było mało, to możliwe jest ustawienie 4 poziomów redukcji szumów w body

2. 40D ma krzyżowy tylko centralny punkt AF, 50D - wszystkie 9

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    jeszcze takie moje wtrącenie :P idź do sklepu pomacaj gripa. chyba że już masz to cofam zarzuty bo może się okazać że ta zmiana nie przyniesie nic po za wygodą. a 500d z gripem trzyma się świetnie. (tylko bierz oryginał! :P )
    Jaki grip ma związek z wymianą body serii xxxD na xxD ??
    Przecież Jemu chodzi o funkcjonalność body i lepsze parametry a nie poprawę w uchwycie. Co zaś sie tyczy gripa to ta wskazówka jest raczej dla Ciebie, bo sam kupiłes jakiś badziew zamiast oryginału i teraz masz problem.
    Kłania sie zasada "kto tanio kupuje, dwa razy kupuje "...
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

1. Jeżeli chodzi o ISO w 50D to porównywałem z 40D - jest lepiej. Oczywiście na 3200 jakieś szumy widać, ale są one w miarę łagodne no i łatwe do usunięcia. Jakby tego było mało, to możliwe jest ustawienie 4 poziomów redukcji szumów w body

cholera, chociaż wcale teraz nie jestem pewien, czy 40D też przypadkiem nie ma wszystkich krzyżowych...

Zablokowany

Domyślnie

40D ma wszystkie krzyżowe. Nie wprowadzaj w błąd.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów