Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 149

Wątek: Czy zdjęcie ma "oddawać rzeczywistośc"?

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

mózg pracuje w sposób subiektywny, zatem i każda fotka taka jest. Nie ma obiektywnych fotek. Jak można w obiektywnym momencie naciskać spust migawki. Przecież to jest niemożliwe
    Zatem każda fotka jest rzeczywista subiektywnie. Jest zmanipulowana już na samym początku?
    Ostatnio edytowane przez rekin ; 12-01-2010 o 20:35

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nieprawda. Rzeczywista rozdzielczość oka to od 70 do 140 mpix. W każdym oku człowieka jest około 126 milionów światłoczułych receptorów, 120 milionów pręcików i 6 milionów czopków. Pręciki widzą luminancję a czopki kolor. Barwy mamy więc "interpolowane" ale rozdzielczość b. dużą.
    I dlatego podpróbkujemy chromancję (JPEG / MPEG / Bayer)...
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    I dlatego podpróbkujemy chromancję (JPEG / MPEG / Bayer)...
    zdRAWki

Żeby było smieszniej to wielu ludzi sądzi, że głównym zadaniem tęczówki jest ograniczanie światła wpadającego do oka a to (najprawdopodobniej) też nieprawda. Ograniczenie przymkniętą tęczówką to ok 12 dB a całkowity "zakres pracy" oka to ok.140 dB. Wygląda na to, że mamy wbudowany mechanizm GO i oko automatycznie usiłuje zapewnić nam maksymalne GO w danym oświetleniu.

Ciekawie na tym tle wygląda dość popularne acz nie do końca zrozumiałe i uzasadnione dążenie do GO na poziomie 0.1 mm i przysłon rzędu 1.0 chociaż z drugiej strony im coś dziwniejsze i nienaturalne dla nas tym bardziej interesujące. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

[...]Ciekawie na tym tle wygląda dość popularne acz nie do końca zrozumiałe i uzasadnione dążenie do GO na poziomie 0.1 mm i przysłon rzędu 1.0 [...]
    Jako krótkowidz programowo uważam bardzo małą GO za zdecydowanie przereklamowaną
    Ostatnio edytowane przez Asiulus ; 12-01-2010 o 21:58 Powód: Automerged Doublepost
    Jaka cyfrówka? Dla tradycyjnego katolika - Canon. Dla prawosławnego - Nikon. Dla protestanta - żaden, bo Pismo mówi, że nie będziesz czynił obrazu.

Mało piszę, dużo czytam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Ciekawie na tym tle wygląda dość popularne acz nie do końca zrozumiałe i uzasadnione dążenie do GO na poziomie 0.1 mm i przysłon rzędu 1.0 chociaż z drugiej strony im coś dziwniejsze i nienaturalne dla nas tym bardziej interesujące. :-)
    Jak obraz się nie rusza i jest 2D, to są inne wymagania (GO / szumy itp.)
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Asiulus Zobacz posta
    Jako krótkowidz programowo uważam bardzo małą GO za zdecydowanie przereklamowaną
    popieram ;]
    jeszcze w wersji 1:1
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Asiulus Zobacz posta
    Zgadzam się! Najgorsze jest to, że bez okularów mam fixed focus na poziomie metra, albo troszkę mniej. Koszmar!

A i odnośnie, słyszałem parę ciekawych spraw odnośnie ludzkiego oka, tyle że niezbyt mam możliwość jak je sprawdzić, bo na około mnie praktycznie nigdy nie jest naprawdę ciemno.

Mówi się, że po zmroku widzimy w BW. O ile nic nie pokićkałem, jest to spowodowane tym, o czym mówił Janusz - "bebechów" odpowiedzialnych za widzenie luminancji mamy 20 razy więcej, niż tych od koloru, no i są bardziej czułe. M. innymi dlatego tak ciekawe są zdjęcia nocne pełne kolorów, niekoniecznie spowodowanych światłami ulicznymi.

Drugi, który w sumie mogę uznać za bzdurę, to to, że nasze oko widzi ostro obszar, wielkością odpowiadający paznokciu kciuka na wyprostowanej dłoni. Sprawdzałem i mi to wygląda na to, że po prostu wtedy reszta rozmywa się poza głębią ostrości, jeśli umiejscowimy nieszczęsnego kciuka tuż przy tle, wtedy wszystko jest ostre, podobnie jak skupimy ostrość na czymś większym, monitorze, książce (chociaż przy długim czytaniu nasz mózg przycisza obraz poza książką, przez co łatwiej nam się na niej skupić).

Zresztą ja nieee wieeem, ślepy jestem. No i ostatni aspekt - oko ludzkie ma koszmarnie zabawny, i brzydki bokeh, takie kółeczka rozmyte z czymś na kształt gwiazdek w środku.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Macie problemy, ja czaly czas sie zastanawiam czym wyczyscic moje obie matryce, bo jak ruszam nimi prawo lewo to widze jakies syfy latajace

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Macie problemy, ja czaly czas sie zastanawiam czym wyczyscic moje obie matryce, bo jak ruszam nimi prawo lewo to widze jakies syfy latajace
    Też to mam. Idzie się przyzwyczaić
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Ja z kolei z rana mam frontfokus. A po imprezie czasami czuję się jakbym zapiął eLkę do 4/3.

A tak bardziej na poważnie to czyste zdjęcia bez PS i poprawek są przeważnie totalnie nieaktrakcyjne i mało ciekawe.

Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów