ebcio80
Sposob jest kilka, najczesciej robi sie tak, ze pod kciukiem mamy do dyspozycji AF w servo a spust sluzy tylko do wyzwalania migawki (w trybach polautomatycznych oczywiscie tez do pomiaru swiatla)

Normalnie przycisk pod kciukiem (*) sluzy do blokowania ekspozycji. W metodzie kciukowej jest przelaczany i spelnia funkcje wcisnietego do polowy tradycyjnie spustu aby ustawic AF. Zatem , gdy uchwyce obiekt, wciskam (*) co daje mi pozycje wcisnietego do polowy tradycyjnego spustu. Nastepnie nastepnie spust do polowy ( co on wtedy ustawia ? ) i ciach, robie fote.

czy to wygodne? dla kogos kto robi to pierwszy raz tak, trzeba sie przyzwyczaic,

czy to jest pomocne? w pewnych warunkach tak, np siatkowka -puszczamy kciuk zeby zatrzymac AF, ktory moglby "uciec" na siatke lub zawodnikow blokujacych, ktorzy zaslaniaja kadr

Ja siatkowke foce metoda tradycyjna. Ciagly AF i jazda. Hmm. nie bardzo rozumiem co miales na mysli piszac ze puszczasz AF..
Z mojego rozumowania wychodzi ze AF-em musze prowadzic zawodnika atakujacego aby go nie ` stracic`.a nie puszczac AF..