Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: fotografowanie metoda kciuka

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie fotografowanie metoda kciuka

Witam

Szukam informacji jak technicznie wyglada takie fotografowanie. Wiem ze uzywaja tego fotoreporterzy, ale za cholere nie wiem jak to ugryzc
    Zatem, jakie sa plusy i minusy takiego forografowania ?!
    Ps posiadam 40D jak by taka informacja byla potrzebna.
    pozdrawiam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Google Twoim przyjacielem jest. Wpis "fotografowanie metoda kciuka" i w dwóch pierwszych linkach jest wyjaśnienie. Tylko co to ma wspólnego z fotoreporterami?

cyt: ...Jest prosta metoda określenia, które części nieba zostaną najmocniej przyciemnione: skieruj palec wskazujący na słońce i odegnij kciuk pod kątem 90° do niego. Teraz jeśli obrócisz dłoń cały czas wskazując palcem na słońce twój kciuk wyznaczy na niebie przestrzeń, na której niezależnie od wysokości słońca nad horyzontem, efekt działania filtra polaryzacyjnego będzie najbardziej widoczny. W południe, gdy słońce jest w zenicie, przestrzeń ta znajduje się blisko horyzontu, lecz podczas zachodu słońca rozciąga się od horyzontu na północy, nad twoją głową aż do horyzontu na południu. Metoda "palca wskazującego i kciuka" działa w każdych warunkach o ile pamiętasz o obracaniu dłonią.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Panie Januszu
    Nie chodzi o focenie i szukanie nasycenia nieba Piszac swojego posta , mialem na mysli fotografowanie, gdzie kciukiem opieruje sie na blokadzie ekspozycji a spustem wyzwala migawke Gdzies o tym slyszalem, gdzies dzwoni, ale nie wiem w ktorym kosciele
    Wyglada to mniej wiecej tak, ze zamiast kciuka wcisnietego do polowy ktory mierzy swiatlo i ustawia AF, wyzwala sie ta opcje kciukiem ..

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    Panie Januszu
    Nie chodzi o focenie i szukanie nasycenia nieba Piszac swojego posta , mialem na mysli fotografowanie, gdzie kciukiem opieruje sie na blokadzie ekspozycji a spustem wyzwala migawke Gdzies o tym slyszalem, gdzies dzwoni, ale nie wiem w ktorym kosciele
    Wyglada to mniej wiecej tak, ze zamiast kciuka wcisnietego do polowy ktory mierzy swiatlo i ustawia AF, wyzwala sie ta opcje kciukiem ..
    pierwszy link w googlach :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Czytalem to juz kiedys ale do konca nikt nie wyjasnil co i jak - skonczylo sie na klasycznym ot

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

sposob jest kilka, najczesciej robi sie tak, ze pod kciukiem mamy do dyspozycji AF w servo a spust sluzy tylko do wyzwalania migawki (w trybach polautomatycznych oczywiscie tez do pomiaru swiatla)

czy to wygodne? dla kogos kto robi to pierwszy raz tak, trzeba sie przyzwyczaic,

czy to jest pomocne? w pewnych warunkach tak, np siatkowka -puszczamy kciuk zeby zatrzymac AF, ktory moglby "uciec" na siatke lub zawodnikow blokujacych, ktorzy zaslaniaja kadr

no i ogolnie takie fotografowanie daje mozliowosc zawsze przekadrowywania w trybie servo
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

ebcio80
    Sposob jest kilka, najczesciej robi sie tak, ze pod kciukiem mamy do dyspozycji AF w servo a spust sluzy tylko do wyzwalania migawki (w trybach polautomatycznych oczywiscie tez do pomiaru swiatla)

Normalnie przycisk pod kciukiem (*) sluzy do blokowania ekspozycji. W metodzie kciukowej jest przelaczany i spelnia funkcje wcisnietego do polowy tradycyjnie spustu aby ustawic AF. Zatem , gdy uchwyce obiekt, wciskam (*) co daje mi pozycje wcisnietego do polowy tradycyjnego spustu. Nastepnie nastepnie spust do polowy ( co on wtedy ustawia ? ) i ciach, robie fote.

czy to wygodne? dla kogos kto robi to pierwszy raz tak, trzeba sie przyzwyczaic,

czy to jest pomocne? w pewnych warunkach tak, np siatkowka -puszczamy kciuk zeby zatrzymac AF, ktory moglby "uciec" na siatke lub zawodnikow blokujacych, ktorzy zaslaniaja kadr

Ja siatkowke foce metoda tradycyjna. Ciagly AF i jazda. Hmm. nie bardzo rozumiem co miales na mysli piszac ze puszczasz AF..
    Z mojego rozumowania wychodzi ze AF-em musze prowadzic zawodnika atakujacego aby go nie ` stracic`.a nie puszczac AF..

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    ....
    Zatem, jakie sa plusy i minusy takiego forografowania ?!
    Ps posiadam 40D jak by taka informacja byla potrzebna...

Kwestia przyzwyczajenia. Ja używam tej techniki od lat, pracuje mi sie wygodnie, często przekadrowuję a wtedy przy wyzwoleniu migawki nie tracę wcześniej ustawionej ostrości. Swego czasu idealnie pracowało Servo w moim 20D przy tej technice, co wywołało zaciekawienie u kolegów po fachu - naprawdę miałem masę idealnie trafionych fotek z żużla przy sztucznym świetle
    Poniżej klika cech tej techniki, ściągnięte z jakieś strony:

"This setting is preferred by many sports shooters. It provides several advantages.

* Focus is now engaged with the * button on the back of the camera with your thumb instead of depressing the shutter half-way.
    * This isolates exposure from focus. Exposure is now calculated when the shutter is depressed.
    * This reduces the number of accidental shutter firings.
    * The camera is more responsive in focusing."

Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

pawelloon

No dobra. Majac wcisniety kciuk-ustawiam AF. a co sie dzieje jak spust wlasciwy wyzwalajacy migawke wcisne go polowy ? Co on wtedy ustawia , mierzy ?

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    cyt: ...Jest prosta metoda określenia, które części nieba zostaną najmocniej przyciemnione: skieruj palec wskazujący na słońce i odegnij kciuk pod kątem 90° do niego. Teraz jeśli obrócisz dłoń cały czas wskazując palcem na słońce twój kciuk wyznaczy na niebie przestrzeń, na której niezależnie od wysokości słońca nad horyzontem, efekt działania filtra polaryzacyjnego będzie najbardziej widoczny. W południe, gdy słońce jest w zenicie, przestrzeń ta znajduje się blisko horyzontu, lecz podczas zachodu słońca rozciąga się od horyzontu na północy, nad twoją głową aż do horyzontu na południu. Metoda "palca wskazującego i kciuka" działa w każdych warunkach o ile pamiętasz o obracaniu dłonią.
    Z użyciem sekstantu czy bez? ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów