Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: 5D MKII - pytania nowego usera (AF)

heralek
    Guest

Domyślnie 5D MKII - pytania nowego usera (AF)

Witam wszystkich forumowiczów. I stało się! Zostałem posiadaczem nowej piątki z 24-105. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i odpowiedzi na moje pytania. Sprzęt kupiłem u naszych zachodnich sąsiadów, akurat byłem przejazdem i trafił się zestawik w dobrej cenie - skorzystałem. Miał być 24-70, ale na obecną chwilę miałem troszkę innych wydatków więc reszta szklarni musi poczekać.

Od 2 dni szlifuję instrukcję i przyznam się szczerze, że mam "zawiechę" na kilku pozycjach z menu. Instrukcja w j.polskim (ściągnięta z neta) bardzo ogólnikowo opisuje te elementy:

- Rozszerzanie pola punktów AF
    - Nakładkowe wyświetlanie
    - Szukanie ostrości po utraceniu AF

Może ktoś z Was łopatologicznie opisać jaki wpływ mają te pozycje na AF i jak macie ustawione te funkcje w swoich markach?

I jeszcze jedna rzecz... przycisk zasilania ON-OFF. Po cholerę jest ten 3 stopniowy przełącznik, skoro podczas włączania matryca jest czyszczona. Może mi to ktoś logicznie wytłumaczyć...

I przy okazji: Wszystkiego Naj w Nowym Roczku!

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heralek Zobacz posta
    - Rozszerzanie pola punktów AF
    Właczyć - to jakby dodatkowe pola "wspomagające" punkt środkowy

I jeszcze jedna rzecz... przycisk zasilania ON-OFF. Po cholerę jest ten 3 stopniowy przełącznik, skoro podczas włączania matryca jest czyszczona. Może mi to ktoś logicznie wytłumaczyć...
    jak jest w środkowej pozycji to masz kółko tylne zablokowane - przed przypadkowym przestawieniem.. innych nie pamiętam
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

heralek
    Guest

Domyślnie

Właczyć - to jakby dodatkowe pola "wspomagające" punkt środkowy
    Aha... dzięki za info.

jak jest w środkowej pozycji to masz kółko tylne zablokowane - przed przypadkowym przestawieniem.. innych nie pamiętam
    No właśnie też to doczytałem w instrukcji, natomiast kółka tylne u mnie jest odblokowane zarówno przy środkowej pozycji, jak i górnej. OK. Mniejsza z tym.

A ktoś może podpowiedzieć resztę ustawień?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

natomiast kółka tylne u mnie jest odblokowane zarówno przy środkowej pozycji, jak i górnej.
    kręcić można, ale ustawienia będą bez zmian

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Nakladkowe wyswietlanie - przy podgladzie zdjecia bedzie Ci pokazywal gdzie byla ustawiana ostrosc. Ja mam na off.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aha... dzięki za info.
    tylko nie testuj potem FF/BF
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

heralek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    tylko nie testuj potem FF/BF
    Testowałem zaraz po odpakowaniu sprzętu - trwało to może 5 minut i wyleczyłem się totalnie W sklepie nie testowałem szkiełka i wszystko gra jak należy. Teraz wiem, że na świecie są ci którzy robią zdjęcia i ci którzy stękają na sprzęt doszukując się dziury w całym.

A boczne punkty chodzą pięknie i tylko przy kiepskim świetle się gubią. A to mnie praktycznie cały czas odpychało od piątki, bo ponoć są tak kiepskie, że wręcz nieużyteczne. Bzdura. Gdyby nie net od roku siedziałbym w Canonie.

Pozdro!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Testowałem zaraz po odpakowaniu sprzętu - trwało to może 5 minut i wyleczyłem się totalnie W sklepie nie testowałem szkiełka i wszystko gra jak należy. Teraz wiem, że na świecie są ci którzy robią zdjęcia i ci którzy stękają na sprzęt doszukując się dziury w całym.
    nie mówię o sensowności testowania FF/BF, tylko o tym, że gdy punkt centralny jest rozszerzony, to AF nie nastawia Ci ostrości dokładnie tam, gdzie chcesz - więc na linijce będzie to wyglądało dziwnie
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

heralek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    nie mówię o sensowności testowania FF/BF, tylko o tym, że gdy punkt centralny jest rozszerzony, to AF nie nastawia Ci ostrości dokładnie tam, gdzie chcesz - więc na linijce będzie to wyglądało dziwnie
    O to chodziło? W takim razie dzięki za info.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

w starej włącza się 6 dodatkowych punktów "dookoła" centralnego, więc testowanie w BF/FF nie ma wtedy sensu
    zresztą, sam punkt centralny i tak jest większy niż jego obrazek na matówce...
    chyba w wersji II jest podobnie
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów