A jakie przebiegi mają teraz te aparaty?
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Witam! Zamknęli mi wątek, kazali przenieść się tutaj)
Chciałem poznać Waszą opinię - tych, którzy korzystaliście na ślubach/weselach (chodzi głównie o wnętrza, nie plenery) z obiektywu canona: 35mm 1.4 lub 24mm 1.4 (a może ktoś jest takim szczęśliwcem i ma/testował oba???) Będę to podpinał do 5D. Nie mogę się zdecydować. Do tej pory robiłem 17-40 f4. Przejrzałem dotychczasowe fotki, i jak się okazuje, robiłem nieco więcej na ogniskowej 17mm, nieco mniej na 40 (raczej zatem na krańcowych ogniskowych tego szkła). Przyszedł jednak czas na coś jaśniejszego, z tym że co wybrać: czy jedno z tzw. legendarnych szkieł canona czyli 35mm, czy też 24mm po liftingu (II)??? Pomocy![]()
Zależy co planujesz do tego jeszcze. 35 jest bardziej uniwersalne, ale jakbyś planował w przyszłości jakąś 50-tkę, nawet 1.4 to wtedy sensowniej kupić 24. Notabene, właśnie czekam na kuriera, jedzie do mnie 24 MkII.
Ostatnio edytowane przez pank ; 05-01-2010 o 11:59
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
nie ma co się zastanawiac-mając 24mm dokupisz 50mm za tysiaka i masz fajny ultrajasny zestaw-mając 35mm masz ni to szeroki ,ni portreciak...taki niby uniwersal
tak to prawda, ale nawet tu na forum, wielu wielu użytkowników chwaliło 35mm, słowami m.in. takimi, iż jest to szkło wprost stworzone do 5D, ślubniacy podkreślali, że robią nim 80% na ślubie/weselu, czyli praktycznie go nie zdejmują. Czy opinii o nowej 24mm jest znacznie, znacznie mniej z tego względu, że jest droższa i jeszcze mało kto z nas ją użytkuje?![]()
Teoretycznie nowa 24ka jest optycznie zbliżona do 35L. Pytanie czy wolisz zestaw 35+85 czy 24+50+85.
Ja już byłem zdecydowany co do 35L ale niestety (a może stety) uległem pokusie i biorę 24L II![]()
Zostawiam 50 1.4, dokupię 85mm i pewnie pozbędę się 16-35 II bo dla kilku kadrów w roku nie będzie opłacało mi się jej trzymać
... taki mam plan![]()
EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...