Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: problemy 450D, czy 50D pomoże?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Odnośnie tego rozmazania, to łatwiej poruszyć coś, co jest oddalone o "parę" metrów, niż to, co jest bliziutko.

Jeśli to dla ciebie aż tak istotne, to będę miał czas jakoś za tydzień, po zdjęciach widzę że jesteś z Warszawy, możemy się umówić, wezmę 40D i zobaczysz sobie jakąś różnicę w fotach.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

revolta, moim celem wcale nie było zirytowanie Cię. Dziwi mnie tylko, że nie dopuszczasz do siebie rad innych userów. Upierasz się przy tym, że to sprzęt jest winny. Nikt z Nas nie nie może stwierdzić z całą pewnością, że masz sprawny czy też nie sprzęt, gdyż nie mamy takiej możliwości. Na podpowiedzi, jak można to wyeliminować ty stajesz okoniem, nie chcesz zrobić testowych fotek, tak jak Ci sugerują inni. Tak jak napisałem wcześniej, z takimi ustawieniami raz zdjęcia wyjdą, a drugim razem będą nieostre. Wcześniej ktoś napisał, że w takich warunkach i z tymi ustawieniami AF może mieć problemy, mogło się więc zdarzyć tak, że "przeleciał" całą skalę i zatrzymał się , ale nie w tym miejscu. To też jest możliwe

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Pretender ; 03-01-2010 o 18:54

Zablokowany

Domyślnie

Odnośnie tego rozmazania, to łatwiej poruszyć coś, co jest oddalone o "parę" metrów, niż to, co jest bliziutko.
    zgoda, ale czy aż taka by była różnica ?
    wiem co to jest sinus, poruszenie kątowe - wiem
    to widac potwornie w teleobiektywach, ale tu gdzie 15mm ?
    Twoja podpowiedź z LView mi pomogła - dałem LV , zrobiłem zdjęcie przez okno i jest ostre , ide na dwór jeszcze popróbować LV i AF, dziękuję za tą radę

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W razie czego, możesz zawsze robić taki myk - bo jak mniemam 15-85 ma FTM, tylko nie wiem czy 450D ma to samo co moje 40D i 500D - ustawianie ostrości w LV. ustawiasz sobie ostrość i po prostu dostrajasz to na LV. Cholernie przydatna sprawa, szczególnie w nocy właśnie i na statywie.

Ps. I kolejna dobra rada - im mniej testów i innych bzdurnych rzeczy, tym lepiej dla Twoich zdjęć - to tak od siebie, bo sam w to wpadłem ostatnimi czasy
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pretender Zobacz posta
    revolta, moim celem wcale nie było zirytowanie Cię. Dziwi mnie tylko, że nie dopuszczasz do siebie rad innych userów. Upierasz się przy tym, że to sprzęt jest winny. Nikt z Nas nie nie może stwierdzić z całą pewnością, że masz sprawny czy też nie sprzęt, gdyż nie mamy takiej możliwości. Na podpowiedzi, jak można to wyeliminować czy tajesz okoniem, nie chcesz zrobić testowych fotek, tak jak Ci sugerują inni. Tak jak napisałem wcześniej, z takimi ustawieniami raz zdjęcia wyjdą, a drugim razem będą nieostre.

pozdrawiam
    kolego, zobacz zdjęcia co wykonałem fontanny, tam serio jest 1/4 sekundy
    każdy człowiek ma inaczej z ruchami , w stresie przed egzaminem się trzęsiesz, ale z dziewczyną jesteś wyluzowany
    na urlopie jesteś wyluzowany ale w delegacji służbowej już nie - robiąc to samo zdjęcie
    albo mój IS działa wyjątkowo super
    czasem ten głupi codzienny stres pracy/szkoły przekłada się na to jak wyjdzie zdjęcie i to nie jest żart, ludzkie ciało może sie bardzo zmieniać zależnie od otoczenia i stresu (włącznie z poceniem się od nerwów, zapachem od potu itp)
    zdjęcia na moście np. nie wyjdą tak bo są drgania podłoża od tramwajów
    więc taka sama ulica z tramwajem lub bez niego może wyjść inaczej
    uważam, że rady jakie tu ludzie dają ze statywem nie są mi potrzebne, gdyż zerknij ponownie na ostrość planów na zdjęcia co dałem
    zerknij
    a potem pomyśl czy statyw pomoże , nie sądzę , one poprostu mają FF
    jeśli ta pierwsza latarnia jest cacy ? jeśli widać na niej podarte fragmenty reklamy ???
    zgadzam sie że jak sie wkurzę to 1/40 nie wyjdzie równo ale wiem kiedy je robiłem , po dobrym jedzeniu i w połowie urlopu na święta :P
    na jednym z nich o ile pamietam opierałem sie o latarnię (to co Fibak i lamiony), aparat trzymam mocno przy czole, na wydechu, ludzie patrzyli co ja sie o latarnię ocieram
    to taka reguła ze strzelania z karabinu - wydech, wtedy ciało mniej drga
    włączona blokada lustra podniesionego, delikatnie wcisnąć spust
    technika oddychania też tu ma znaczenie i wielu z Was też by sie nauczyło robić zdjęcia bez poruszenia przy 1/15 , tylko poczytajcie o strzelaniu snajperów
    to serio działa , dlatego gorsze zdjęcia są z kompaktów, bo ręce wyciągnięte się bardzo trzęsą , niż gdy czoło stabilizuje patrząc przez wizjer

co do LV zaraz idę na dwór popatrzeć, ale chyba 15mm jest jakoś mniej ostre od 85, może to optyka obiektywu do regulacji :/
    tak czy inaczej chyba Żytnia poraz trzeci mnie czeka :/
    bo nie wiem czy body regulowali czy szkło też , wiem że kita ustawili na cacy
    Ostatnio edytowane przez revolta ; 03-01-2010 o 19:07

wkurzony
    Guest

Domyślnie

http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1755.JPG
    czas 1/60 f 5.6 i jaka ostrość
    a ty admin co mnie banujesz ?
    znam firmy co banuja ludzi gdy mają problemy ze sprzętem
    przesuwasz mi temat gdy mam problem ze sprzętem i banujesz
    to niech Canon mi odda kase i se kupie Nikona co nie ma problemów z AF
    mądry jesteś, to przyjedź do mnie na prage, na Stalową albo Ząbkowską zapraszam i zobaczymy czy będziesz tak odważnie banował
    weź ze sobą 8000 za mój sprzęt bo teraz to ja sie do firmy Canon zraziłem na maxa po tym zbanowaniu
    to taka polityka firmy Canon teraz, że sie banuje użytkownika co ma problemy ze sprzętem ???????
    Ostatnio edytowane przez wkurzony ; 03-01-2010 o 22:02

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

tak mi się nasunęło http://www.youtube.com/watch?v=pz_p3b7hpco

kolega miał ŁOMO i Smiene, a kultury nie ma do tej pory. Wnioski pozostawię dla siebie.
    A ostatnie zdjęcie zdaje się potwierdzam hipotezę o złej baletnicy bo ostrość idzie w dobrym kierunku. Chyba musi Pan żołdak spust podregulować, albo dziś nic niesmarował i mu celownik nie działa

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak dla informacji tych, którzy jeszcze nie wiedzą: forum http://canon-board.info nie jest własnością spółki Canon Polska. Nie jest też z nią w żaden formalny ani nieformalny sposób związane.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów