Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Jaki aparat

Zablokowany
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Okej. Mniejsza z 50D. Ale jeśli mam do wyboru EOS 500D i EOS 40D body i powiedzmy kupiłbym któregoś z nich za 2400zł + zestaw w poniższym cytacie, to który będzie dla mnie bardziej 'komfortowy'? Dłoni w gruncie rzeczy nie mam małych. # Jeszcze jedno pytanie : mam w planach zrobienie zdjęć w moim mieście. Chcę fotografować architekturę, (najciekawsze miejsca) a następnie udostępnić je na wystawę w naszej galerii BWA - (...)Biuro Wystaw Artystycznych w Zielonej Górze to miejska galeria sztuki współczesnej.. Taki mam na ten czas pomysł. Z waszą pomocą i moją wiedzą, która dzięki waszej pomocy bd nieustanie wzrastać na pewno się uda.

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    1. Body EOS 500D - cena "około" 2500zł. Ewentualnie możesz w takiej cenie trafić z obiektywem 18-55 IS, który warto mieć.
    2. Obiektyw podstawowy - albo 18-55 IS z zestawu, albo np. Tamron 17-50 (cena ok. 1400zł).
    3. Obiektyw dodatkowy tele - np. Canon EF-s 55-250 IS (cena ok.900zł), albo szerokokątny (sam musisz zdecydować), np. Tamron 11-18 za ok.900zł
    4. Jasny obiektyw portretowy* 50 f/1.8 - cena ok.400zł
    5. Jak wystarczy środków to lampa - albo Nissin 622 (cena ok.400zł) albo Canon 430EX II (cena ok. 950zł)

Ja bym kupował tak - najpierw pkt.1 albo 1+2, a potem w miarę potrzeb (i środków) resztę

zdRAWki
    * 50 mm to nie jest typowy obiektyw portetowy, ale dla APS-C można nim robić całkiem dobre portrety.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

idź do sklepu weź w łapę oba. 40d jest cięższy i większy, tak po krótce.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaraki Kenpachi Zobacz posta
    Okej. Mniejsza z 50D. Ale jeśli mam do wyboru EOS 500D i EOS 40D body i powiedzmy kupiłbym któregoś z nich za 2400zł + zestaw w poniższym cytacie, to który będzie dla mnie bardziej 'komfortowy'? Dłoni w gruncie rzeczy nie mam małych.
    z tego, co jest na Allegro, ten zestaw jest grzechu wart:
    http://www.allegro.pl/item869265630_...x_idealny.html
    Masz tam body, kit 17-85 IS i świetne tele 70-200, a do tego jeszcze systemową lampę 430-tkę.

Chcę fotografować architekturę, (najciekawsze miejsca) a następnie udostępnić je na wystawę w naszej galerii BWA - (...)Biuro Wystaw Artystycznych w Zielonej Górze to miejska galeria sztuki współczesnej.. Taki mam na ten czas pomysł. Z waszą pomocą i moją wiedzą, która dzięki waszej pomocy bd nieustanie wzrastać na pewno się uda.
    Do architektury przydałby Ci sie jakiś szeroki kąt typu Canon ef-s 10-22. A co do wystawy - wysoko mierzysz. Popieram jak najbardziej śmiałe plany i pomysły, ale najpierw skompletuj sprzet i naucz się z niego korzystać

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    40d nie weźmie do rąk, bo już go nie ma w sprzedaży. Korpus 50d ma wymiary i wagę takie jak 40d, więc jakby co może posłużyć do porównań.

Domyślnie

Po dłuższej rozmowie z rodzicami przeanalizowaliśmy, że bd miał do dyspozycji 5-5.5tys.
    Powiedzieli, że skoro mam takie ambicje, oraz, że ten aparat przyda nam się wszystkim, pomogą mi i dołożą się do kupna.
    #dodam iż 'bawiłem się' już fotografią, lecz był to poziom podstawowy. Ustawienia, menu, przysłona, migawka etc. Był to aparat mianowicie Lumix FZ-18. Jeśli dla cb to nie problem, mógłbyś podać gustowny zestaw eos 50, + jakieś obiektywy. Jaka jest cena, które najczęściej są używane.
    *tak samo z filtrami i w jaką lampę zainwestować.

Na dodatek : Cena finałowa nie jest na 100% pewna. Może delikatnie ulec zmianie. Dlatego proszę o wycenę każdej dodatkowej rzeczy. Z góry dziękuję bardzo.

jeśli masz 5,5 tysiąca to proponuje następujący zestaw który posłuży Ci przez wiele lat a odkrywanie wszystkich sztuczek i możłiwości zajmie Ci wiele godzin pracy:

BODY canon 50D nowe 3100zł
    obiektyw canon 70-200 f4 L używany 1700zł nowy 2000zł
    obiektyw canon 50 f1.8 400zł
    do tego filtr UV HOYA
    Lampa błyskowa TUMAX386 400zł

całość 5600 oczywiście przy zakupie wszystkiego u jednego sprzedawcy np na allegro można negocjować i sprzeda Ci za 5500zł.

Taki zestaw to idealna sprawa do walki w plenerze i wszelkich impreza okolicznościowych. Na pewno Cie nie zawiedzie.

Osobiście kiedy moja 400D zakończy żywot przesiadam się na 50/60D i zestaw dwóch Elek.

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katharsis Zobacz posta
    40d nie weźmie do rąk, bo już go nie ma w sprzedaży. Korpus 50d ma wymiary i wagę takie jak 40d, więc jakby co może posłużyć do porównań.
    W MM w Kielcach leży za 2999. W RTVEUROAGD chyba też.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    W MM w Kielcach leży za 2999. W RTVEUROAGD chyba też.
    Lepiej dać 200pln wiecej i kupić 50d/np.w FJ/.

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    Myślę, ze warto właśnie od tego zacząć. Pomacać i porównać 50D i 500D. Zobacz, który lepiej Tobie pasuje i dobrać szkła. Może na początek 15-85 ( ok 2600 ). Z 50-ką wyjdzie trochę więcej, ale z 500D się zmieścisz ( chyba, że jeszcze gdzieś wyrwiesz 40D ew. używane 50D ).
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Lepiej dać 200pln wiecej i kupić 50d/np.w FJ/.
    To tylko taka informacja że można jeszcze spotkać po sklepach 40d.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dodając do 50d 15-85 budżet przekroczy się o 312pln, chyba warto, ale czy to możliwe

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    BODY canon 50D nowe 3100zł
    obiektyw canon 70-200 f4 L używany 1700zł nowy 2000zł
    obiektyw canon 50 f1.8 400zł
    do tego filtr UV HOYA
    Lampa błyskowa TUMAX386 400zł
    Zestaw fajny, ale nie doczytałeś, że kolega chce architekturę focić, a w tym zestawie nie bardzo będzie miał czym. Chyba, że 50-tką, ale wtedy będzie potrzebował duuużo miejsca.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    To tylko taka informacja że można jeszcze spotkać po sklepach 40d.
    Ok, co nie zmienia faktu że to rzadkość. A w celach poglądowych wystarczy wziąc 50-tkę do ręki.
    BTW dawno w Kielcahc nie byłam
    Ostatnio edytowane przez katharsis ; 02-01-2010 o 19:01 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów