Page 50 of 97 FirstFirst ... 40484950515260 ... LastLast
Results 491 to 500 of 966

Thread: Fotografia dzieci

Bywalec christof's Avatar

Default Po kąpieli

30D 28 1.8 @ 2.2

ale fajniaste zębulce !!!

Bywalec suluf's Avatar

Wrzucę swoje wypociny. Na zdjęciach dzieci kuzynki Adam , Jaś i moja siostra. Konstruktywna krytyka mile widziana

Jaś

Adam z moją siostrą

Jaś

Adam

Adam
    Last edited by suluf; 31-12-2009 at 01:34 AM.
    Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Default technika robienia zdjęć

Witam, jestem amatorem stąd pytania takie, a nie inne. Jak robić lustrzanką zdjęcie dziecka podczas zabawy np. w ogrodzie? Aby wyszło ostre generalnie robiłem to tak: ustawiałem tryb na Tv, ISO na ok 800, balans bieli na AWB, krótki czas na ok. 300 lub krócej, przesłona wiadomo- sama się ustawia. Czy robię dobrze? Jak Wy- profesjonaliści podeszlibyście do takiego tematu? A może tryb M - ale nie wiem za bardzo jak do tego podejść aby doświetlić prawidłowo, od czego zacząć: najpierw migawka, czy przesłona, w którą stronę regulować?

Przy okazji, jakie tryby stosujecie w normalnych sytuacjach (rodzina na urlopie, rodzina za stołem, krajobraz, zabytki), jak robicie takie zdjęcia?

Jeśli tego typu pytania były już roztrząsane to sory i proszę tylko o info gdzie.
    Dzięki, mela

Pełne uzależnienie arturs's Avatar

Quote Originally Posted by mela View Post
    Witam, jestem amatorem stąd pytania takie, a nie inne. Jak robić lustrzanką zdjęcie dziecka podczas zabawy np. w ogrodzie? Aby wyszło ostre generalnie robiłem to tak: ustawiałem tryb na Tv, ISO na ok 800, balans bieli na AWB, krótki czas na ok. 300 lub krócej, przesłona wiadomo- sama się ustawia. Czy robię dobrze? Jak Wy- profesjonaliści podeszlibyście do takiego tematu? A może tryb M - ale nie wiem za bardzo jak do tego podejść aby doświetlić prawidłowo, od czego zacząć: najpierw migawka, czy przesłona, w którą stronę regulować?

Przy okazji, jakie tryby stosujecie w normalnych sytuacjach (rodzina na urlopie, rodzina za stołem, krajobraz, zabytki), jak robicie takie zdjęcia?

Jeśli tego typu pytania były już roztrząsane to sory i proszę tylko o info gdzie.
    Dzięki, mela
    my też jesteśmy amatorami.. - ja robię tak że na Tv robię rzadko bo pozbawiam się tym kontroli nad głębią ostrości a dodatkowo przy większych przysłonach syfy na matrycy widać.. na początku robiłem na Av ustawiając takie ISO żeby mi czasy odpowiednie nie wychodziły ale jak się trochę oswoiłem ze sprzętem w zasadzie tylko na M robię, akurat dzieciom to jak się robi foty to z reguły jest stałe oświetlenie i z RAWa można sobie potem wołać jak pasuje.. chyba że to jakaś impreza typu przedszkole czy jakieś tańce ze zmiennym światłem to wtedy na Av robiłem zdając się na automatykę..
    http://www.starz.pl/galerie/sanki_luty2009/
    http://www.starz.pl/galerie/swieta2008_malowanie/
    Last edited by arturs; 25-12-2009 at 11:38 PM.
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany

To wypada coś od siebie dorzucić
    niestety po prezencie Adaś sam robi sobie zdjęcia na fotkepeel.zastanawiam sie w jakim wieku będzie już samodzielnym fotografem-obecnie w wieku 2 lat nie potrafi sklecić zdania-ale umie się obsługiwać canonem 5d-i czasami robi lepsze zdjęcia od oglądanych na CB

i wczorajsze

dzięki arturs. Fajne zdjęcia podesłałeś. Czyli te na śniegu robiłeś w M? Jeśli tak, to od czego zaczynałeś? iso? przesłona? - taka, aby jak największa głębia a na koniec regulujesz czasem - jak najkrótszy i aby było dostatecznie doświetlone? Pytam się o kolejne kroki, bo ciemny w tym jestem.
    Co masz na myśli pisząc o obróbce z rawa? Co np. wyciągnąłeś z rawa w przypadku twoich zdjęć na śniegu?

Pełne uzależnienie arturs's Avatar

Quote Originally Posted by mela View Post
    dzięki arturs. Fajne zdjęcia podesłałeś. Czyli te na śniegu robiłeś w M? Jeśli tak, to od czego zaczynałeś? iso? przesłona? - taka, aby jak największa głębia a na koniec regulujesz czasem - jak najkrótszy i aby było dostatecznie doświetlone? Pytam się o kolejne kroki, bo ciemny w tym jestem.
    Co masz na myśli pisząc o obróbce z rawa? Co np. wyciągnąłeś z rawa w przypadku twoich zdjęć na śniegu?
    zawsze najpierw wybieram/ustalam przysłonę, potem minimalny czas dla danej ogniskowej i efektu jaki chcę uzyskać a do tego na końcu ISO żeby pasowało.. czas wcale nie musi być najkrótszy - najczęściej zależy czy chcemy zamrozić ruch (krótkie czasy) czy go podkreślić (tzw. panoramowanie - wymaga nieco wprawy ale lepiej wygląda).. do tego tryb M ma tą zaletę że patrząc na histogram widzisz czy zdjęcia będą dobrze naświetlone - w przypadku zdjęć np. na śniegu w trybach półautomatycznych trzeba wprowadzać korektę naświetlenia - przykładowo dla śniegu to będzie około 1,5 EV bo jak nie wprowadzisz to śnieg będzie szary.. co do obróbki tych konkretnych to wybacz ale nie pamiętam - to z rok temu było, widzę zresztą że muszę jeszcze do nich wrócić bo kolory są trochę nie bardzo - jak robiłem na nieskalibrowanym monitorze to czasem można przekombinować.. najlepiej po prostu wziąć dzieci do jakiegoś miejsca gdzie się zajmą sobą i wtedy się pobawić, moje "młode" już są na tyle wytrenowane i mogą po kilka razy powtarzać ujęcie: np:
    http://www.starz.pl/galerie/dzieci/medium/
    czy jeszcze zimowe znalazłem http://www.starz.pl/galerie/spacer_las_zima_2009_02/
    mam nadzieję że znowu śnieg spadnie to coś się jeszcze pstryknie
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał Pavlik's Avatar

w święta trenowałem na córce mojego brata i powiem szczerze że nie łatwa to harówa ze 100 fotek może z 10% jest akceptowalnych w sensie jakiejś kompozycji, kadru, ostrości itp. Nie lubię flasha więc czasów zbyt krótkich raczej nie sposób uzyskać.

Ale mam czas do kwietnia żeby się nauczyć

still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Bywalec suluf's Avatar
    Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Page 50 of 97 FirstFirst ... 40484950515260 ... LastLast